Влада и синдикалци наставили преговоре

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, ресорни министри и представници гранских синдиката буџетских корисника, наставили су данас преговоре с циљем приближавања ставова у вези с предложеним буџетом Републике Српске за 2017. годину.

Република Српска 17.12.2016 | 18:47
Влада и синдикалци наставили преговоре
У наредним данима очекује се наставак преговора представника Владе и синдиката, саопшено је из Владе Српске.

Из синдиката Српске радника унутрашњих послова, управе, правосуђа и просвјете су раније најавили протесте на дан разматрања предложеног буџета у Народној скупштини Републике Српске, 22. децембра, јер ће плате буџетским корисницима бити умањене због новог мањег коефицијента минулог рада.

У предложеном буџету планирана је мања ставка за плате, јер би се минули рад умјесто по коефијенту 0,5 одсто, обрачунавао по новом мањем од 0,3, што су синдикалци одбили као неприхватљиво рјешење.

Премијерка Српске Жељка Цвијановић је раније потврдила да је синдикату понуђено да се минули рад обрачунава по коефицијенту од 0,3 за раднике који имају до 25 година стажа, а онима преко тога по коефицијенту 0,4.

Минули рад је додатак на основну зараду запосленог који се исплаћује на основу броја навршених година његовог укупног радног стажа.

(Агенције)
(Фото: Архива)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ја тако мислим

17.12.2016 20:46

Мислим да су радници којима се трошкови превоза обрацунавају по новом нацину дискриминисани као људи, као дрзављани дрзаве у којој зиве. Дискриминисани су у односу на људе који немају исплате за превоз (не иду колима и другим превозом на посао, вец пјеске-близу им је). Дискриминисани сада морају да од средстава која су била предвиђена за храну или друге зивотне потребе, одвајају за превоз, што је чиста дискриминација и неповољан полозај у односу на оне који то неце требати одвајати. Мислим да је овдје све јасно, правац европски судови за људска права, па нека они утврђују све ове законе и правилнике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

или 0,3 или 0,4

17.12.2016 21:17

А и овај приједлог за неке 0,3 а за неке 0,4 је несто слицно