Из Сребренице нестала милијарда марака

Новоизабрано руководство Сребренице покренуће истрагу око нестанка стотина милиона марака донираних средстава из иностранства, која су била намењена за Сребреницу и њен развој. Саговорници "Новости" процењују да је после рата за Сребреницу и њену обнову из иностранства стигло више од милијарду марака, али да тај новац никада није уложен у ову општину, већ је завршио у приватним џеповима.

Република Српска 15.12.2016 | 07:39
Из Сребренице нестала милијарда марака
Приликом истрага око злоупотребе донација у Босни и Херцеговини, које је водила Комисија Парламента БиХ, дошло се до податка да је после рата у БиХ стигло око 10 милијарди марака страних донација, што, тврде чланови комисије, није коначна цифра, јер још много података нису могли добити од невладиних организација које су биле укључене у добијање донација, а данас више не постоје.

Из Комисије Парламента БиХ су поручили да је због тога вероватно реалнија цифра од 20 милијарди марака донација, него упола мања колико су они званично написали у својим извештајима!

Радомир Павловић, потпредседник Скупштине општине Сребреница, каже за "Новости" да ће се прво кренути од покушаја да се сазна ко су били људи одговорни за донације у општини, па онда да се иде према државном врху и врху Федерације БиХ.

"Желимо да јавност сазна где је завршио огроман новац о којем сви причају. Тражићемо одговоре и од страних амбасада земаља које су слале донације за Сребреницу" поручио је Павловић.

Он каже да су многи усмеравали новац на друге стране и убирали политичке поене на патњи сребреничког становништва, па пита због чега претходне општинске власти нису покретале питање злоупотребе донација, о којој се годинама прича у Сребреници и целој БиХ.

"Тражићемо и да се у све укључи СИПА и Тужилаштво БиХ. Време је већ одавно било да се сазна ко је покрао новац намењен за развој Сребренице" каже Павловић.


* Радомир Павловић

Тихомир Глигорић био је први председник Комисије Парламента БиХ која је истраживала злоупотребе страних донација у БиХ. Он каже за "Новости" да су за три године рада, од 2003. до 2006, открили да је у БиХ стигло око седам милијарди страних донација у неколико година након рата.

Он додаје да је Комисија имала великих опструкција Бошњака који никада нису допустили да се та прича до краја отвори у Парламенту БиХ и сви покушаји покретања истрага у Тужилаштву били су заустављени.

Тамо где је стала Комисија на челу са Глигорићем наставио је нови састав, у чијем раду је предњачио Славко Јовичић Славуј, бивши посланик СНСД у Парламенту БиХ.

Пре неколико година Јовичић је за "Новости" изнео податак да су чланови комисије упутили упитнике на 4.000 адреса са којих су захтевали податке о трошењу донација, а да су одговоре добили са само 1.300 адреса.

"Упутили смо дописе свим страним амбасадама, али од већине смо добили одговор да не могу да нам дају податке. Оно што је неспорно јесте да је 98 одсто тих донација завршило у ФБиХ. Претходна комисија је утврдила да је нестало око 7,5 милијарди, а ми смо да је непознато шта се догодило са још 2,5 милијарде. Значи, у БиХ недостаје 10 милијарди КМ" каже Јовичић.



* Тихомир Глигорић

ЧЛАНОВИ СДА НАЈВИШЕ ДОБИЛИ

Новацје стизао пре свега у Федерацију БиХ. Долазио је из арапских земаља, САД и из Европе. У свим комбинацијама чланови Странке демократске акције били су и главни у добијању донација. Највише новца је узето на причу о Сребреници и страдању у овом граду, али од тог новца грађани Сребренице нису видели ни марку - каже Глигорић.

И СДП РАНИЈЕ ТРАЖИО ИСТРАГУ

Општински одбор СДП Сребреница пре неколико година изнео је податак да су земље западне Европе Сребреници донирале око 135 милиона КМ.

"То је податак који су изнеле амбасаде ових земаља, а кад томе додамо и помоћ Саудијске Арабије у износу од 127 милиона америчких долара и донације осталих земаља, добијамо износ донације од око 700 милиона КМ" поручили су тада из СДП и тражили истрагу око нестанка ових средстава.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Није истина

15.12.2016 06:58

Паре саме отшле и опет че народ повјероват

ОДГОВОРИТЕ
Name

УГ

15.12.2016 07:11

Ту је Вучић да надокнади .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цезар

15.12.2016 07:58

Поклали се око лове к'о пси око масне поњаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРН

15.12.2016 08:19

Застто неистразе гдје је милијарда и 200 милиона од Телекома????

