Обиљежен Међународни дан толеранције

Толеранција је хармонија у различитостима. То није само морална дужност, то је политички и законит захтјев, она је врлина која мир може учинити могућим, речено је данас на радном састанку под називом „Волимо Вишеград – сви смо једнаки“ који је организовала Мисија ОЕБСА у БиХ - Канцеларија Фоча.

Република Српска 19.10.2016 | 19:40
Обиљежен Међународни дан толеранције
Циљ овог састанка био је разговор о програму обиљежавања седмице толеранције и увођењу годишње награде из ове области. Шеф канцеларије ОСЦЕ у Фочи Жељко Вукановић каже да је план да се од идуће године у сарадњи са општинским властима донесе одлука о додјели награда за толеранцију, а то би урадиле општинске комисије за признања и да убудуће одговорност преузме локална заједница.

Општина Вишеград је већ усвојила план борбе против злочина, мржње и инцидената који се у вези с тим, евентуално дешавају, као и промоције толеранције. Вишеград је једна од 20 локалних заједница у БиХ која проводи овакав програм.

„На састанку је постигнут договор да се уведе такмичење ученика основних и средњих школа о толеранцији и за то обезбједе симболичне награде, као да се организује утакмица полетараца „Бамби –Соко“ из Добруна са тимом „Сутјеска“ из Фоче, а провешће се и низ сличних акција у општини", додао је Вукановић.

Предсједник Регионалног удружења логораша Драгиша Андрић каже да је ова категорија грађана, која је патила и пропатила, схватила неминовност толеранције па тако, иако је у општину пристигло мноштво избјеглих и расељених лица, није забиљежена ни једна инцидентна ситуација на овој основи.

(БН телевизија)

Коментари / 0

Оставите коментар