Берба: Одлични и приноси и квалитет дувана

Од 265 хектара, колико је у Семберији засађено дуваном, до сада је обрано око 80 одсто површина.

Република Српска 17.10.2016 | 22:19
Берба: Одлични и приноси и квалитет дувана
Иако је садња каснила због неповољних временских услова, а град у појединим подручјима нанео је велике штете, приноси и квалитет су одлични, односно од 150 до 200 килограму по дунуму.

Јовица Савић из семберског села Љељенча дуваном сади 80 дунума.

"Садимо дуван од седамдесетих година прошлога вијека. То је радио мој отац, сада настављамо син и ја. Како год израчунамо, ово нам се најбоље исплати. Ова година је у односу на протекле много боља", каже Савић.

Подстицаји локалне заједнице и ресорног министарства просјечно износе 3,90 КМ по килограму, а предузеће “Дуван” додатно стимулише произвођаче који произведу 1.200 и више килограма по хектару са 30 пфенига по килограму предатог дувана, пише Блиц.

Произвођачи који деценијама производе дуван надају се већој премији јер је производња захтјевна и скупа, а зарада из године у годину све мања.

"Цијена дувана је иста већ десет година, премије су смањене, а репроматеријал, ђубриво и гориво поскупљују. Много смо уложили у сушаре, механизацију, тешко је сад опредјелити се за производњу неке друге културе", каже Драган Јовић из Љељенче.

У предузећу “Дуван”, које организује производњу, откупили су око 300 тона дувана од осамдесетак коопераната.

"Вјерујемо да ћемо испунити план о откупу од 380 до 400 тона. Ми смо са своје стране испунили све обавезе према кооперантима, попут обезбјеђења расада, репроматеријала, савјета стручњака и надамо се да ће се наредних година више пољопривредника опредијелити за ову производњу", каже директор Светозар Михајловић.

Род 1.500 килограма

Просјечан род од 1.500 килограма по хектару очекује се и на 22 хектара које је АД “Дуван” засадио у властитој режији. Планирају да повећају површине под дуваном.

(Блиц.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар