Дјечак туче другаре и уједа васпитачице

Малишани једног бањалучког вртића свакодневно се суочавају са агресивним другаром који их туче, а васпитачице чупа за косу и уједа.

Република Српска 25.11.2016 | 14:16
Дјечак туче другаре и уједа васпитачице
Овакво понашање све је чешћа појава међу дјецом предшколског узраста са којим се суочавају и друга обданишта у Српској.

Родитељи чија дјеца бораве у овом вртићу, који ради у оквиру бањалучког Центра за предшколско васпитање и образовање, већ мјесецима апелују на то да овај проблем буде ријешен. Уплашени за дјецу одлучили су да пишу и петицију како би агресивни дјечак био удаљен из те установе.

"Удара их непрестано. Кући долазе са модрицама и огреботинама. Уједа тете и чупа их за косу. Нико му ништа не може", прича огорчено један од родитеља који је захтијевао да му не објавимо име.

Помоћница директора бањалучког Центра за предшколско васпитање и образовање Мира Галић каже да су упознати са овим случајем.

"Пратимо ово, као и свако друго дијете које има проблема у понашању. То ћемо и убудуће радити и сигурно да ћемо поштовати Конвенцију о правима дјетета и струку, те изнаћи најадекватније рјешење", истакла је Галићева.

Агресивно понашање међу дјецом предшколског узраста је комплексан проблем о којем многи нерадо говоре. Међутим, директорица вртића "Радост" у Приједору Душанка Божић не крије да су у посљедње двије године имали двоје малишана код којих је уочено агресивно понашање.

"Послије свих исцрпљених метода, на крају смо морали затражити њихово повлачење из вртића на одређени период. И то под условом да иду дјечјем психијатру и донесу налазе по повратку - прича Божићева.

Родитељи једног од тих малишана, како истиче Божићева, одмах су увидјели да постоји проблем и пристали су дијете да одведу стручњаку, док су родитељи другог то одбили. Исписали су га из овог и уписали у други вртић.

"То није рјешење. Родитељи морају прихватити кад дијете има проблем и помоћи му. Дијете које је привремено удаљено, вратило се потпуно примјереног понашања", прича Божићева.

Она је додала да у овај проблем мора бити укључена стручна служба. Дјетету се никако не смије одмах качити "звоно" да је лоше, већ му треба пажљиво и постепено помоћи.

"Психолог мора сазнати зашто је неко дијете агресивно. Са родитељима треба разговарати о томе како се у кући понаша", додала је Божићева и истакла да је исписивање дјетета из вртића посљедњи корак.

"Не можемо дозволити да једно дијете малтретира сву осталу дјецу", додаје Божићева.

И директорица обданишта "Мајке Југовића" у Добоју Славица Живковић каже да агресији дјеце треба да приступимо пажљиво.

"Кључни су и родитељи и стручњаци. Обавезан је и рад психолога како би дијете схватило гдје гријеши", поручује Живковићева.

Психолог Александар Милић каже да су агресивна дјеца у ствари дјеца без стечених добрих навика.

- Потребно је тој дјеци створити осјећај да није у реду отимати другарима играчке и тући их. Ако се на вријеме то не каналише, јачаће њихово лоше понашање, које ће касније прерасти у озбиљан проблем", објашњава Милић и додаје да агресивну дјецу не треба слати у изолацију или стигматизирати их, јер строге казне изазивају нову агресивност.

Ни у једном правилнику, ни у Закону о предшколском васпитању и образовању не постоје детаљно дефинисане мјере како поступити у случају насиља међу дјецом у вртићима. Једино је прописано да је свака установа обавезна да им омогући безбједан боравак.

Насиље није заиграност

Социјални радник и едукатор у школици за родитеље удружења "Нова генерација" Бојана Делибашић-Бијелић каже да је евидентно да расте вршњачко насиље у вртићима, али се подводи под заиграност и разиграност дјетета.

"Поред физичког у вртићком узрасту често је заступљено тзв. социјално насиље - када се неко дијете искључује из групних активности, када га оговарају, причају лажи о њему или наговарају друга дјеца да се не друже са њим. Васпитачи су ти који треба да укажу да такво понашање није у реду", истакла је Делибашић-Бијелић.

(Глас Српске)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Демократија

25.11.2016 16:05

То је нама наса борба дала... Комунизам је био закон, кад те васпитац или уцитељ налема, ма будес као бубица...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈП

25.11.2016 16:26

није дијете криво,крив је онај ко га у куци одгаја и њега треба психологу па тек онда дијете.Залосно је да и те васпитацице виде проблем у дјетету,али и оне су изгледа ту да им на крају мјесеца легне плаца а јели зарадјена није ни вазно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко Бањалука

25.11.2016 17:31

Треба поднијети тузбу приватнупарницу против директора те установе и то ОДМАХ,имамо закон против насиља у породици,дијете прави насиље,ко другоме наноси дусевни бол и патњу,сви елементи су испуњени кривицно и прекрсајно су одговорни родитељи и Васпитаци стиценика. Крсе се домаци БиХ закони Конвенције о људским правима које је БиХ ратификовала,крси се повеља УН о правима дјетета. Ето прилике за опозицију и новинаре направите анкету пред вртицима са родитељима и дјецом ово је тема веца и друству потребнија од многих тема које се отварају у дневнополитицке сврхе. Треба тразити и помоц Високог представника да се смијене такви васпитаци и директор Галиц,мозда је отац тог дјетета запослио Галицку па несмије прнути или је неције унуце мала је ово средина цуце се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шћепан Шћекић

25.11.2016 21:05

Ако је дијете мало енергичније треба га подржати, а не одмах осуђивати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гавран

25.11.2016 21:11

Поштовани, та директорица је постављена на ту функцију са само 4 г радног искуства тако да она не познаје ни законе ни конвенције!Зна само узимати коверте са сускама и то преко мужа и помоћнице Галицка! Тамо цвјета криминал и корупција а правница све покрива за дјецу никог није брига!Голи Оток за такве!Да имај морала подијели би оставке послије овога!

ОДГОВОРИТЕ