Реструктурисањем дуга до пројеката

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је данас да ће значајан новац бити усмјерен у развојне комуналне и инфраструктурне сврхе ако на сутрашњој сједници Скупштине града буде усвојен приједлог о реструктурисању градског дуга у износу од 75 милиона КМ за наредни средњорочни период од 10 година.

Република Српска 25.12.2016 | 13:53
Реструктурисањем дуга до пројеката

Радојичић је прецизирао да је тренутни дуг Бањалуке око 115 милиона КМ и да би реструктурисање могло граду да годишње ослободи између пет и 10 милиона за поменуте пројекте.

Он је додао да су каматне стопе на тренутном тржишту новца знатно мање од оних под којима се задуживало са постојећим кредитима, што може донијети позитиван укупни финансијски ефекат зависно од каматне стопе коју град успије да добије.

Радојичић је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да ће у случају доношења одлуке о реструктурисању дуга од 75 милиона КМ, бити објављен јавни међународни тендер на коме могу учествовати домаће и стране финансијске институције.

“Надамо се да ће комплетан износ бити финансијски реструктурисан и да ће тендер успјети. Надамо се да би до краја првог квартала успјешним завршетком тендера град могао ући у ребаланс буџета и ослободити значајан новац већ у наредној години”, рекао је Радојичић.

Када је ријеч о структури буџета за наредну годину, Радојичић је рекао да на отплату кредита иде око 23 милиона КМ, те да би то, ако се изврши реструктурисање, требало у годишњим износима да буде око 12 милиона.

Он је навео да је с циљем подстицања привреде и градње у Бањалуци на сутрашњој Скупштини предвиђено смањивање накнада за уређење грађевинског земљишта, као и одлучивање о олакшицама које се односе на порез на непокретности.

У вези са посебним радним временом угоститељских објеката, градоначелник Бањалуке је рекао да ће објекти који испуне услове прописане законом моћи да добију посебно /продужено/ радно вријеме за шта ће плаћати посебну административну таксу.

“Тиме проширујемо нашу угоститељску и туристичку понуду у времену празника. Наша тренутна процјена је да ће град остварити најмање 200.000 КМ годишњих прихода на потпуно легалан начин”, рекао је Радојичић.

Он је навео да ће сутра на дневном реду локалног парламента бити приједлог новог буџета чији је оквир 130,75 милиона КМ у коме има доста елемената нових политика градске администрације када је ријеч о повећавању одређених износа, грантова, суфинансирања, субвенција и трансфера.

“Очекујемо да до краја првог квартала имамо ребаланс буџета ако успјешно завршимо рефинансирање, проблеме са плаћањем ПДВ-а и успијемо да се привредна активност подигне”, навео је Радојичић.

Када је ријеч о проблемима градске “Топлане” и огромном дугу из претходног периода од 85 милиона КМ, Радојичић је изразио наду да ће Европска банка за обнову и развој почетком јануара понудити модел са коначним приједлогом техничког и финансијског реструктурисања тог предузећа.

Он је рекао да су остале понуде у вези са “Топланом” везане за концесије, закуп или јавно-приватно партнерство.

“У јануару ћемо морати донијети одлуку каква год она да буде”, навео је Радојичић.

Он је рекао да је у наредном периоду потребно око 12 милиона КМ за улагање у водоводе и канализационе мреже на подручју града, искључујући водовод “Црно врело”, за шта је у идућој години планирано два милиона КМ средстава Владе Српске.

Радојичић је навео да је приједлог за укидање Радничког универзитета повучен са сутрашњег засједања јер град нема информацију које су његове стечене обавезе и програми, као и какве финансијске обавезе наступају по град у случају ликвидације.

Он је рекао да треба ријешити и све што је у вези са власништвом над објектом Радничког универзитета.

Он је рекао да постоји начелна спремност превозника за увођење јединствене аутобуске карте, те да ће се са њима расправљати о цијени појединачне и мјесечне карте, субвенционисаних карата, као и о аутобуским линијама.

“Када постигнемо комплетан договор о томе ћемо информисати јавност”, рекао је Радојичић.

Он је додао да је рок за завршетак реконструкције моста у Чесми 31. децембар и да се нада да ће извођач испоштовати тај рок.

(Срна)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Зокс

25.12.2016 12:59

Да нецес и ти код Трампа у Америку????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ред

25.12.2016 14:40

Ако ико Буде ишао код Трампа, иће Игор. Он је једини чист политичар, бар до краја јануара, мозда и дузе ако не направи глупости ( ГРАДСКО-ИМОВИНСКЕ А ПРИВАТНО-КОРИСНЕ) и ПАРТНЕРСКО-ЕУРСКЕ.

Name

Ој ха

25.12.2016 14:59

Онај ко је 20 година у политици, и ко је успио доцепати се позиција као сто су предсједник скупстине те градонацелник, те је идто тако и цлан изврсног одбора СНСДа, сигурно је прави светац. Моли му се за опростај твојих гријехова.

Name

Покојна МИЛЕВА

25.12.2016 23:12

Имам струцан тим људи који це дици јос 80 милиона кредита...Вас Игор!!!!

