Биће резова у јавним предузећима!

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је прича у вези са реформом јавног сектора неосновано сведена на питање јавне управе, те да су јавна управа и ниво службеника који ту раде једна од мањих димензија те приче.

Република Српска 05.11.2016 | 10:57
Биће резова у јавним предузећима!
"Кроз Реформску агенду и Писмо намјере дефинисали смо мјере које ће се предузимати. Направила се, велика галама, која није тачна да ће се неке десетине или стотине радника наћи на улици. Да смо хтјели то да радимо, наш аранжман са ММФ-ом не би почео у септембру него годину дана прије. Оно што хоћемо јесте да рационализујемо цјелокупан систем у јавном сектору зато што је то неопходно", навела је Цвијановићева.

Она је појаснила да ту првенствено мисли на одређене резове који се морају правити у јавним предузећима, која су обавезна да ускладе своје плате са примањима управо оних који се налазе у јавној управи.

"У јавној управи ћете наћи мања примања од администрације у одређеним јавним предузећима. Ми смо замрзнули фонд плата, ограничили смо пријем нових радника. Број запослених, а тиме и трошкови, смањиваће се одласком људи у пензију. Јавна управа мора да постане ефикаснија, боља и флексибилнија. Фокус није да ми бјесомучно ловимо неки мањи број, који наводно требамо постићи, а да све остане исто. Није проблем број, него то како да јавна управа постане бољи саговорник и привреди и грађанима", рекла је премијер Српске за "Независне новине".

На питање хоће ли бити резова у "Жељезницама Републике Српске", те да се спомиње укидање путничког саобраћаја, Цвијановићева је рекла да су се и у Агенди и у Писму намјере нашли документи о реконструисању "Жељезница", и о томе се говори већ двије године.

"Ангажовани су стручњаци Свјетске банке који су израдили неколико варијанти како то може да изгледа и на који начин се то може реорганизовати. Средином новембра ће представници Свјетске банке презентовати тај концепт, а након тога, током новембра, одлучићемо се који ћемо концепт одабрати. `Жељезнице` су дошле у додатни проблем због тужби радника тешких 20 милиона КМ, које ни најбоље предузеће на свијету не би могло лако издржати", навела је Цвијановићева.

Када је ријеч о путничком саобраћају, каже она, нажалост, он одавно није рентабилан нигдје у региону.

"Анализа је показала поражавајуће податке минималног броја путника, који путују жељезницом. Да ли ће доћи до потпуног укидања или до суспензије путничког саобраћаја на једно одређено вријеме, још је знак питања. Ми дефинитивно као одрживу страну видимо превоз терета", рекла је Цвијановићева.

Говорећи о изградњи моста на Сави, премијер Српске је рекла да тај мост има велики стратешки значај за Српску, с обзиром на чињеницу колико се робе превезе на Градишци и колико је ту путника.

"Некада давно имала сам прилику да чујем од чак два тадашња премијера Хрватске да то јесте њима важно, да ће се радити, али да немају средства и да ће након што 2013. године постану чланица ЕУ то свакако бити једна од ствари коју ће захтијевати од ЕУ. Као што видите, прошле су године од тога. Утврдило се да главни значај има мост у Свилају за који је издвојено чини ми се чак 22 милиона евра, а за мост у Градишци, иако се зна да је његова вриједност 34 милиона евра, ЕУ `великодушно` даје 6,5 или 6,8 милиона. Што је апсолутно недовољно", истакла је Цвијановићева.

Она је изразила незадовољство и према представницима БиХ који долазе из Републике Српске, с обзиром на чињеницу да двије године сједе у власти и да су имали одличну прилику да искомуницирају значај тог пројекта, а они то нису урадили.

"Цијели низ пројеката који су начелно одобрени налазе се на простору ФБиХ, и кад је ријеч о путној и жељезничкој инфраструктури, аеродромима и другим областима. А онда су, ето, да се не каже да није баш ништа дато за Републику Српску, дали тих 6,5 милиона евра за мост у Градишци", навела је Цвијановићева.

