Сарадња Семберије и Мајевице с Аустријом

Градоначелник Пуркерсдорфа Карл Шлегл организовао је јуче пријем за делегације града Бијељине и општине Угљевик, који бораве у посети аустријским општинама и истакао добру сарадњу Семеберијом и Мајевицом, као и људима из овог дела Републике Српске који су на привременом раду у Пурксерсдорфу.

Република Српска 04.12.2016 | 21:00
Сарадња Семберије и Мајевице с Аустријом
"Имамо 12.800 становника, 3.300 домаћинстава. Пуркерсдорф је `капија Беча`. Људи који живе овде могу да користе предности близине главног града. Са простора Семберије и Мајевице овде живи више од 40 породица, око 150 становника", рекао је Шлегл за БН телевизију.

Он је напоменуо да ће у мају наредне године бити обележено 50 година од како Пуркерсдорф има статус града.

Начелник Угљевика Василије Перић на пријему у градској кући града Пуркерсдорфа захвалио се домаћинима на гостопримству и Удружењу „Семберија и Мајевица“ који су омогућили да се остваре контакти аустријских општина са градом Бијељина и општином Угљевик.



"У јуну ове године били смо домаћини начелницима Пресбаума, Тулнербаха и градоначелнику Пуркерсдорфа", каже Перић за БН телевизију.

"Успоставили смо сарадњу и за нас је важно да људи који су на привременом раду из регија Семберије и Мајевице, а посебно велики број људи из Угљевика, да се на што бољи и најбољи могући начин интегришу у ове локалне заједнице. Важно је да се очувају традиција и култура нашег краја."

Он је истакао да је током посете упознао рад ових локалних заједница из Аустрије и напоменуо да је ово искуство од изузетног значаја, јер је много примера добре праксе, који могу да се примене и у нашим локалним срединама.

Пријему су присуствовали и начелник општине Пресбаум Јозеф Шмидл - Хаједеберг и начелник Тулнербаха Јохан Новомецки, извршни одборник за интеграцију у Скупштини Пуркерсдорфа Родољуб Савић и представници Удружења Срба „Семберија и Мајевица“.

БН телевизија(В.М.)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Дијаспорац

04.12.2016 20:30

Отишао Васлија да покупи кирију од станова у Бечу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Угљевик

04.12.2016 20:49

Никад за никад нећеш бити на оваквон пријему. Немаш појма шта је Пуркерсдорф, живим у близини, а начелник Перић спада у ред успијешних јер само такви могу код г-дина Шлегла, а иначе он је био министар полиције Аустрије, Потпредсједник Републике Доње Аустрије, министар за спорт и културу. Наше људе подржава а ту је и Руди Савић који је одборник. Свака част начелнику Перићу кад иде код оваквих величина... Подржавамо те Перићу сви ми из Прессбаума јер си уз нас увијек....