ИРБ Спрске у Требињу представила нове услове кредитирања

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске у Требињу је организовала састанак под називом „Инфо дан“, којем су присуствовали предузетници, привредници и пољопривредници из Требиња, а на којем су представљени нови услови кредитирања ИРБ-а.

Република Српска 26.10.2016 | 18:30
ИРБ Спрске у Требињу представила нове услове кредитирања
Предстванци ИРБ-а, предузетници, привредници и пољопривредници упознати су са новим условима кредитирања, али су пружили и информације које би помогле прилагођавању услова ИРБ-а са потребама тржишта.

“ИРБ је у току ове године кроз серију измјена својих правила пласмана увео новине везане за услове кредитирања, тако да је у односну на прошлу годину најважније да су каматне стопе на кредите ИРБ-а ниже за 0,7. Такође, један од новитета је да сада имамо једну додатно умањење каматних стопа које могу остварити млади предузетници, власници радњи и предузећа старости до 30 година, а процедура одобравања кредита који су већи од 500 хиљада марака додатно је скраћена”, рекао је Игор Бајић, руководилац маркетинга ИРБ-а.

Бајић каже да су сада услови кредитирања ИРБ-а уједначани на цијелој територији Републике Српске. “Постоји неки сет кредитних линија који је прилагођен за мање предузетника, а износи су до 50 хиљада мрака. Такође, постоје износи већих кредита који су намјењени већим фирмама гдје се износи крећу до 5 милиона марака. Каматне стопе се крећу у распону од 3,5 до 4,7 одсто”, додао је Бајић.

Илија Станковић, пољопривредник из Требиња, каже да је раније подигао кредит у ИРБ-у у висини од 50 хиљада марака, али је с обзиром на проширење капацитета, дошао у ситуацију да му треба већи кредит како би заокружуио у потпуности тај пројекат.

“Ово је врло корисна прича, зато што су много мање обавезе, лакше се враћа. Кредит који сам подигао ишао је путем Комерцијалне банке са гарантним средствима која су имала покриће у виду хипотека. С обзиром на то да сам средства реализовао на мјесту о коме сам говорио, за оно што стварно радим и зашта су средства реално уложена, ја немам ниједну замјерку и био би срећан да ми се одобре додатна средства”, навео је Станковић.

Према подацима ИРБ-а, на подручју источне Херцеговине од 2008. укупно је одобрено близу 70 милиона марака, од чега је пола у Требињу.



БН телевизија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Треба подржати привреднике

26.10.2016 16:45

Треба подржати привреднике али ММФ не треба дозволити више у надзорном одбору да сједе политичари који су ту само због личних интереса.Како су премијерка Цвијановић и Петар Ђокић експресно напустили Надзорни одбор након хапшења Сњежане Вујнић

ОДГОВОРИТЕ