С обзиром на то да ЕУ сљедеће седмице представља извјештај о напретку, Цвијановићева је изразила очекивање да ће "ту бити написане неке љепше ствари него претходних година".

"Дошли смо у ситуацију да се сасвим просјечни процеси карактеришу као велики успјех и напредак. Када бисмо детаљније анализирали ствари нисмо се ми пуно помјерили. Али неке ствари јесмо трасирали. Добро је што смо усвојили механизам координације, то ће свакако бити препознато. Отклоњена је опасност неусвајања адаптације Споразума о стабилизацији и придруживању, тако да су неки услови којима смо се бавили годинама испуњени", оцијенила је она.

Све те мјере које су договоре кроз Реформску агенду, каже премијер Српске, свакако су мјере које морају бити спроведене.

"Одлучили смо то повезати са европским путем, па онда имамо и двоструку корист. Али мислим да је то добро и да је то добра основа за реформе на свим нивоима власти. Ја сам задовољна тиме и што је то све прецизно наведено шта је чија надлежност и тачно шта ко мора да ради. Задовољна сам и послом који је Република Српска. Ми ћемо сад у парламент упутити још неколико закона и још више подићи ниво испуњености Агенде", најавила је Цвијановићева.

На питање да ли се у извјештају може појавити и питање референдума или, евентуално, санкција због његовог спровођења, Цвијановићева је рекла да ЕУ одлично зна да ако би услиједиле санкције они аутоматски губе партнерство у једној половини земље.

"Не можемо рећи да у ЕУ нема никог ко размишља стратешки и не анализира шта би се тада десило. Знају они добро да се санкцијама не долази нигдје. Неки други то преферирају, али они нису индентификовани као Европљани. Најрадије би их увео Инцко, који живи од БиХ и огромне плате коју овдје има и њему је и најмања криза увијек повод да то представи неком великом кризом да сви кажу нема везе што је пензионер, нека заради још коју плату од педесетак хиљада марака мјесечно", истакла је Цвијановићева.

Она је констатовала да је референдум легитимно право сваког народа, па тако и народа у Републици Српској.

"Нисмо никога провоцирали, нисмо ништа угрозили од оног што они воле да причају да смо угрозили, од функционисања БиХ, па интегритет, па суверенитет како они воле да набрајају. Ми смо искористили инструмент који је показао нашим грађанима и институцијама да смо способни да организујемо референдум. Друго, овај референдум мора да има свој смисао. Овај је апсолутно имао смисао иако га опозиционари, који су у њему учествовали, покушавају бојити неким другим бојама. Референдум је послао поруку да нећемо да функционишемо под притиском и да имамо право да кажемо ко смо шта смо и како ћемо одлучивати о себи", истакла је Цвијановићева.

Говорећи о томе да ли је положај Републике Српске у међународним оквирима угрожен због референдума, Цвијановићева је истакла да је Српска навикла на причу да добија неке негативне оцјене, али је бар 80 одсто тих негативних оцјена настало као резултат покушаја истих тих странаца да оправдају катастрофалне грешке које су овдје правили задњих 20 година.

"То су биле системске грешке због којих ова држава не може ни да почне да дише. Те негативне оцјене су увијек усмјерене против Републике Српске. Ја се бојим да они намјерно затварају очи пред озбиљним пријетњама с којима је суочена ова држава, а оне немају никакве везе са Републиком Српском", истакла је Цвијановићева.

Коментришући хапшења припадника ХВО-а у Орашју, она је рекла да сви који су чинили ратне злочине морају бити приведени правди, без обзира које су националности, те да је апсурдно да о овом питању засједају владе да би се указало на то да није требало никога приводити.

"Била је једна заиста проблематична изјава у медијима како су наводно хрватске власти о овоме обавијестиле НАТО и ЕУ. За мене је то заиста апсурд. По којем основу се они обраћају њима?", упитала је Цвијановићева.

Она је оцијенила да би Хрватска као чланица ЕУ требало да буде највећи промотер и заговорник правне државе, те да је незамисливо да Загреб изврши неку врсту међународног притиска да се не истражује и не дође до истине.

