Коначно проговорила "пустињска ружа"

Прва дама Сирије Асма ал Асад дала је за руске медије први интервју после осам година. Каже да осећа бол и тугу због рата у Сирији, преноси „Гардијан“. Стручњаци истичу да је њен интервју знак самопоуздања режима.

Свијет 22.10.2016 | 10:36
Коначно проговорила "пустињска ружа"
„Коса јој је била уковрџана са укусом, шминка је била без грешке и дискретна. Тон Асме ал Асад био је такође беспрекоран док је давала свој први телевизијски интервју за осам година“, речи су којима „Гардијан“ почиње текст.

Како наводе, благим лондонским акцентом рекла је да је осетила „бол и тугу“ када се сусрела са повређенима и онима који су остали без својих ближњих у сукобу, због чега им је понудила помоћ.

„Да ли бисте ви могли да их игноришете? У Сирији верујемо у држање своје речи. То је важно“, каже она.

„Гардијан“ ту наглашава да у интервјуу није поменута чињеница да њен муж Башар ал Асад наставља да на цивиле баца бомбе, иако је поменуто да постоји велика патња на обе стране сукоба, а није поменута ни улога Русије, као ни оптужбе за ратне злочине.

На питање зашто страни медији инсистирају на критици њене породице и уопште не помињу њен хумантарни рад Асма ал Асад каже: „То је питање које бисте морали да питате њих“.

Британски медиј ту пише да је њена одлука да пристане на интервју после осам година тишине изазвала фасцинацију женом која је описивана као „прва дама пакла“ и „пустињска ружа“, како гласи наслов њеног последњег интервјуа из 2011. године који је дала за „Вог“.



„Какве везе ова паметна и елегантна жена са лондонским нагласком која прича о саосећању има везе са бруталношћу режима који њен муж води. И зашто је сада одлучила да проговори“, пита „Гардијан“.

Професор историје на Тринити Универзитету у Сан Антонију и аутор књиге „Сирија: Пад куће Асад“ Дејвид Леш каже да је одлука прве даме да се појави знак самопоуздања режима „на начин на који гледају своју позицију – мисле да побеђују“.

„Мислим да је ово све део ПР покушаја да се прикаже стабилност и нерањивост, као и да они контролишу земљу. Мислим да осећају да су сигурни око своје блиске будућности јер имају подршку Русије и Ирана“, наводи он.

Асма Асад похађала је школу у Енглеској где су је пријатељи знали као Ему, обичну ученицу која је духовита и пријатељски настројена, иако повремено са кратким фитиље. У Лондону је ишла и на колеџ након чега је на кратко постала инвестициони банкар у Њујорку. Упознала је Башара ал Асада у Лондону, 2000. године су обновили контакт и убрзо се у тајности оженили.

Тада је имала 25 година, а Асад је у то време управо постао председник после смрти свог оца.

Када је почео сукоб у Сирији поставило се питање колико Асма зна о деловањима њеног мужа. Супруге британског и немачког амбасадора тада су направиле видео 2012. у којем апелују на њу да „предузме ризик и отворено каже „зауставите крварење, престаните сада“. Не може да се „крије иза мужа“, рекле су.

После неког времена „Гардијан“ је објавио приватне мејлове брачног пара Асад који су приказали да она троши велике суме новца на накит, одећу и декорације куће, али и то колико Асма и Башар имају близак однос.

„Уколико останемо заједно превазићи ћемо ово... Волим те“, пише она свом мужу у једном мејлу, наводи „Гардијан“.

Асма ал Асад у интервју за руске медије каже да је одбила све понуде противника њеног мужа да пређе код њих.

„Овде сам од почетка и никада нисам ни помислила да бих могла да пређем негде другде. Да, понуђено ми је да напустим Сирију, тачније да побегнем из ње. Те понуде укључивале су безбедносне гаранције и заштиту за моју децу, чак и финансијске гаранције. Не треба бити геније па схватити шта су ти људи стварно хтели. То је био намеран покушај да се пољуља самопоуздање народа у председника“, каже она.

Има 41 годину, мајка је троје деце. Осудила је у интервјуу санкције против Сирије наводећи да оне штете обичном народу, као и извештавње западних медија који, према њеним речима, не пишу ништа о патњи цивила у деловима земље под контролом режима.

Како каже, слике смрти Алана Курдија, сиријског дечака који се удавио код турске обале и чије тело је пронађено на плажи, као и крвавог и прашњавог Омрана Даркнеша после једног напада представљању патњу избегличке кризе.

„Нема породице у Сирији која није изгубила неког вољеног. Данас родитељи присуствују сахранама своје деце пре него њиховим венчањима“, каже Асма Асад.

Извор: Б92
Фото: ГеттyИмагес

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Психо-Аналитчар

22.10.2016 09:06

Па видјела је жена шта се ради и како манипулишу западни злотвори са народом, шта су урадили Либији,Ираку, Авганистану, Африци цијелој...сулуде идеје у којима капитал и борба за нафту и богаства гази и не пита шта су људске вриједности....свака јој част !

ОДГОВОРИТЕ
Name

вид

22.10.2016 09:35

Благо томе ко је има.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хасан

22.10.2016 11:15

Ова зена зиви са терористом.....и манијаком....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

22.10.2016 12:56

Хасане, ти си отишао у хелаћ...!!!

Name

Хасан

22.10.2016 13:20

Ма нисам.Мислим да сам поприлицно у добром стању.

Name

Хасане

23.10.2016 07:43

Ова зена,је права зена. Једном је рекла "ДА" а то знаци у добру и у злу.Знаци, била и остала уз свог муза,своју породицу, кад су рузе цветале и кад су се исте сусиле. Мислим да би овакву зену свако позелео. Свеједно како ко види или коментарисе Асада и ситуацију у Сирији.