Запад свјесно уноси хаос на Балкан

Западни центри моћи свјесно раде на уношењу хаоса на простор Балкана, а неки међународни фактори су заинтересовани да се поједине балканске земље не развијају самостално, изјавила је главни и одговорни уредник Фонда стратешке културе Ања Филимонова.

Регион 05.11.2016 | 13:16
Запад свјесно уноси хаос на Балкан
Филимонова је на регионалном безбједносно-политичком форуму у Београду под називом "Актуелни проблеми, нови изазови и пријетње у безбједносној сфери балканског региона", истакла да неко омета слободан и независан развој балканског региона.

"Криминализација, прије свега државног апарата, а још тачније безбједносних служби, представља неопходан услов за хаос ниског и средњег интензитета на неком простору. Очигледно је да таква спрега постоји у појединим земљама на Балкану", нагласила је Филимонова.

Она је упозорила да је на Балкану у току стварање услова за "клизање у пропаст", а као безбједносне изазове истакла је наоружавање Хрватске, оживљавање усташтва, наранџасте револуције и одвлачење пажње бесконачним медијским кампањама, које прикривају стварне процесе.

"У току су криминализација и милитаризација, наоружавање региона, а ову годину дефинише једна опасна појава - оружане снаге такозване Републике Косово", каже Филимонова.

Она је додала да самопроглашено Косово има споразум са Албанијом и да ће, у случају уједињења ове двије армије, постојати озбиљна пријетња од великоалбанске експанзије.

"Осим тога, армија самопроглашеног Косова већ сада спроводи веома опасне војне вјежбе са војним снагама Хрватске, БиХ и Црне Горе, а све под вођством команде америчке војске у Европи", рекла је Филимонова.

Незнање и неинформисаност становништва су, како је истакла, основни капитал оних који спроводе наведене процесе.

"Оваква конференција, посвећена безбједносним питањима, изазовима и одговорима, јесте својеврстан `противотров` за незнање, неразумијевање тих експлозивних процеса који сада угрожавају балкански регион", поручила је Филимонова.

Организатори Форума, на којем учествују многи стручњаци из области безбједности, су Фонд стратешке културе из Москве и Представништво Републике Српске у Србији.

Извор: Срна

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ре:

05.11.2016 13:11

Јесу ли били Лажањски и Галијашевић? Рекоше људи да ће Додо бити убијен пред изборе, па ништа, преживи Додо 4-5 атентат до сада, или који више-мање. Сачекаћемо да прођу ови атентати на Вучка, па ће се опет догађати некакав нови на Бају. 'Емти, па ни Фидела Кастра нису толико пута убијали!

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

05.11.2016 13:12

У слуцају погорсања ситуације влада Федерације БиХ би требала тразити заститу од Америке и западних земаља као сто је то урадила Сирија тразеци помоц од Русије.Ако Додик и остали казу да је Република Српска,засто не би била дрзава Федерација БиХ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор Сведска

05.11.2016 14:07

Вјероватно зато сто муслимани у БиХ зеле цијелу БиХ да населе а не само федерацију

Name

Ре Игор

05.11.2016 14:52

Ми смо скоро у цијелој БиХ и насељени. Мало нас је ал нас има. Равномјерно свуда распрострањени.

Name

Пендула

05.11.2016 14:02

Рускиња скреце воду на своју воденицу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

05.11.2016 14:53

Ово није праву рускиња, много је гадна. Ко да је главом пуру мјесала. Рускиње су манекенке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxxx

05.11.2016 17:08

Добро јутро