Владина математика и синдикални прорачун

Рецепт који је изашао из Владине кухиње тежак 3,2 милијарде марака и данас многи покушавају да одгонетну. Синдикалци су цијели дан заузети математиком, али и поједини посланици. Први нису били спремни пред камере, јер нису још детаљно проучили све, други и без проучавању знају Владине намјере и циљеве.

Република Српска 06.12.2016 | 20:55
Владина математика и синдикални прорачун
Због укупног буџетског резултата од 3 милијарде и 200 милиона марака – оловке, папири и дигитрони су данима у рукама многих буџетских корисника. И не само њих. У Српској цијело послијеподне се сабирало и одузимало. Синдиклаци су на радном састанку вијећали шта је ко добио, односно, изгубио. Много тога се, кажу, не слаже. Своју рачуницу обећавају представиће сутра. Сутра нису чекали у Конфедерацији синдиката.

Послодавци још проучавају шта је то Влада Републике Српске припремила за 2017. годину. Привредници су то већ урадили. Без обзира на то што је Влада повећала износ за подстицаје привреди, траже додатна средства као подршку за производњу.

Своје мишљење о сабраном дјелу са Трга Републике даће и посланици. Поједини тврде да су добили информацију да ће се у петак на посебној сједници расправљати о 3,2 милијарде марака. Руководство Парламента о томе није упућено, а потврде нема ни из Владе. Опозиционари тврде да је буџет без консултација скројен у уском кругу у којем је било мјеста само за мишљење ММФ-а.

Закон о буџетском систему је јасан. Прописано је да је 15. новембра датум до када је потребно усвојити Нацрт будзета – а до 15. децембра Приједлог. Први рок је увелико пробијен, до другог није остало много времена, а све је још у форми Преднацрта.

Санкција није било ни до сада, а Закон о буџетском систему се крши већ годинама уназад, јер се буџет и економска политика углавном усвајају пред крај године. По свему судећи, тако ће бити и сада, јер ће се све дешавати и рјешавати пред празнике и на брзину.



БН телевизија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Драган

06.12.2016 23:14

Како би другачије смуљали него на фрку и брзину?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Без рацуна

11.12.2016 17:17

Казе се: "сељак не зна математику,дакле, не зна да рацуна али зна своју рацуницу". Неки су гори од сељака, знају математику а немају никакве рацунице, свеједно ста да ураде. Нас духовно богат народ је давно рекао,неки су исли дзабе у сколу а други бесплатно.

ОДГОВОРИТЕ