Ирачка војска на пет километара од града

Ирачке снаге напредовале су у офанзиви на Мосул и стигле су на пет километара од тог града на северу Ирака који, као своје последње велико упориште у тој земљи, под контролом држи Исламска држава (ДАЕШ).

Свијет 23.10.2016 | 12:15
Ирачка војска на пет километара од града
Постоје знакови побуне против ДАЕШ-а у самом Мосулу, рекао је министар унутрашњих послова курдске регионалне владе у ирачком граду Ербилу Карим Синџари, преноси Ројтерс. Синџари, који је и вршилац дужности министра одбране за то подручје, ипак је додао да се не очекује да ће битка ускоро бити окончана.

Према његовим речима, верује се да ДАЕШ (тзв. Исламска држава) има између 4.000 и 8.000 бораца који ће се жестоко борити, јер Мосул има јак симболички значај за окореле сунитске џихадисте.

НОВЕ БОРБЕ У МОСУЛУ, КАРТЕР СТИГАО У ЕРЛИБ

Курдске снаге покренуле су нову офанзиву на ирачки град Мосул, у склопу великог плана за ослобађање тог града од екстремиста Исламске државе.

Офанзива је покренута рано јутрос на два фронта на североистоку Мосула, недалеко од града Башика, саопштиле су курдске снаге, познатије као пешмерге.

Амерички министар одбране Ештон Картер стигао је у Ербил да би се уверио како напредују борбе против ИД на северу Ирака. Претпоставља се да ће један од задатака америчког званичника бити и разматрање улоге Турске у операцији у Мосулу.

Притисак министра одбране САД да се дозволи Турској да учествује у операцији за ослобађање ирачког града Мосула наишао је на чврст отпор ирачког премијера Хајдера ел Абадија.

Абади је рекао у суботу после састанка са Картером у Багдаду да зна да Турска жели да учествује у операцији за ослобађање Мосула од ИД-а, али да ирачким снагама тернутно није потребна турска помоћ.

Ирачке и курдске снаге данима воде борбе у појасу око Мосула, суочавајући се с бомбашким нападима, снајперистима и минама поред пута.

У операцији за ослобађање Мосула учествује више од 25.000 ирачких војника, као и авиони коалиције окупљене око САД.

Ирачке снаге покренуле су велику офанзиву да поврате град Мосул од Исламске државе која је заузела тај други по величини ирачки град у лето 2014. године. Очекује се да ће борбе трајати недељама. У Мосулу живи више од милион цивила.

Извор: спутникнеwс.цом

Коментари / 0

Оставите коментар