Борба џихадиста преноси се у Европу?

Лидери "Исламске" државе присељени су да прихвате да ће изгубити самопроглашени калифат у Ираку и Сирији, а терористичке нападе на Западу виде као начин за напредовање џихада, тврде страни борци који напуштају "Исламску државу" (ИД), док се она суочава са офанзивом на Мосул и предстојећим нападом на Раку.

Свијет 22.10.2016 | 07:22
Борба џихадиста преноси се у Европу?
Убиства појединих "најбољих" команданата ИД, поделе и страх од издаје допринели су да та терористичка организација стално губи територију, наводе двојица муслимана из Белгије, који су недавно напустили ИД и побегли у Турску, пише "Индипендент".

Истовремено, наводи британски лист, уништавање муниције довело је до тога да та организација све више зависи од лаког наоружања, аутомобила којима врши самоубилачке нападе и импровизованих експлозивних средства у покушају да заустави офанзиве, које су против ње покренуте.

"Када је ИД ушла у Ирак и преузела оклопна возила од ирачке војске, то је био велики успех јер им је то омогућило да се крећу веома брзо, али када је кренуло бомбардовање Американаца већина тих оклопних возила је уништена, те их је кретање у њима само учинило великим метама", сматра Рашид (27), који је радио као механичар у Белгији пре него што је отишао у Сирију.

Према његовим речима, сада лидери ИД говоре о рибату, односно одбрани територије, а не напредовању.

Он додаје и да ИД има ракете земља-ваздух, али указује на то да су врло мало авиона оборили.

Рашид је оценио и да та терористичка организација има добре стручњаке за прављење бомби и аутомобиле за вршење самоубилачких напада који су ефикасни и могу да уплаше непријатеља.

"Међутим, када су Американци и Руси започели ваздушне нападе, аутомобили су разнети пре него што су стигли до непријатеља, тако да сада нису тако ефикасни, а велики број волонтера за вршење самоубилачких напада је погинуо", нагласио је Рашид.

Ипак, како је оценио, људи се могу припремити за самоубилачке нападе у Ервопи што може нанети још већу штету.

"Тако да лидери ИД сматрају да би тамо требало да се одиграва борба. Многа браћа сада осећају да се Мосул не може задржати, као ни Рака. Тако да се борба преноси у Европу", упозорио је Рашид.

Извор: Агенције

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Игор

22.10.2016 05:38

Сака јада. И сад их такве смрдљивце Америка и Енглеска гурају у нацету Европу. Надам се да це колијевка цивилизације са 500 милиона људи бити паметна да направи хрисцански савез и одупре се овим бједницима. Постоје два нацина. Или уједињени или свака дрзава и њен народ морају водити суверену политику средствима која имају. Америка у свакој дрзави надје полтроне купи их за саку долара упакује као патриоте а народ их по правилу не препознаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

еуропљанин

22.10.2016 06:20

Гдје си ти исао у сколу кад знас да је "Еуропа колијевка цивилизације и да има 500 мил. становника". Док се гдје друго у свијету купало у купатилима с топлом водом, у Еуропи се тразио рецепт за мирис који би био јаци од смрада због некупања. Еуропа сигурно има неке предности, али се не смије заборавити да су Еуропљани поробљавали и колонизирали те "заостале" земље а онда пљацкали до посљедњег ресурса. Неки то и данас чине да би задрзали стандард свог становниства. Назалост, данас нам многи од њих дрзе предавања о демократији и хуманости. Добољно је отворити оци и постено о свему размислити. Примјера тренутно има висе него довољно.

Name

Игор за "еуропљанин"

22.10.2016 12:19

ЕУ има 508 милиона становника без европских дрзава које јос нису цланице ! За мене је Византија и Римско царство поцетак.

Name

Игор за "еуропљанин"

22.10.2016 12:23

ЕУ има 508 милиона становника без европских дрзава које јос нису цланице. Византија и Римско царство су за мене поцетак настанка оног свијета у ком ја хоцу да зивим . А ти иди у медресу која те уци да негирас и оно сто се не мозе пореци.

Name

Европљанин

22.10.2016 06:05

Глупа Европа их створила а они отишли да помажу исламској браћи,још их примају назад. Нека баш тако и треба па да виде како је Србима јер су и они створили остале народе и направили им државе а сада су добили камен у главу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

.

22.10.2016 06:24

Неце они на неисламску дрзаву, али мислим да це се у бх дијелу под босњацком контролом десити једно "арапско прољеце" са висе од бројних гадафијевских судбина, и нису тек тако посебно привилеговани од стране Сведске, јавно, од других напредних земаља "испод зита" - дзихадистицке мете су искљуциво исламске или дрзаве пренасељене исламским свијетом. Америци, конкретно Клинтону захвалите сто вас је Р.Српском издвојила, и тиме вас осигурала од напада дзихадиста,

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.10.2016 06:40

Бас провоцирас.Европљанин си само географски.Ста мислис да мозда немас азијских гена.

Name

реаговање

22.10.2016 06:39

Хоце ли ико процитати текст како треба? Овдје се разговара са неким Расидом из Белгије, неки механицар. Па новинари који су писали овај текст су могли ставити било које муслиманско име и било одакле да је. Гдје су званицни ставови? Гдје су цињенице. Ко је Расид? Ајмо комантатори запитајте се?

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

22.10.2016 07:26

Какав страх, нити смо их бомбардовали ни ратовали против њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

22.10.2016 08:22

Нека Додик појаца цување српске ето их.

ОДГОВОРИТЕ
Name

????????

22.10.2016 08:30

ОПЕТ ЦЕНЗУРА? Свашта.

ОДГОВОРИТЕ