"Бањалука ће бити главни град Српске"

Новоизабрани градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изјавио је да Бањалуку дугорочно и концептуално види као главни град Републике Српске и регионални центар.

Република Српска 17.10.2016 | 12:58
"Бањалука ће бити главни град Српске"
"Моја концепција је отворен и пријатељски град који ће имати регионални карактер. Бањалука ће бити град који ће се развијати на овој географској позицији коју од Бога има – удаљени смо неколико сати вожње од Трста, Љубљане, Беча, Будимпеште, Београда, Загреба", појаснио је Радојичић.

Радојичић сматра да су избори у Бањалуци били оштар "фајт" двојице јаких кандидата.

"Разлика је на крају 16.000 до 17.000 гласова и исто толико постотака. То је велика разлика, али и обавеза да наставим на начин како су грађани од мене навикли", истакао је Радојичић.

Он каже да намјерава да направи добру комуникацију и неколико "мостова" у БиХ.

"Имам идеју о трилатерали или квинти - неколико већих локалних заједница у БиХ гдје бисмо успоставили интензивну комуникацију и тако заједно наступали према вани и према међународним организацијама и фондовима. Ту видим Мостар, Бањалуку, Тузлу, Бијељину, Бихаћ...", појаснио је Радојичић.

Он каже да намјерава радити на сличан начин као и у Народној скупштини Републике Српске, када је иницирао сталну комуникацију парламената у БиХ.

"Резултат те сарадње био је први твининг пројекат за јачање капацитета парламената за ЕУ интеграције. Траје то дуго, али из те идеје о комуникацији дошло се до европских пројеката", наводи Радојичић, који је члан Предсједништва СНСД.

Он је оцијенио да су резултати избора у Сребреници чисти, без обзира на политичке тензије.

Према његовим ријечима, нико се није жалио на инжењеринг, него на резултат.

"Изборни процес у Сребреници прошао је без инцидената, а што се некоме не свиђа резултат, то је друга ствар. Новоизабрани начелник општине, који је имао то несретно ратно искуство, нема ни лоше намјере ни мржњу у себи", појаснио је Радојичић за загребачки "Вечерњи лист", издање за БиХ.

Он сматра да БиХ има неколико критичних тачака што се тиче међунационалних односа, а једна од њих, уз Сребреницу, је и Столац.

"Столац је, нажалост, наставак приче о Мостару, `мали Мостар` - на релацији бошњачко-хрватских односа и борбе за приоритет или предност. Столац би се могао наћи у позицији Мостара", појаснио је Радојичић.

Према његовом мишљењу, тешко је сада рећи како ће бити завршен тај процес, јер без озбиљног напора свих фактора тамо не види приближавање, већ, напротив, даље разилажење.

Извор: Срна

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Пајо

17.10.2016 11:16

А тренутно су Лакташи главни град, односно Бакинци? Да ли је на то мислио г-дин из Црне Горе? Ако јесте онда се преварио, остаје како је и било!

ОДГОВОРИТЕ
Name

17.10.2016 11:53

Био сам некидан у Бања Луки прије мијесец и разочарао сам се!Град на Врбасу није висе оно шта је некада био.Било мије интересантно када сам се враћао кући,нигдје путоказа да пише Добој,неке ствари су стварно интересантне.Административни центар РС-а ок,лијепа зграда,само брате мили крај самог стадиона хехехехе смијешно.Требате наци мало бољег цовијека за планирање изградње града :)

Name

одговор за yу

17.10.2016 12:26

ста реци...Бања Луки,некидан....ниси ти видио Бањалуку сад а камоли прије...мозда у пролазу кроз прозор аутобуса.

Name

Бл

17.10.2016 13:40

Yу прави си сампион. Скола,никад није касно,хајмо књига у саке

Name

СТАРЦЕВИЦА

17.10.2016 11:42

ЈАДНА НАМ МАЈКА О ЦЕМУ ЦОВЈЕК ПРИЦА КАЗЕ ИМА ИДЕЈУ ОНИ СУ ИДЕАЛИСТИ 19 ГОДИНА А ЉУДИ НА СТАРЦЕВИЦИ УДАЉЕНО 3 КИЛОМЕТРА ОД ЦЕНТА НЕМАЈУ ВОДЕ И СТА РЕЦИ НЕГО ПОМОЗИ БОЗЕ И НЕДАО БОГ НИГДЈЕ ОВАКВИХ СТВОРЕЊА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фуј

17.10.2016 11:47

Овог Љигослава не могу да смислим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боки

17.10.2016 12:21

да ли сте знали да у уставу РС-а писе да је главни град РС-а САРАЈЕВО ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

17.10.2016 13:20

Знаци Фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан Нишевић

17.10.2016 13:34

Бањалука је доказала свој мултиетники и толеранцијални карактер, први пут послије толико година има градоначелника који НИЈЕ СРБИН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МаНе

17.10.2016 15:00

Ја овај народ не копчам.Сви су као несто против овог црногорца а он помете Чаву..Ста сад хоцете??

ОДГОВОРИТЕ
Name

мами

17.10.2016 15:28

А то се као Радојицић несто пита или ми се цини!

ОДГОВОРИТЕ
Name

колега по струци

17.10.2016 16:51

Од малих ногу је у СНСДу само због пара. И предсједавајући скупштине је био само због хрпе пара као плате, а и сад је градоначелник само због масне плате веће од 5000КМ. У својој струци није никад радио. И неће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

17.10.2016 17:21

Ма добар је он само што му пас главу носи

ОДГОВОРИТЕ