Меремишље: Помен страдалим борцима

Парастосом, прислуживањем свијећа и полагањем цвијећа данас су на брду Меремишље обиљежене 24 године од страдања 28 припадника Друге подринске бригаде Војске Републике Сррпске из Вишеграда и бораца из Рудог.

Република Српска 16.10.2016 | 19:17
Меремишље: Помен страдалим борцима
Парастос погинулим српским борцима код Спомен-обиљежја које је општинска борачка организација Вишеграда подигла прије двије године служио је свештеник Саво Трифковић, који је након тога истакао „да је заборав још једно страдање за погинуле и да српске борце и њихова дјела и жртву никад нико не смије заборавити“.

Обиљежавању годишњице погибије српских бораца присуствовала је родбина страдалих, њихови ратни дугови и саборци, а делегације општине и борачке организације положиле су цвијеће пред-спомен-обиљежје на коме су исписана имена 24 борца из Вишеграда и четворице из Рудог.

Предсједник Борачке организације Вишеград Милисав Васић је подсјетио да су припадници тзв. Армије БиХ на Моремишљу 16. октобра 1992. године заробили неколико српских бораца које су мучили у затвору у Горажду и, како је рекао, неке су убили непосредно прије замјене њихових посмртних остатака.

„Имамо сазнања да се неки од зличинаца процесуирају и да ће коначно правда стићи све мучитеље", додао је Васић.

Младен Ћорић каже да је његов брат Зоран погинуо на Меремишљу и да родитељи и родбина нису могли да га препознају послије размјене, па је на војничком гробљу на Мегдану сахрањен под ознаком НН.

„Отац се након мјесец дана сјетио да је сину приликом поласка на положај зашио пробушени џеп на пантолонама, па смо есхумирали тијело и утврдили да је то Зоран, који је тако два пута сахрањен“, рекао је Ћорић.

Горан Никитовић каже да му је на овом брду погинуо отац Радивоје и да је дужност и обавеза, и родбине, и његових сабораца као и институција општине да се посјећује ово свето мејсто и генерацијама прича о пожртвованости страдалих бораца који су дали животе за слободу и Републику Српску.

Представници општине, Борачке организације и чланови породица погинулих бораца прислужили су и свијеће на војничком гробљу на Мегдану у Вишеграду гдје је сахрањен највећи број страдалих на Меремишљу.

(БН телевизија)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

МИХАИЛО МИКИЦ

16.10.2016 23:27

Ста казати СРБима који су зиви сада због лицне Зртве СРБски јунака који су свјесно изгинули "за Крст цасни и Слободу златну" бранеци куцни праг и Право СРБског Народа на зивот и постојање него нека је њима ВЈЕЦНА СЛАВА И ВЈЕЦНА ХВАЛА ЗА СВЕ ДОБРО КОЈЕ ОНИ У ЗИВОТУ СВОМЕ УЦИНИСЕ ЗА НАСЕ ВОЉЕНО И БОГУ ДРАГО СРБСТВО: ПРАВОСЛАВЉЕ И СВЕТОСАВЉЕ! УЦИМО ИЗ СЛАВНЕ ПРОСЛИСТИ СВОЈЕ ДА НЕ ДОЗИВИМО ИСТУ СУДБИНУ!

ОДГОВОРИТЕ