Полицајци осуђени у Српској раде у Србији

Одбегли судски полицајци РС, Данко Кајганић и Винко Кнежевић, за којима већ месецима трагају МУП РС и Интерпол раде као обезбеђење у ноћним клубовима у Србији, сазнаје “ЕуроБлиц”.

Република Српска 30.11.2016 | 22:50
Полицајци осуђени у Српској раде у Србији
Извор “ЕуроБлица” близак безбедносним агенцијама у БиХ открива да бегунци имају и држављанство Србије, а раде на релацији Београд - Нови Сад.

"Највероватније су држављанство Србије добили након правоснажности пресуде, а за то им није ни била потребна било каква потврда о некажњавању или слично" објаснио је извор “ЕуроБлица”.

Занимљиво је да су БиХ и Србија још 2010. године потписали споразум о извршењу правоснажних судских пресуда, али то очигледно не представља проблем бегунцима да избегавају затвор.

Подсетимо, Врховни суд РС је још у јуну 2014. године правоснажно осудио Кајганића и Кнежевића на по три године затвора због изнуде 75.000 марака од Бањалучанке Р.С. и њене породице.

Обојица су након правоснажности пресуде побегли из БиХ.

Бањалучка породица која је пролазила кроз пакао у време изнуде и коју су бегунци свакодневно обилазили у возилима Судске полиције РС истиче за “ЕуроБлиц” да иза Кајганића и Кнежевића стоје моћни јатаци.


Фото: приватна архива / Архива
Данко Кајганић, потерница

"Двојица судских полицајаца дуже од две године након правоснажности пресуде и даље су недоступни правди, нити се од њих може наплатити штета коју су нам причинили" наводи жртва зеленаша Р.С.

Подсетимо, због изнуде над бањалучком породицом заједно са одбеглим судским полицајцима осуђени су и Андрија Чивчић, домар у бањалучкој Основној школи “Свети Сава” и то на две године затвора, те  Ђорђе Ћулум из Бањалуке који је осуђен на три године затвора.

“ЕуроБлиц” је раније детаљно писао о осуђеном Чивчићу који је у више наврата тражио одгоду одласка у затвор због “тешког здравственог стања” у које је доспео након пада са бицикла.

Основни суд у Бањалуци одбио је последњу молбу Чивчића па је овај осуђеник отишао у затвор. Открили смо и да је Пореска управа РС у случају осуђеног Чивчића направила незапамћени превид.

Наиме, у документима достављеним Основном суду Бањалука ПУ РС је Чивчића водила као незапослену особу, иако је он већ 12 година запослен у бањалучкој школи.

Случај изнуде над бањалучком породицом откривен је 2013. године. Судски полицајци Кајганић и Кнежевић и њихов саучесник  Ђорђе Ћулум позајмили су 29.000 марака извесном Јовици Перкићу, са месечном каматом од 15 до 20 одсто, а гарант за враћање новца био је његов пријатељ С.С.

Како до Перкића нису могли доћи, зеленаши “типују” С.С. и на име камата претњама изнуђују 75.000 марака.

Имовина

Жртва зеленаша Р.С. за “ЕуроБлиц” наводи да породици још није враћена ни марка отетог новца, иако су правоснажном пресудом Врховног суда РС осуђени обавезани да солидарно врате изнуђени новац.

Процес одузимања имовине Данку Кајганићу након уложене жалбе у надлежности је Окружног суда у Бањалуци.

Извор: ЕуроБлиц
Фото: Дејан Божић / РАС Србија

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Наћелник Шахабаз ЗВ

30.11.2016 14:13

Права штета што овакве кадрове немам у ЈПЗ. Мени тамо послали краља стоћара за замјеника а фармер стоћара ми је главнокомандујући. И шта сад да се ради, него да се стока шверцује преко дрине. А отежани су то послови. Да су ми елем послали овакве што са живим кешом раде. Такви ми требају. Кешетароши а не ови пропали стоћари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

30.11.2016 14:31

Наравно да су Босњаци били у питању били би изруцени тузиластву Бих. Овако врана врани оци невади.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕХ ДА СУ БАБИ ...... БИЛА БИ ТРАМВАЈ

30.11.2016 14:51

Ех ај не љути се сто си ситницав некад и ви морате у творза

Name

Причаш напамет

30.11.2016 15:57

Па и Сувара је изручен мада је Србин.Нема везе да ли је то тужилаштво БиХ или неко друго.Изручује се према потјерници оног суда који је расписао исту

Name

Назалост

30.11.2016 22:57

Овај проблем не моземо ријесити јер дрзава Србија даје дрзављанства по властитим законима и находјењу а било би позељно да за лица из БиХ имају бар неки минимум услова као сто је увјерење о неказњавању. Ако тог нема од осумњиценика до пресудјених лица сви могу да оду преко Дрине и кад добију пасос ствар се компликује до максимума

ОДГОВОРИТЕ
Name

лео меси

01.12.2016 09:25

Са овом екипомбио је и Бкаско Каурин.....који је саслусан од стране ПС Мркоњиц Град у предмету против власника фирме ДОО Градинг. Из Мркоњиц Града....

ОДГОВОРИТЕ