"Дисциплиновање" посланика у НС РС?!

Кодекс понашања народних трибуна јутрос је требало да буде једна од тачака дневног реда Колегијума Народне скупштине РС.

Република Српска 13.12.2016 | 22:55
"Дисциплиновање" посланика у НС РС?!
Међутим, због наставка засједња Парламента, Колегијум још није стигао да се изјасни о тој теми. Ми смо сазнали неке од најзанимљивијих детаља који се односе на Кодекс понашања народних посланика.

Скупштинско звоно ускоро би могло да одзвони и недоличном понашању народних посланика. Сачињена је по трећи пут радна верзија о скупштинским правилима и кодексу понашања народних трибуна. Према нашим ифнормацијама, кодекс доноси лакше и теже повреде.

Омаложавање, вријеђење, читање новина, кориштење телефона у току засједња, напуштање сједница – све ће то бити кажњено ако и када буде усвојен Кодекс понашања.

Казне су у распону од писмене опомене, преко јавне опомене, па до новчане казне.

Коверте посланика убудуће би могле бити тање. Због непријмјереног понашања кажњавање по џепу би требало да буде од 10 до 30 одсто од плате, односно, накнаде.

Поједини посланици из највеће странке не желе пред камеру БН телевизије. Иза објектива кажу да "такав кодекс неће подржати". 

Према нашим сазнанињам план је да се форимра Етички одбор који би одлучивао о свим спорним ситуацијама. Састав је два члана опозције, два члана власти и предсједник Парламента.

У Центрима цивилних иницијатива, који врше мониторинг рада НС кажу за БН телевизију "да већ неколико година траже усвајање кодекса понашања".

Кажњавање посланика већ је постала пракса у парламентима Србије и Црне Горе. Већина посланика у Парламенту Српске нема ништа против да се уведе ред у сали, али и ван ње. Тако, барем, кажу јер је све још у фази радне верзије. Не би било први пут да промјене мишљење пред само гласање.



БН телевизија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Горе од свега

13.12.2016 19:27

Горе од свега је то што је Чавићу земљишно -книжна мафија пријетила да ће га дићи у ваздух?Човјек је то пријавио МУП-у али не треба превише очекивати,јер се зна од кога долазе пријетње

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико као ја

13.12.2016 20:16

А могу ли добити отказ, тј.вратити мандат? Нека буду равноправни са радницима у Српској по том питању.

ОДГОВОРИТЕ