"Шта је Кустурица? Је л’ он Босанац или Србин?"

"Био сам готово јавно линчован када сам дао кључеве (града Тиране) Горану Бреговићу. Бијело дугме је било нешто чудесно у вријеме када је у Албанији нешто тако било забрањено,“ казао је Рама.

Регион 15.10.2016 | 21:54
"Шта је Кустурица? Је л’ он Босанац или Србин?"
Рекао сам Александру Вучићу: “Слушај, јако је добро ово што данас радимо, али морамо осигурати да оно што је данас написано на папиру, у уговору, буде спроведено. Јер, напосљетку, суштина није у споразумима, законима или формулацијама, већ у томе да се ствари ураде.”

Тако је албански премијер Еди Рама пренио у разговору за агенцију Тањуг своје утиске из разговора са србијанским премијером Александром Вучићем, у петак у Нишу, после српско-албанског пословног форума и разговора двије владине делегације.

На питање шта је по њему кључно у контексту свих заједничких пројеката о којима је било ријечи, Рама је рекао како је то „битка са администрацијом“.

„Највећи непријатељ развоја наших земаља нисмо једни другима, већ су то администрације у свакој од наших земаља“, рекао је Рама.

Он је потврдно одговорио на питање да ли је заиста искрено посвећен сарадњи са Србијом, а са Вучићем му је, каже, заједничко то што нису класични политичари, већ људи којима је циљ модернизирање својих држава, да их „протресу, ослободе инерције и направе дисконтинуитет“.

„Дубоко вјерујем како би требали апсолутно тражити сваки могући простор за добробит наших грађана. Један од тих простора је и однос Србије и Албаније“, рекао је.

Помјерање са “мртве тачке”

Задатак влада је да побољшају живот народа, а унапрјеђење односа двије државе један од начина на који се то може учинити.

„Видите шта се данас догодило, имали смо толико људи који су дошли, због својих интереса. Они виде интерес у овим односима, видимо истинско интересовање за улагања и развој наших економија. На крају дана, можемо причати шта хоћемо, али морамо испунити очекивања људи за бољим животом, више посла“, казао је албански премијер.

Додаје како се то може учинити само ако се схвати и прихвати идеја заједничког тржишта, пошто су тржишта двије државе веома мала и како је зато потребно радити заједно.

Чињеницу како се послије седам деценија одсуства дијалога и контаката двије земље ствари сада помјерају с „мртве тачке“, Рама тумачи политичком вољом.

„Политичари могу нанијети много штете, али и учинити добро. Питање је шта бирамо урадити“, каже објашњавајући улогу коју су изабрали он и његов српски колега.

Истовремено, жели нагласити како Србија има нешто потпуно ново:

„Србија по први пут има лидерство које се труди помјерити фокус са прошлости ка будућности и веома је посвећен кандидат за улазак у ЕУ.“

И Албанија се нада како ће почети преговоре, а двије државе не требају чекати да постану чланице ЕУ како би се почеле понашати једна према другој као чланице ЕУ, додао је Рама.

“Запаљива” конференција

На питање на којој тачки је успостављено разумијевање између њега и Вучића, Рама је подсјетио на прву „запаљиву“ конференцију за медије у Београду, након које је, по његовој оцјени, пређен дугачак пут.

„Признаћу вам нешто. Када сам био први пут у Београду и кад смо имали ону заиста ‘запаљиву’ прес конференцију, Вучић је био веома изнервиран и ја сам му рекао: ‘Слушај, ако заиста мислиш да градимо пријатељство, требаш бити свјестан како је оно што се данас догодило добро. Јер, потребно нам је пријатељство које неће бити засновано на лицемјерју и условљавању. Ја морам моћи теби рећи шта мислим, и обратно, свидјело се то нама или не’.“

Шта је на то рекао премијер Србије, питали су из Тањуга, а Рама је одговорио како се Вућић насмијао на то.

Албански премијер наводи како је он поново покренуо исто питање, статуса Косова, и на Београдском безбједносном форуму, што се Вучићу, како каже „наравно, није допало“, али је начин на који су у Нишу о томе разговарали био, тврди, другачији.

„Прије двије године изгледало је како би због фудбалскее утакмице и глупе шале могли заратити. Али, данас смо овдје, ствари су одмакле.“

Политичари, указује Рама, често заборављају како морају размишљати о људима, а не само о историји, митовима или о „бучним безвезњацима, бучној мањини“, која понекад „диктира јавну агенду“.