ОДГОВОРИТЕ
Name

з.трн

15.12.2016 09:03

Наравно да треба и телком истразити,и одговорне казнити а зна се ко су.А донације за сребреницу зна се да је како ови људи казу 98% одговорна федерација и СДА странка која је руководила тим.Свака цаст овим људима сто хоце ове истраге да поведу и да се одговорни казне а зна се да је главна СДА странка која је тим донацијама богатила себе и своје тајкуне то је злоцин финансијски на сребреницанима и то несмије застарјети треба истразити одузети имовину и казнити ако имало правде има.

Name

Драган

16.12.2016 10:15

Нема се више шта истражити. Отишло у сумњиве пројекте и фирме, то је наравно пропало и ликвидирају једну за другом фирму, која је добила сумњиве кредите. Сад кад би ушао добар инспектор тешко би доказао било шта, а требало би му 10 година за један случај.

Name

борац

15.12.2016 08:28

Никаква новост сви крду и новац од поплава је неком донио бпгатство али не и поплављенима имамо мафију која пљацка цијелу БиХ зато толика свадја ко це да покупи висе а народу се представљају као заститници.Народ је марва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

није добро

15.12.2016 08:30

На Зељку су сви кукали сто је добила бијеле цизме од новца за поплаве наводно а неки су дигли милионе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

15.12.2016 08:46

Па пере су, тих 10 милијарди вецином заврсиле у СА. Нису ни биле моје па ме не занима гдје су.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поп

15.12.2016 08:59

Ма да ли је могуће? Исламисти да краду оххх ноооу то није тачно па они су тако мирољубиви,питоми,поштени брже вучићу,николићу,дачићу,додику,иванићу,чавићу и остала парламентарна багра Српске националности још који милион да сте муџахединима послали да могу људи да граде Исламске центре у сред Европе и у сред Православља јер ћа да запосле стотину хиљада људи овај терориста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цврле

15.12.2016 09:05

У Зворнику је у рату и све до данас украдено око двије милијарде , па нико не истражује .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доктор

15.12.2016 09:23

Када ће овом народу постати јасно да су наше вође само суизвршиоци криминала којим се баве стране амбасаде.Највеци дио тог новца су узели странци и од истраге нема ништа. Ако наставе да чачкају могли би добити по носу..нека свима буде јасно, да иза не рјешавања свих проблема у БиХ стоје странци,који узимају новац да би штитили лопове и криминалце са ових простора.Заборавите на борбу против криминала..прикључите се ко може, још има шта да се мазне !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.12.2016 13:04

Троскови велики,аутобуси до меХморијалног центра,сатори,промотерке,дневнице за оне сто клањају и кукају,онда ископавање мртвих по федерацији па док их превезу до Потоцара,па поново укопавање,дневнице за оне сто тумарају тог дана по сумама,итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рр ре

16.12.2016 11:48

Доктор ради до 5х тига обавезно посјети

Name

Ха. ха, ха, ха, ха

15.12.2016 13:10

Павловиц трази укљуцивање Сипе И Тузиластва БиХ. Смијесно и провидно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поштено

15.12.2016 16:02

Свакако треба вјеровати поштеном господину Глигорићу. Тај човјек је оличење поштења и вјерности само једној странци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фаир плаy

16.12.2016 09:20

Како остати вјеран некоме ко те уништава? Промјене су нормална ствар у животу.

Name

Видјецемо

15.12.2016 16:14

Интересантно како се криминалци сакеивају иза "хуманизма и патриотизма". Да су у Сребреници крадена средства од донација, то се одувијек знало али је то било теско доказати кад је то радила сама власт. Сад кад се промијенула власт, клупко се поцело одмотавати. Сад знамо засто се Дураковиц тако грцевито бранио да не преда власт. Исао је до највисих судских инстанци. Видјецемо хоцели наова власт истразити криминал и, да ли це бити боља?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

15.12.2016 22:37

Квази донације су организовани начин крађе новца од пореских обавезника из држава донатора. Од 100 јединица помоћи се 80% одмах врати у државу донатора кроз разне семинаре, квази пројекте, савјетовања, ...! Осталих 20% иде 10% за корупцију а 10% се подијели јадним грађанима. Да смо сву помоћ коју смо до сада добили и поштено раздијелили БиХ би имала изграђену комплетну мрежу аутопутева. БиХ је послужила као велика праоница тога новца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душко Дугоушко

16.12.2016 09:14

На челу са ОХР-ом, страним амбасадама и ММФ-ом.

Name

галеб

15.12.2016 23:10

Сви носиоци власти у БиХ РС од 1995 до сада нека обидју око своје куце и видјеце гдје су нестали новци тај сав олос требало похапсити вец одавно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шоић

16.12.2016 12:10

Ја сам изненађен и ивређен,мора са су "ЋЕТНИЦИ" криви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кока

16.12.2016 14:41

Тито је био атеиста,не знам гдје је завршио ,а ако ово чује превртат ће се у гробу .

ОДГОВОРИТЕ