Пленковић: У Јасновцу није фашистички натпис!

Премијер Хрватске и председник ХДЗ Андреј Пленковић изјавио је да жели јасно да одбаци инсинуације о рефашизацији хрватског друштва, оценио како је деликатно да је спорни споменик подигнут баш у Јасеновцу.

Регион 06.12.2016 | 12:15
Пленковић: У Јасновцу није фашистички натпис!
"Пре свега желим јасно и чврсто да одбацим све инсинуације о рефашизацији хрватскога друштва. То није случај. Реч је о одређеним појавама које нису тренд. Изражавам пијетет према свим жртвама у усташком логору Јасеновцу. Исто тако изражавам пијетет према 11 припадника ХОС-а који су погинули за Хрватску", истакао је Пленковић одговарајући на питања новинара о постављању споменика с усташким поздравом у Јасеновцу.

Пленковић каже да је "наравно деликатно што је овакав споменик подигнут баш у Јасеновцу", па је додао да је "то грб удружења које је добило одобрење од служби Града Загреба и уз сагласност тадашњег Министарства управе у време СДП-ове владе".



Пленковић је констатовао да и та ситуација с постављањем ове спомен-табле у Јасеновцу "говори да нисмо на одговарајући начин поставили законски оквир и судску праксу када је реч о тоталитарним системима". Најавио је да "зато жели да покрене институционалну иницијативу која би на одговарајући начин регулираса ово питање".

"Тражићемо законско решење јер у овом тренутку немамо механизам за решавање овога питања", истакао је Пленковић.

(Јутарњи.хр)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

МладаБосна

06.12.2016 14:37

За хрвате устасе Степинац Павелиц Будак Артуковиц Тудјман Китаревиц су само домољуби а не Фасисти и кољаци сви су они За Дом Спремни/// немају стида

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бесрамно

06.12.2016 17:07

БЕСРАМНО ЈЕ ПОД ГУЗИЦОМ НАТОА МИСЛИТИ ДА МОЗЕС СТА ХОЦЕС И КАКО ХОЦЕС.А ПРВДАЊЕ УСТАСЛУКА ЈЕ ОГАВНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тетак мата

06.12.2016 19:24

Па неће ваљда писат боже правде на плочи јесте и вас двојица глумпави

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хг

07.12.2016 23:09

Глупог цовјека препознајес на ријецима и дјелима. Сто их вриједјас ако су изњели само свој став. Нису сви глупи који немају исто мисљење као ти...