Школе у Бањалуци (не)спремне за зиму

Лоша столарија, лоша услуга Топлане и мањак огрева проблеми су са којима се већ на почетку сезоне боре неке бањалучке школе.

Република Српска 17.10.2016 | 20:06
Школе у Бањалуци (не)спремне за зиму
Најтежа ситуација је у ОШ „Вук Караџић“ у Борику. Око 620 ђака наставу прати у хладним учионицама. Ипак, о искључењу са градске Топлане не размишљају, јер је у центру града тешко наћи алтернативу.

"Имамо доста дјеце, па угрију простор. Тако нам је скоро сваке године", каже директорка Татјана Вилендечић.

Проблем је и лоша столарију и још горе електроинсталације, због којих се не усуђују да укључе гријалице.

Са столаријом кубуре и у ОШ „Јован Цвијић“. Радијатори су врели, али сва толопта „побјегне“ кроз прозоре, жали се директорка Милкица Никић.

У дургим основним и средњим школама, прикљученим на Топлану, не жале се на услугу, али су им проблем папрени рачуни. Тако у Католичкој гимназији гријање плаћају од 3.000 до 5.000 КМ мјесечно, иако су уградили калориметар, а школа, изграђена у доба Аустроугарске и темељито реновирана прије неколико година, има одличну изолацију и столарију.

У ОШ „Доситеј Обрадовић“, која има своју котловницу на угаљ, ђаци су задовољни, али се буне комшије, којима смета дим. У ОШ „Свети Сава“ и „Змај Јова Јовановић“, те у већини приградских школа, немају проблема са комшилуком, али имају са набавком угља. У ОШ „Станко Ракита“ у Врбањи набавили су 30 тона угља, што је довољно тек за пола сезоне.

"Мјесечно за материјалне тршкове добјемо око 3.000 КМ, па као добри домаћини цијеле године штедимо за огрев", каже директор школе Миленко Дујаковић.

У ОШ „Десанка Максимовић“ у Драгочају набавили су дрво и угаљ за прво полугодиште, што их је коштало око 6.000 КМ. Директор каже да не може гарантовати шта ће бити у другом полугодишту.

У Пољопривредној, Економској и Медицинској школи, те у Гимназији, учионице су топле, али у највећој средњој школи, Техничкој, кроз учионице дува због дотрајале столарије и крова.

У Технолошкој школи топле су учионице, али је због проблема са цевима хладно у лабораторији. У школи се због тога не брину много јер, кажу, ђаци ионако ријетко залазе у лабораторију.

Пећи у учионицама

У 26 подручних школа у селима у учионицама се ложи ватра у пећима. Директори школа тврде да су дрва за огрев обезбијеђена, на основу договора Министарства просвјете Републике Српске са Шумама Српске.

Искључени са Топлане

Угоститељска школа се пре пет година искључила са Топлане, због лошег гријања.

"Сада имамо своју котловницу, сигурније је, јефтиније и тако топло да дјеца наставу прате у кратким рукавима", каже директор школе Борис Спасојевић.

Мишљеновић: Дугови за угаљ

"Школе које у својим котловницама ложе угаљ имају проблем са добављачима који су прошли на тендерима, али због дугова из прошле сезоне одустају од испоруке огрева", каже Душан Мишљеновић, председник Актива директора бањалучких основних школа.

Поручује да упркос кашњењу „школа никад ником није остала дужна”.
 
(ЕуроБлиц)
 

Коментари / 0

Оставите коментар