Српска презадужена - купљен социјални мир

Опозиција у Народној скупштини Републике Српске упутила је данас низ упозорења на стање у буџету Републике Српске, уз захтјев да се заустави даље задуживање и усвоји нови закон који ће регулисати ту област.

Република Српска 19.10.2016 | 16:20
Српска презадужена - купљен социјални мир
Посланик НДП-а Драган Чавић упозорио је данас да сви у Републици Српској треба да буду забринути имајући у виду извршење буџета и стање дефицита у фондовима у првом полугодишту.

Током расправе у Народној скупштини Републике Српске о консолидованом извјештају о извршењу буџета за прво полугодиште ове године, Чавић је рекао да је посебно забрињавајућа дефлација у Републици Српској у првих шест мјесеци ове године.

- Дефлаторни ефекти су погубни, јер значе смањење потрошње, а тиме и тражње, чиме су ефекти дефлације далеко лошији од инфлације, када је контролисана, у мањем је обиму и дјелује стимулативно на потрошњу и производњу - рекао је он.

Посланик ПДП-а Славиша Марковић упозорио је на дуг Републике Српске који износи око 5,5 милијарди КМ, а да би 2018. године Српска требала да на отплату дугова издваја готово половину буџета.

-Ако Влада Републике Српске настави овај тренд задуживања, за неколико година ће ући у дужничко ропство. Влада покушава да одржава социјални мир емисијом обвезница и трезорских записа, које су једине тражене на Бањалучкој берзи - тврди Марковић истучући да истовремено касне поједине исплате из ентитетског буџета.

-Симптоматично је да је у буџету за рад предсједника Републике Српске Милорада Додика пробијен износ на ставци - хуманитарне акције, што значи да он не штеди, а за неке социјалне категорије нема пара - навео је Марковић.

Посланик СДС-а Маринко Божовић је навео да стање у буџету показује да је "Влада Републике Српске покушавала да купи социјални мир“, исплатом плата на уштрб грантова и подстицаја.

-Онај ко брани овакакв извјештај о стању буџета Републике Српске за првих шест мјесеци мора да буде прилично храбар или луд - устврдио је Божовић.

И министар финансија Зоран Тегелтија је рекао да су расходи у првом полугодишту били мањи од планираног, али су средства била довољна за извршење кључних функција свих институција које се финансирају из буџета Републике Српске.

Приоритет су биле исплате пензија, те социјална давања, а на трећем мјесту лична примања корисника буџета.

Каже да је из самог извјештаја видљиво да су приходи извршени у значајно већем обиму у односу на 2015.

-Имамо позитивно кретање изворних прихода за чију наплату је надлежна Пореска управа Републике Српске и оних који су у надлежности Управе за индиректно опорезивање БиХ. Задовољни смо тенденцијом раста изворних и прихода од индиректних пореза и послије јуна 2016., а нисмо задовољни наплатом директних пореза у септембру ове године. То је увијек резултат након изборне кампање, да дође до мањег пада финансијске дисциплине код пореских обвезника - рекао је Тегелтија.

У наредним мјесецима биће, каже, подузете мјере да би наплата прихода била у планираном нивоу.

И у данашњем раду Народне скупштине, као и јуче, појавиљивао се проблем кворума.

(Фена)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Никола

19.10.2016 14:51

Какав социјални мир ,какви бакрачи ? Народ је презадовољан и то је показао на изборе и дај Боже и следећи пут поново да исто гласају !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн 69

19.10.2016 14:58

Народ зна,а и бирао ја

ОДГОВОРИТЕ
Name

вријеме курве, фукаре и будале

19.10.2016 15:45

Сто год се социјални мир дузе купује то це купац на крају гадније проци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста више

19.10.2016 15:46

Под хитно одузети могућност додатног задуживања РС-а на међународном тржишту, због вас је БиХ добила кредитни рејтинг Б3 (прогуглати за значење)

ОДГОВОРИТЕ
Name

гласач

19.10.2016 15:46

Све је ОК, гласали смо тако .

ОДГОВОРИТЕ
Name

мyцкy

19.10.2016 15:47

Нови референдум

ОДГОВОРИТЕ
Name

хук

19.10.2016 16:51

Да,да гласајте поново за бају тако и треба нека задузује народ це врацсти ха ха ха

Name

ннн

19.10.2016 20:22

Стара прица коју слусамо 10 година.

Name

Телеринг

19.10.2016 20:36

Ови на РТРС-е су из вечерашње емисије Телеринг исјекли само оно што њима одговара и то у трајању од једног минута.А остатак емисије је Чавић почистио Мату Ђаковића

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

19.10.2016 20:55

Село гори,а баба се цесља!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

19.10.2016 21:04

Да се мене пита ја бих опозицији укинуо плате.( не садасњој , вец уопсте).Ај ове народ бирао ,одговорни су.пред истим и имају јаке плате.А за ста опозиција прима плату.Код нас је систем такав да је.небитно ста предлози позиција то се уаваја.Тако да је идеално радно мјесто опозициони посланик у скупстини.Бас те онако заболи за све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

проф

20.10.2016 05:27

немојте пуно размисљати.до 2018год.будзет рс це да буде 18 милијарди еура тако да неце бити проблем отплата кредита

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србенда

20.10.2016 06:48

Народ је гласао за србенду Милорада Додика ..да нам није њега укинили би нам Републику Српску . На ста смо спали кад нам је патриота Молорад Додик и тајкуни око њега. Дат им је јос један мандат да наставе са узимањем од народа !!

ОДГОВОРИТЕ