Месо послије болести исправно за исхрану

Експанзија болести "плавог језика" код оваца у вишеградском крају изазвала је бругу код домаћина који припремају мрсне крсне славе, а на реду су и новогодишњи и божићни празници кад се трпеза не може ни замислити без печене јагњетине.

Република Српска 22.11.2016 | 20:48
Месо послије болести исправно за исхрану
На подручју вишеградске општине према, процјенама ветеринара, од "плавог језика" је обољело око 1.000 оваца, а око 300 је угинуло.

„Месо преживјелих оваца послије болести плавог језика је исправно за људску исхрану, јер овај вирус не напада људско тијело", категоричан је директор Ветеринарске станице у Вишеграду Нешо Илић.

Илић објашњава да од ове болести обољевају преживаре овце, козе, па и срне, и манифестује се слинавошћу, плавим језиком и хромошћу.

„Сточари обољелим овцама дају антибиотике који спријечавају друге вирозе, али прави лијек против плавог језика је вакцина која је изузетно скупа", каже Илић.

Ветеринар из Вишеграда каже да су у овим крајевима забиљежена два случаја болести плавог језика код крава, али је она била слабијег интезитета.

„Прије десетак година ова болест је регистрована код два грла, а и касније су били само појединачни случајеви. Вишеград је познат по изузетно високим љетним темпаратурама које погодују развоју заражених комараца овом болешћу који су стигли из тропских предјела", објаснио је Илић.

У анакети коју смо провели, становници су подијељених мишљења, од оних који не вјерују савјетима стручњака, па ће обезбједити прасетину, до других који кажу да јагњетина неће изостати на свечаној трпези.

Послије савјета ветеринара одахнули су и сточари који ће ипак успјети да продајом оваца остваре планирану зараду.



БН телевизија

Коментари / 0

Оставите коментар