Данас су Свети Врачи, слава љекара

Српска православна црква 14. новембра обележава празник посвећен Светим бесребреницима Козми и Дамјану, у народу познат као Врачеви или Врачи.

Република Српска 14.11.2016 | 07:23
Данас су Свети Врачи, слава љекара
Свети Козма и Дамјан су рођени у Азији. Васпитани су у хришћанском духу и у младости су изучили лекарске вештине.

Људе су лечили бесплатно и убрзо су проглашени бесребреницима, јер за лечење нису узимали никакву надокнаду, строго поштујући Христову заповест "Бадава примисте, бадава дајите" (Мт. 10, 8).

Толико су били опрезни у бесплатном лечењу да се једном приликом Козма наљутио на Дамјана што је од једне болеснице узео три јајета, а он је то урадио јер га је она претходно заклела Светом Тројицом.

После смрти светитеља, сахрањени су заједно у месту Фереману сходно откровењу Божјем, те остадоше чудотворци како за живота, тако и после смрти. Народ је наставио да их призива у болести и невољи и до данас.

Свети Врачеви су крсна слава многих српских родова и еснафа, пре свега лекара. Празник је увек 14. новембра, а у црквеном календару обележен је црним словом.

Данашњи дан је по народном веровању добар за молитву за оздрављење. Постоји и веровање да данас добро радити тешке физичке послове и да без преке потребе не треба излазити из куће.

Извор: Курир

Коментари / 0

Оставите коментар