Извор: Срна/Независне

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Радник у јавном сектору

05.11.2016 10:31

Да ли нам ова транџа може одговорити зашто немамо европске плате, када имамо европске цијене? Наше плате су очајне, а режим нас убијеђује да нам је одлично. Пола становништва не ради, а друга половина је на минималцу. Када се поредите у успостављању цијена са европским, молим дотичну транџу да и плате усклади са европским.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

05.11.2016 10:44

Народ је гласао за ту њену прицу и зато нема разлога да се ико буни.

Name

Драган

05.11.2016 10:36

Кад ће отворити нове пројекте, покренути производњу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

05.11.2016 10:39

Сфорова гејша води политику. Гдје си Нушићу да ово видиш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

киза

05.11.2016 12:18

Да ли је она упутила поруку свом сину да це добити отказ у Електропреносу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац

05.11.2016 12:27

Само просите. Засто би Вам ЕУ давала било што. Ви кочите вец годинама сто би БИХ могло приблизити ЕУ. Боље би било направити закон о поријеклу имовине те оно сто сте од народа покрали вратити народу и дрзави. Квалитетне и образоване НЕСТРАНАЧКЕ стрзцне људе довести на цело фирми и радити, радити и радити. Само рад и знање це нас повести у бољу будуцност. Онда нам нећете требати ни ви полуписмени пљацкаси, нити ММФ а нити кредити ЕУ који це насу дјецу јако скупо коштати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеница

05.11.2016 12:49

Хладно вратити дуг од запљене имовине која је стецена на тотално "кабадахијско" богацење. Само имамо лосе тузиластво које ниста не мозе и не смије доказат а руку на срце и не зна (јер су то вецином дјеца од оних горе споменутих) Онај убио Босналијек и они несто доказују..ало лик себи 30.000 еура дневнице исплацивао плус све остало (цак и са кухињом интерном лупао по усима) Хладно узео 100 мил и они доказују...залосно смјесно и ста све не..али то СМО МИ...--јел тако..ТАКО ЈЕ.

Name

ДЕ ГОТХИА

05.11.2016 12:28

КАЖЕ НАМА ЖЕЉКА: ОВА "ПРИЧА" И ОНА "ПРИЧА"... - ПА ОНДА ОВА И ОНА "СТВАР"... и НА КРАЈУ "ПЛАНИРА СЕ" И "ТРЕБА"... "ПА НАРАВНО"... - БОЖЕ ДРАГИ КАКО ЈЕДАН ПРОФЕСОР ЈЕЗИКА ЈАВНО ГОВОРИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

05.11.2016 12:49

Плаћена је за то. Што боље замаскира истину већа и плата.

Name

Агенда

05.11.2016 13:08

Колико нам оваквих Зељки униставају будуцност,садасњост СА овом реториком и политиком?Зена СЕ по насем,,снасла а нас је зло снасло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

05.11.2016 13:13

Јадна била па нема више јавних предузећа сва сте упропастили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зивко

05.11.2016 13:29

А ста она зна која су јавна предстечајном,Па,њих и нема,све су упропастили.Нек носи дневник ако и то зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

главна ријец

05.11.2016 13:49

Главна ријец код премијерке је : АКО СЕ СЈЕЦАТЕ..... Онда се питам ко коме даје интерwиев?

ОДГОВОРИТЕ
Name

м

05.11.2016 14:09

Умало не изгуби главу јуце због тебе и твојих возаца код покојног Цајевца. Вецу бахатост никад нисам видио, није проблем сто сте заобисли колону од 200 аута јер нисте навикли да цекате него је проблем сто сте на крају и мене који сам био у траци за скретање лијево гурали напријед до границе да ме ударе аута која су скретала лијево са транзита. Ко познаје раскрсницу зна ста прицам. Има нас који смо склони паници у слицним ситуацијама па није ред да гинемо због тога сто неко треба стици раније куци 2 минута.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судија

05.11.2016 14:23

Зељка се узивила реко би цовјек да је се пита несто,о је... ти судија па сто ниси свиро крај

ОДГОВОРИТЕ