Једина школа у којој ђаци носе униформе

Основна школа „Младен Стојановић“ у Горњим Подграцима код Градишке једина је образовна установа у Републици Српској у којој ђаци носе школске униформе.

Република Српска 19.12.2016 | 12:25
Једина школа у којој ђаци носе униформе
Миладин Бранковић, директор школе, каже да су на иницијативу ученика, а у оквиру пројекта „Ја, грађанин“, увели униформе у школске клупе.
 
"Провели смо анкету међу родитељима, где је 90 одсто њих било за увођење. Након тога смо расписали тендер о набавци и ово је трећа школска година откако ученици носе плаве, а ученице црвене униформе- наводи Бранковић.

Додаје да је на почетку било мало отпора од неколицине школараца, али да сада нема никаквих проблема.

"Сви наши ђаци из централне и подручних школа, њих 392 од 1. до 9. разреда, униформисано је и задовољни смо позитивним ефектима које смо постигли: од мање видљивих социјалних разлика до уштеда", појашњава Бранковић, те истиче да униформе коштају 20 КМ и могу да се носе две године.

За увођење униформи су и активи директора основних и средњих школа, али напомињу да о свему треба да одлуче родитељи и ђаци.

"Недавно је рађено анкетирање родитеља и ученика, које је показало опречна мишљења. У већини школа нисмо имали довољан одзив за увођење униформи, од 1. до 5. разреда су били за ту иницијативу, док су се старији разреди углавном противили", каже Душан Мишљеновић, предсједник актива директора основних школа бањалучке регије.

Истиче да би иста одећа допринијела квалитетнијем амбијенту у учионици, те да би припреме за школу биле мање стресне.

Према Мишљеновићевим речима, новим Законом ће бити прописан кодекс понашања и одевања у школама, у којем ће вероватно постојати и иницијатава за увођењем школских униформи.

Кристина Мрђа, председница актива директора средњих школа регије Бањалука, наводи да увођење исте одеће било одлично и квалитетно решење за све средњошколце.

"Униформе су практичне, једноставне, а и социјалне разлике не би биле видљиве. Поред тога, ученици би изгледали пристојније, јер је чињеница да се неки од њих непримјерено облаче", навела је Мрђа, додајући да куповина униформи не би додатно оптеретила родитеље, напротив.

Адриана Басара из Бањалуке, мајка четворо дјеце, од којих су двоје школарци, подржава униформисаност ђака.

"То се нарочито односи на средње школе, јер је у њима одавно изгубљен кодекс облачења. Дјевојчице су обучене као за изласка, нашминкане су, са дугим вештачким ноктима. Увођење униформи има још један повољан аспект, а то је могућност покретања производње у локалним фабрикама текстила", каже Басара.

Додаје да униформе треба да буду модерне и да свака школа има свој грб, по којем би била препознатљива.

Басара истиче да су и сви родитељи у Удружењу вишечланих породица „4+“ , чији је члан, за увођење униформи.


Фото: Биљана Регулић / РАС Србија

У Министартсву просвете и културе Републике Српске кажу да, с обзиром на то да Законом о основном образовању и васпитању није прописана обавеза ношења школских униформи, евентуална одлука о њиховом увођењу доноси се на нивоу школе, у сарадњи са Савјетом ученика и Савјетом родитеља.

"Уколико управа школе, у сарадњи са осталим органима у школи, донесе одлуку да ученици носе униформе, Министарство ће то подржати", каже Бранка Рогач, портпаролка Министарства.

Она појашњава да је, имајући у виду специфичности сваке школе и средине, школама остављена могућност да саме уреде оваква питања, доносећи акте којима регулишу питање понашања и облачења ученика и радника школе.

"Најважније је да одлука буде донесена у договору са родитељима и ученицима, демократски и прихваћена од свих", каже Рогачева.

У ресорном минисртартсву наводе да су школске униформе постојале раније у свим школама, али да данас, већина школских установа није заинтересована за то.

"У оквиру наставног предмета 'Демократија и људска права', односно пројекта 'Ја, грађанин' ученици су евидентирали одређене потребе у својој школи. У складу са тим, имали смо неколико питања ученика о увођењу униформи и као коначни резултат такве иницијативе, у једну школу су оне уведене", појашњава Рогачева.

Дисциплина

Социолог Ранка Перић- Ромић каже да би се увођењем униформи у школе постигла одређена дисциплина и озбиљност у раду, с обзиром на то да је у послијератном периоду дошло до наглог пада система вриједности, а што се посебно одразило на школе.

"Униформама би се санкционисало недолично одијевање, али и створила свест о новој вредносној димензији, која се односи на дисциплиновање у образовању", навела је Перић - Ромићева и додала да се униформама не укидају класне разлике, али се доприноси њиховом смањивању.

(ЕуроБлиц)
(Фото: Биљана Регулић / РАС Србија)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Школа

19.12.2016 11:29

Свака част

ОДГОВОРИТЕ
Name

ауди

19.12.2016 11:46

Свака цаст.Једино тако нема разлике медју дјецом и они који имају и они који немају сви су исти и само су дјаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аска

19.12.2016 12:34

Не памтим да сам задњих година процитала паметнији цланак!!!За сваку похвалу је ово!Мајка сам сколарца и јесам за уводјење униформе у свим сколама!Лицно мислим да би наставно особље требало да има строги кодекс одевања,а не да уцитељице долазе у бротелама и хеланкама у сколу!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајка

19.12.2016 15:43

Сваки просвјетни радник треба да има основну културу а при томе да облачење прилагоди времену и мјесту. Бретеле и хеланке свакако нису за рад у образовној установи. Свакако би онда и родитељи требали да поведу рачуна како облаче дјецу у школу а и како се они облаче када долазе на информације. Виђала сам мајке у пинк хеланкама како шеткају по школи на шта сам згрожена.

Name

реалиста објективни

19.12.2016 18:47

Једна ласта не чини прољеће битно је да се министар просвете тали у свим уговорима и узима новац гдје год стигне а све заглупљује.

ОДГОВОРИТЕ