"Приштина уцјене да окачи на таблу"

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да нико из Владе Србје никада није прихватио да се у дијалогу са Приштином разговара о признавању независности Косова и поручио да Србија неће спуштати своје "црвене линије" нити пристати на чланство Косова у организацијама УН.

Србија 29.10.2016 | 11:36
"Приштина уцјене да окачи на таблу"
"Важно је да ми сами не спуштамо наше `црвене линије` већ да будемо конструктивни. Подржавамо дијалог са Приштином, ту мора нешто да се дешава, али неко хоће кроз дијалог са Приштином да злобопотребљава нашу конструктивност и да уради нешто што не може без нашег присуства", рекао је Дачић за ТВ "Пинк".

Он је за ултиматум и уцјене са приштинске стране, као и четири тачке и изјаве косовског министра за дијалог Едите Тахири, рекао да су "то све празне приче" и да "они могу то да окаче на огласну таблу у косовској Скупштини".

"То је локални безобразлук који користи за смиривање неких политичких духова у Приштини. Ипак, добро је што се ово појавило да би људи видели са каквим се ми стварима суочавамо када преговарамо", навео је Дачић.

Он је рекао да, када са премијером Србије Александром Вучићем оде на преговоре, Тахиријева почне причу о геноциду, ратној штети и разграничењу, признавању Косова и слично.

"Нико никада од нас није прихватио да се о томе разговара нити ћемо о томе разговарати. Тај дијалог је пребачен на ниво ЕУ резолуцијом Генералне скупштине УН, али је статус неутралан и нигде није речено шта ми треба да урадимо, што сада неке земље чини нервозним", додао је Дачић.

Одговарајући на питање о информацијама у медијима да бивши премијер Хрватске Зоран Милановић даје савјете косовским Албанцима о "некој косовској `Олуји` и нападу и протјеривању Срба са Косова", Дачић је рекао да не вјерује да Милановић може о томе да их савјетује.

"То је пример колико се обављање међународног посла који је у интересу Албанаца и њихових функција после злоупотребљава за бизнис и ту Милановић не би био први", рекао је Дачић, подсјетивши на Бернара Кушнера, "који се толико залагао за независност Косова и данас постоји позивни број за Косово који иде преко Монака".

Дачић је нагласио да Србија треба више да искористи то што Ватикан није признао независност Косова и чињеницу да је папа из Латинске Америке, тако да није директно "уплетен" политику у региону, пренијели су медији.

"Ватикан је важан за статус Косова и ту треба да направимо велики помак и искористимо те ветрове", рекао је Дачић додајући да би требало да папа посјети Србију "пошто би било смијешно да оде на Косово и тамо посети Патријаршију, а не у Београду".

Говорећи о Заједници српских општина, он је навео да је идеја да на Косову буду присутне институције Срба са Косова и да се косовски Албанци не би бунили да је то замишљено да буде на нивоу невладине организације. "Они се плаше сваке клице српског организовања и више би волели да Срби буду разједињени", навео је Дачић.

Када је ријеч о преговарачком поглављу 35, Дачић је рекао да ЕУ сада тврди да нема напретка док се не ријеши питање телекомуникација.

Извор: Агенције

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

коси

29.10.2016 09:46

Дацицу, сто прије србија призна Косово боље је и за србију и за регион а то је неизбјезно и бити це данас или сутра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гаврило принцип

29.10.2016 11:23

Господине "бити ће" немој да нам ти дијелиш савјете, такав неписмен и толико "добронамјеран"! Све док не буде признато од Србије Косово није држава, а и иначе је квази држава, у ствари - држава је колико сам ја свети Петар. Друго, ако је заиста Косово нека држава, зашто толико врше пресију на Србију да га призна! Вјероватно Амери и њихови трабанти желе мир на Балкану. Па од чега би они живјели! Но, очито је да то такви као ти не могу схватити, јер вам "позитивне емоције" не дају да рационално и праведно размишљате.

Name

xx

29.10.2016 11:38

А овако је само политицарима добро....сто се прије призна и народу мозе са буде боље..бацају прасину у оци.

Name

М

29.10.2016 11:56

Браво Гаврило Принцип.

Name

Питам

29.10.2016 09:51

Ако се потенцијално ослањамо на Ватикан, значи ли то да онда исти тај Ватикан управља Србијом, тј. њеном будућношћу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хммммм

29.10.2016 09:56

Нека Иринеј оде на Косово да живи и вјеровацу да је Косово српско овако чисто сумњам...Чије стадо тога и ливада...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

29.10.2016 09:59

Само одуговлачи процес, а уствари све се зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пасха

29.10.2016 10:18

Признали или не Косово је дрзава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микула

29.10.2016 13:10

КАО И РЕПУБЛИКА СРПСКА!

Name

Салле

29.10.2016 10:20

Ја каквих изјава, а на западу је Косово висе признато и познато од Босне,Србије,Македоније... Албанци раде свој посао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈОКО

29.10.2016 12:31

Овакви као Дачић ће астурити и Србију и Републику Српску. Живи били па видјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.Принцип

29.10.2016 14:57

Па вама је памет посољена одавно.Био ти свети Петар или не Косово је у свим спортским институцијама и то довољно говори о дрзавности,а сто Гаврило и слицни то не виде и не цују Косоваре пуно засврби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мохиканац

29.10.2016 16:53

Доци це и вријеме када це их засврбит а неце се моци поцесат.Само луд цовјек мозе мислити да це Србија да се одрекне Косова и Метохије.

Name

Ре Мохиканац

29.10.2016 18:26

Немој се одрицати нико ти не брани.Сањај слиједецих неколико хиљада година да це КОСОВО Бит дие Србије

ОДГОВОРИТЕ