„Ова земља је била заробљеник прошлости толико година, ја заиста веома поштујем Вучићев напор да то превазиђе“, каже албански премијер.

Питање Косова

На питање шта је то што је заједничко њему и Вучићу, шта их повезује, Рама је одговорио:

„Можда то да нисмо превише добри политичари, то што имамо заједнички циљ и вољу да модернизујемо, да ‘протресемо’ земљу и ослободимо се инерције. То што смо за ‘дисконтинуитет'“.

Додао је како дисконтинуитет, ако се он пита, треба постојати и по питању Косова, али како зна да је за Вучића „то тешко“.

На питање које је мјесто Косова у овом новом односу између Србије и Албаније када је ријеч о унапређењу економске сарадње, он је примијетио како подаци показују да су „двије земље“ које имају највећи обим трговине међу собом управо Србија и Косово и како је тако било и у много тежим временима него сада.

Не можете, каже, да бирате комшије, иако би можда то вољели, морате живјети једни с другима, а за то постоје само два начина – да градите зидове или да градите мостове.

„Снажно вјерујем како је Косово посљедња велика препрека за Србију да се коначно и заувијек ослободи властите прошлости, једном за свагда“, тврди Рама.

Он сматра како би признање Косова било веома рационалан и мудар потез и олакшање за Србију.

„Можда нисам у праву, али, вјерујем како за обичне људе то не би био скандал, они би то прихватили“, каже и додаје:

„Међутим, то се користи као мамац за распиривање национализма, негативних осјећања, која нису добра за двије земље“, рекао је Рама.

Рама се сложио са констатацијом Мише Гленија који је, говорећи о његовом панелу са Вучићем на форуму, рекао како су обојица „јаки људи“, али како „воле превише причати“.

„Да, људи у овој регији воле говорити, али и слушати. Мислим да имамо за собом превише година у којима нисмо могли говорити, обје земље су прошле кроз диктатуру и тешка времена, тако да је то и нека врста освете. Надам се како ће наредне генерације мање вољети да говоре“, рекао је албански премијер.

Кустурица и Бреговић



На питање шта му се још од српске културе свиђа, поред Иве Андрића кога је цитирао на пословном форуму, Рама каже како његово знање о књижевности, филму и умјетности углавном датира из времена бивше Југославије, па не би желио направити грешку:

„На примјер, шта је Емир Кустурица? Је л’ он Босанац или Србин? Свакако је један од најчудеснијих филмских стваралаца. Био сам готово јавно линчован када сам дао кључеве (града Тиране) Горану Бреговићу. Бијело дугме је било нешто чудесно у вријеме када је у Албанији нешто тако било забрањено.“

Коментари / 67

Оставите коментар
Name

Олга

15.10.2016 14:14

Кустурице није ни Босанац нити Србин.Он не зна ста је?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.ола

15.10.2016 14:57

Свака ти цаст на коментару

Name

МИХАИЛО МИКИЦ

15.10.2016 15:04

Олга, гресис. Емир Кустурица је одувјек по својој народности био СРБин. Најприје је Костурица био СРБин исламске вјере, а послије свога Крстења и повраткс вјери својих дзедова и прадзедова Емир Костурица је промјену своје име и презиме у Стефана Немању. Залосно је зато цути и видјети да јос увијек има СРБа који и поред свог световног образовања не умију попут Стефана Немање да разликују своју покрајинску и вјерску припадност од СРБске Народности!

Name

Ре ; Олга

15.10.2016 15:05

Кустурице је ИЗРОД ,!! Он не припада ни самом себи . Милорадов доушник ,!!

Name

Драга Олга

15.10.2016 15:10

Кустурица је пре свега вееелики уметник и све оно сто неки никада неце бити.

Name

***

15.10.2016 15:22

Ваљас неистину Олга, као воду Волга, а не казе се Кустурице...

Name

дįx

15.10.2016 15:23

Гнуснį преварант јалįјаш , плагįјатор į шįбįцар којį бį продао душу ђавлу за шаку дуката то је кундурįца.

Name

РадикалНО

15.10.2016 20:51

Кусрурица је потурица и балија. Он је кретен који затађује на српској муци и богати се од српског зноја. Није он никакав умјетник. Он је бивши редитељ и глумац у покушају. Најкраће речено фукара.

