Подршка развоју регије "Дрина-Тара"

Стална радна група за рурални регионални развој СВГ, регион „Дрина-Тара“, у оквиру пројекта подршке развоју пољопиривреде и села, као и приватног предузетништва, пласирала је ове године значајна средства у 14 општина на тромеђи Србије, Црне Горе и БиХ, од којих су Вишеград, Рудо, Братунац, Сребреница и Милићи из Републике Српске.

Република Српска 14.12.2016 | 20:36
Подршка развоју регије "Дрина-Тара"
„У овој години смо кроз мале грантове у овом региону пласирали 130.000 евра, а пројекти су били суфинансирани од апликаната, па је укупан износ 200.000 евра“, рекао је координатор „Дрина-Тара“ региона Александар Дамјановић на састанку у Рудом.

Осим овога, СВГ је обезбједио и грантове подршке за неколико манифестација привредног карактера за које је издвојено 20.000 евра.

Један од пројеката односио се и на помоћ у развоју задругарства у региону. Ова средства искористила је Пољопривредна задруга „Увац Рудо“ из Увца.

„Задруга је набавила аутоматску сушару за сушење шљиве пожегаче капацитета 1.000 килограма за 24 сата, а у току је реализација набавке уређаја за пребирање и сортирање рода малине“, рекао је представник ове задруге Ненад Љубојевић.

Стална радна група за регионални рурални развој планира да у наредној години помогне и пружи пуну подршку одржавању Сајма пољопривреде у Рудом и „Пршутијаде“ на Мачкату на Златибору.

Начелник одјељења за привреду општине Вишеград Ана Богдановић је потврдила да је делегација ове општине присуствовала састанку заинтересованих страна СВГ у Рудом, гдје су је интересовала искуства у формирању и раду Пољопривредне задруге у Увцу.

„План је да и општина Вишеград формира сличну задругу и изгради хладњачу већег капацитета“, рекла је кратко Богдановићева.



(БН телевизија)
(Фото: БН телевизија)

Коментари / 0

Оставите коментар