И до 40. године под родитељским кровом

Недавно објављено истраживање ЕВРОСТАТ-а показало је да су млади у Хрватској рекордери по броју оних који живе с родитељима. Испред њих су само Македонци, а иза млади Словачке, Србије и И Италије. У БиХ резултати ниси ни добри ни охрабрујући.

Република Српска 05.11.2016 | 19:45
И до 40. године под родитељским кровом
Подаци студије о младима у БиХ показују да скоро 67,3 одсто њих живи с родитељима, док властиту кућу или стан посједује само њих 3,5 одсто.

Висока стопа незапослености, економска нестабилност, непостојање квалитетне политике према младима – разлози су што млади под родитељским скутом живе и до своје четрдесете године.

Доручак, ручак, кафа, топла соба, испеглана гардероба, а брига о сопственом животу препуштена другима...

“Данас то све преузимају родитељи на своја леђа, па мушкарац са 40 година држи се мајчиних или очевих скута, то је зависност или неукост да се живот живи самостално”, истиче психолог и педагог Милан Стојановић.

Неопходност или одсуство борбе за самосталан живот? - мишљења су подијељена.

Млади наводе да је ипак пресудни разлог што у родитељском гнијезду дуго остају – незапосленост. Али они који раде истичу да већином мјесечна зарада коју добију једва може да покрије основне трошкове. На крају испадне лакше да не напуштају породични дом, те да плату користе као џепарац.

“Да би можда и ријешили овај проблем, потребна је јака системска подршка државе, да се младим људима омогући да могу да обезбиједе посао и свој стамбени објекат, али код нас је то веома тешко”, истиче Ведран Илић из Омладинског савјета у Бијељини.

Млади немају перспективу, а једини начин да преживе јесте да се ослоне на најближу родбину, прије свега на родитеље, истичу стручњаци. А то се временом негативно одражава, па долази и до нарушавања породичних односа због генерацијског јаза и сукоба мишљења и интересовања.

А директна посљедица јесте да се такви људи ријетко одлучују на склапање бракова због живота у заједници.

“Кад ступе у брак, врло често су млади присиљени да живе са њеним или његовим родитељима, а такви бракови брзо пуцају или се одржавају на силу”, каже педагог Стојановић.

Постоји одређен број младих људи који се одваја од родитеља и иде у подстанарски живот, па се на неки начин мучи. Ипак, кажу да “на младима свијет остаје”, али да ова крилатица у БиХ не вриједи када је ријеч и о њиховм стамбеном збирњавању – власт показује већ годинама.



(БН телевизија)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

С4

05.11.2016 18:58

Зашто генерализујете ствари? Зашто не Зашто се у исти кош трпају и урбане и руралне средине, ако је традиција да генерације и генерације на селу наслеђују једна другу? Мало се пропагира бегање у Њемачку, а? Па, онда долази кукање о запостављању старих и немоћних лица, који су остављени од стране своје дјеце. А, управо овакав прилог отуђује дјецу од родитеља и обрнуто! Некада је по 15-оро живјело под једним кровом и било добро. Данас и она и он из породилишта морају ићи у свој стан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алија Сиротановић

05.11.2016 19:34

Е мој мајсторе све некад као несто било боље да се ти несто питас ми би јос зивели по пецинма и палили ватру кременом

Name

@ре

05.11.2016 19:41

Остати живјети са родитељима на селу у великом домаћинству је за цио Балкан сасвим нормална појава. Живот у граду је нешто сасвим друго.

Name

За Ц 4

05.11.2016 19:44

Матере ти,ћути,твој коментар је бљак,бљак и бљак.

Name

С4

05.11.2016 20:38

Алија, да се ја питам нешто, не би нам се у Њемачку мушкарци удавали, а жене продавале. Ако сте се ти и овај мало ниже тебе пронашли у тој истини, жао ми вас је, али баш искрено. Ваљало би код бабе држати дупе, а талајати около како имаш "свој живот" и свој стан. Познати су ми ти типови "гепек викендаша".

Name

цупс

05.11.2016 19:57

Проблем су и родитељи који се боје старости и цињенице да це остати сами у старости па праве дјеци спрат куце да би их ови издрзавали касније. Ко је од тих родитеља помогао дјетету да зиви самостално ? Није нико ако не побјегну сами. Углавном им направе спрат и дограде постојеци објекат да би их цијели зивот малтретирали. Која це зена пристати да се уда за таквог и да оде код његових да зиви, а једва се ријесила својих ? Ми немамо уредјену социјалну политику и никад је нецемо имати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

05.11.2016 20:33

А, кад родитељи купе стан, онда ваља, је ли тако? Онда би снајка могла да остане, јел де?! Па, кад матори покрепају, ваља брже-боље распродати све што су имали и причати како имаш свој живот. Е, па захеби! Има породица које се приме старих људи, да их дохране, а за узврат добију имање након њихове смрти. У међувремену се еманципована дјеца по свијету праве глува и ћорава, јер "имају свој живот". Касније покушају мало букати, не би ли извукли коју кинту, али не иде! Знам много заједница које врло складно живе, без икаквих стресова и лудорија које се упорно пропагирају.

Name

Бн

05.11.2016 21:08

Ја предлажем да се овај проблем ријеши примјеном старог српског обичаја по имену Лапот!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За БН

06.11.2016 08:54

Ста, маљ? Не призивај Дјавола. Ионако се десавају несреце сваки дан.

Name

Ма дај

06.11.2016 08:51

Ех сто ми иде на зивце измисљање топле воде .Ста се то просипа по Балкану? Нека нова култура или ста? На балканским просторима је сасвим нормално да под једним кровом зиви висе генерација. Тако да тај кров,куца, увек остаје наследницима који без икаквих уговора и нотара, преузимају бригу о својим родитељима кад остаре. Они који зеле да се "осамостале" оду али није пракса да син изадје из куце, из куце излази кцерка,кад се уда.

ОДГОВОРИТЕ