Name

Ој ха

25.12.2016 13:01

Нигдје нема тако способних економиста и политицара као сто су ови наси. Нема коме нису дузни а пливају ли пливају. Нико није у стању прелијевати из супљег у празно као они. То мајка висе не радја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ухљеби гласају ли гласају

25.12.2016 14:22

А ови ухљеби запослени у градској управи и градским установама када су чули да ће Чавић већ у првој години смањити број запослених мислим да су молили и са ким не причају да гласају за Игора.Мисле биће овако бар још 10 година

Name

Војкан

25.12.2016 13:12

Мики Маус бас улијева повјерење када прица о којекаквим пројектима. Прави предводник квазиелите која це од Бањалуке направити јос вецу касабу него сто је сад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања

25.12.2016 13:20

Легенда! :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

боба

25.12.2016 13:22

Сад ће бити угоститељски објекти повлаштени горица додик је ту да није у агенцији угоститељских објеката на њиву сади кромпир јел друго и не знаш

ОДГОВОРИТЕ
Name

КУКУ НАМА

25.12.2016 13:24

Богати не соли памет намаБЛ. ти си нама обецао несто сасвим друго.Колико се сјецам твојих обецања о градском градјевинском земљисту то си нам јавно обецао у ТВ дуелу са Цавицом да це све бити транспарентно,ти наставио постаром,цији је плац у ГРЦКОЈ ул.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Топланко

25.12.2016 13:50

За топлану је најбоље да град преузме дугове и да се онда циста преда у руке СНСД еовим тајкунима. Сто и јесте сценарио. Провидно, дјетицу, петлицу, зецицу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тарзан

25.12.2016 14:10

Одузмите бесправно направљену зграду Миле Радисица и земљисте отето од града од буде станковица и продајте правом купцу и нецете бити у минусу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гастабајтер

25.12.2016 14:49

А коме да продају.Коме треба земља милионима вриједна у таквом велеграду као сто је Бањалука.

Name

Тарзан

25.12.2016 17:34

Велеград него сто је,а ти јаране буди сретан кад продјес кроз БЛ кад идес куци у ко зна коју забит на Мањачи...

Name

ИНСТИТУТ ЗА ТОПЛОТНУ ЕНЕРГИЈУ

25.12.2016 14:27

А шта је са медјународним тендером за концесије, закуп, приватно- јавно партнерство, лизинг и слично. Па нећете ваљда наставити са незаконитим радом као Гаврановић. Гаврановић ће зато ићи на судјења , сигурно. Радијичићу само јавни медјународни Тендер па ко је најбољи нека побједјује. Немој више водити Тајно-Јавне састанке за приватно-јавна партнерства. То је казњиво (мито и корупција). Градску имовину давати приватним фирмама, само јавно и уз банкарску гаранцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тарзан

25.12.2016 14:41

Каја мг-минд купује топлану,то је сигурно,само да је ови лопови са власти унисте да не вриједи ниста,као и комунално сто је купио,и у лактасима је исто тако,поставе директора да сахране фирму која послује у плусу да би је купио каја,мица калдера,будо станковиц,цубиц,слобо станковиц,борко дјуриц и компанија,нема нам спаса људи па готово,снсд је највеце зло сто је задесио србе у БиХ,висе је стете нанијела ова власт него 4 године рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мићо

25.12.2016 14:56

Ето среће да је све Кајино. Све би онда успијешно радило.

Name

Сандокан

25.12.2016 16:39

А што Козарапутеви не посипају со, кад је минус и кад су путеви клизави? Воли Игор Чорокала.

Name

Перем паре!

25.12.2016 18:59

Прање лове је у питању! Најлакси нацин! Као и мали Игор са рестораном или сестра му са оном апотеком!

Name

Труе

26.12.2016 10:36

Чоки плаћа 100.000€ страним фирмама да не учествују на тендерима и не кваре му послове.

Name

киза

25.12.2016 14:59

Јос један криминалац на целу Бања Луке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако

25.12.2016 15:20

Није Криминалац и није на челу, он је помоћник на прочељу.

Name

Топ

25.12.2016 16:55

Има ли код ових из мреже Еаст-Wест Бридге и Трилатерала ишта осим кредитних ангажмана? Само нас задужују, а од процената за себе живе као бубрези у лоју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФЦУК ЕАСТ-WЕСТ

25.12.2016 18:57

У томе и јесте фора! На све нацине покусавају да унисте и ово мало православаца на Балкану! Исто стање је и у Србији! Све су то издајице свога рода!

Name

Дно дна

26.12.2016 08:21

Па Колинда је почасни члан Трилатерале, као Рокферелов дио Трилатерале...е, они нам Србима желе "срећу" сигурно.

Name

Ајој

25.12.2016 22:05

Ајој овог јаде и полтрона, као није ни знао као један од водецих људи СНСД-а и предсједник градског одбора колико му је братија из странке са водјом покрала до сада и да су унистили и презадузили БЛ. Висе се јадо и не смије јер је сјео на узарену столицу коју му је Миле припремио како би га се дефинитивно ријесио на културан нацин. Миле је за њих политицар, кваран и кримос али политицар без скрупула.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фрог

26.12.2016 08:34

Игор је исто препреден, зна он за себе. Масонерија у најави, треба да се докаже и одскочи даље. Наш проблем је што га заболе за Србима и БЛ.