Муж ме тукао, а дјецу изгладњивао 10 година

Супруг је сав новац трошио на друге жене, док дјеца и ја нисмо имали ни шта да једемо. Ријетко би боравио у кући, а кад би дошао, онда би услиједиле и батине и напади. Тако сам живјела пуних десет година, и да нисам побјегла у Сигурну кућу, за мене не би било спаса.

Република Српска 25.11.2016 | 12:05
Муж ме тукао, а дјецу изгладњивао 10 година
Овако је почела своју исповијест једна жртва породичног насиља која је уточиште пронашла у Сигурној кући у Бањалуци. Ова храбра жена, која је трпјела ударце и у главу, каже да су ране на души болније од оних на тијелу.

Према њеним ријечима, психичко насиље је почело тако што је супруг остављао без новца за храну, због чега је неријетко морала да гледа како им дјеца гладују. Дрхтавим гласом је испричала да је кћерка смршала до изнемоглости.

"Када сам својој дјеци покушала да припремим ручак, муж би стао између мене и шпорета, ругао ми се, плесао и радио све да ми ручак загори. Била сам без посла, а нисам имала ни подршку породице. Жељела сам да побјегнем са дјецом, али нисам имала куд", казала је ова мајка која је закорачила у шесту деценију живота.

Додала је да на разумијевање није наишла ни у институцијама, па је сама отишла са кћерком у Сигурну кућу. Син није желио да иде из свог дома, остао је са оцем у кући.

"Жртвама породичног насиља је тешко наћи разумијевање околине, посебно у мањим срединама. Мислим да свака жена трпи насиље док не буде морала да изабере да ли ће живјети или умријети", казала је она.

Координатор Сигурне куће у Бањалуци Амела Башић-Томић казала је да сви који имају сазнања да нека особа трпи насиље то могу да пријаве на СОС број 1264.

"У првим годинама рада било је 70-ак позива, а сада је више од хиљаду у току године", каже Башић-Томић и додаје да је током ове године у Сигурној кући у Бањалуци боравило 29 жена жртава насиља и 30 дјеце.

У Сигурној кући у Модричи за 11 мјесеци ове године боравило је 47 жена које су преживјеле породично насиље.

Из требињске Фондације "Женски центар" кажу да годинама покушавају прикупити новац за отварање Сигурне куће у Херцеговини.

"За пројекат би требало око 660.000 КМ, како би се испратили минимални стандарди за капацитет од 20 особа", рекла је директорка Фондације Љиљана Чичковић.

У бијељинској Фондацији "Лара" кажу да број корисника Сигурне куће не одражава право стање на терену јер је број пријављених случајева насиља много већи од броја жена које буду смјештене у сигурне куће.

Бројач обећања

Поводом Међународног дана борбе против насиља над женама, који се обиљежава данас, у Бањалуци је јуче постављен "бројач обећања", а становници су позвани да у робној кући "Боска" данас и сутра притиском на тастер дају свој глас спречавању насиља.

Омбудсмани БиХ указали су на потребу системског приступа у спречавању и превенцији насиља над женама.

(Глас Српске)
(Фото: Илустрација)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

X

25.11.2016 11:24

Насилници су свуда,чак има високопозиционираних политичара медју њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

25.11.2016 16:05

Насиље у пиродици обицно поциње са свадјом за коју требају двије особе, на примјер муз и зена који незнају другације да ресавају своје проблеме. Свадја се претвори у физицко насиље због тога сто зеба неце музу да оцути његове стварне или измисљене увреде и да њему остане дузна. За физицко насиље у породици најодговорније су зене. У породици у којој зена зна да угоди и подидје музу нема зато физицког насиља. Породицну атмосферу у куци својом љубкосцу и зенственосцу праве зене а неправе мускарци. ЗАТО васпитавајмо своју зенска дјецу да слусају не из страха вец из љубави, не из нузде вец из постовања своју муску главу и насиља у куци неце бити!

Name

мали

25.11.2016 12:15

Лако је на зени и дјеци изигравати магупа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ме

25.11.2016 12:31

Врло залостно да СЕ овакве ствари јос увијек десавају..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

25.11.2016 12:46

Лаже ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саван

25.11.2016 13:08

СРАМОТА ЗА 21 ВЕК ДАСЕ ТО РАДИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ку

26.11.2016 11:42

Што се цудите то је мали број зена које се зале, Мускарци са балкана су гори од свих у Европи!

ОДГОВОРИТЕ