Name

за Никола М

16.10.2016 06:50

За тебе Кустурица добар зато што је прешао у православље а кад неко од Срба преџе у Ислам он је издајица и олош . Хајмо мало реално.

Name

Олга

17.10.2016 07:26

Боље му би било да се окупа.Додиков доушник.

Name

Провидно

15.10.2016 14:48

Све је ово лијепо,отели су силом Косово уз помоц странаца и правили цуда Србима а сад би Срби требали да аминују то сто су урадили у име дијалога и мира.Да ли то мозе тако и ста смо ми онда ако признамо независност Косова? У памет Срби...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кулин бан

15.10.2016 15:20

Ма то је вец готово само се треба и званицно молити за опрост од народа Косова за злоцине уцињене од стране срба.

Name

За овог кулина

15.10.2016 15:52

Тек ће да им буде злочин...полако али сигурно КОСОВО

Name

Православац Бан Кулин

15.10.2016 15:54

Ко је Кулин Бан? Малу Српски властелин јел тако бјесе владар Српске Бисне као сто је и данас.

Name

Искрено

15.10.2016 15:04

Кустурица је опортуниста као и велика вецина насих политицара. Сви данасњи политицари су били комунисти, па су пресвукли дрес и постали побозни националисти ;)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

15.10.2016 15:05

Емир Кустурица је прије свега човјек, људина, човјек стваралац, умјетник, мислилац, човјек који размишља својом главом а не гузицом као неки, који гледају све кроз интерес и онда кажу да би оправдали своје лицемјерство да је то прагматизам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Он је великан,

15.10.2016 15:35

Кустурица је геније у ствараластву и само мозете да му завидите. Његова интелигенција се огледа у свим видовима ствараластва. Заслузује аве похвале...

Name

Ојха патриЈота

15.10.2016 17:34

А ти га као лично познајеш?

Name

Јово

15.10.2016 15:10

Како Вас није срамота госпођо Олга , ако сте Олга која крије свој идентитет. Кад помињете г- дина Кустурицу онда устаните и са великим поштовањем помените његово име . Зна се ко је он . А ко сте Ви . Очито нека искомплексирана стара удавача која се није остварила на овоземаљском живиту , нити ће . Драга госпођо па цијели свијет поштује Кусту , диви се његовој умјетности . Свугдје у свијету су му врата отворена и не мора се доказивати некој провинцијалки као што ста Ви . За Вашу информацију Куста је Србин , одан и поносан не своје поријекло и прпадност Српском роду .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Олга

15.10.2016 15:40

Аха

Name

Отпор

15.10.2016 16:02

А ти си се као остварио

Name

ДРАГАН

15.10.2016 15:29

Е ОВАЈ ЕДИ РАМА МИ БАС ИДЕ НА ЗИВЦЕ ТАКО ЦИНИЦНО ГОВОРЕЦИ КАКО СРБИЈА ПОД ХИТНО ТРЕБА ДА ПРИЗНА КОСОВО А СВОЈУ ИМОВИНУ ПОПУТ ТРЕПЦЕ И ТЕЛЕКОМА ДА ПРЕПУСТЕ СИПТАРИМА.ЗНА ЛИ ОН ДА ЈЕ ИМОВИНА И ВЛАСНИСТВО ИМОВИНЕ НЕОТУДЈИВО У БИЛО КОМ КРАЈУ СВИЈЕТА ДА СЕ НАЛАЗИМО.ТО БИ БИЛО ИСТО КАО КАД БИ СРБИЈА ПРЕУЗЕЛА СВУ СТРАНУ ИМОВИНУ ФИРМЕ СТРАНЕ БАНКЕ И ОД СУТРА РЕКЛИ ТО ЈЕ САДА НАСА ИМОВИНА.ДА ЛИ БИ ТО БИО АПСУРД ИЛИ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако је Јово

15.10.2016 15:45

Па видис да Олга није ни написала како треба његово презиме, а казе Кустурице, а говори неистину Олга и ваља муљ као Волга...

Name

боки

15.10.2016 15:56

Бркас забе и бабе. Једно је имовина неке фирме, банке рецимо у Србији а друго је тп да се та имовина физицки налази на т5ериторији дрзаве Србије власниство, Рецимо дали та Њемацка банка која ради у Србији сутра мозе реци све филијале банке у Србији су на Њемацкој територији и ту вазе њемацки закони. А бас то је оно сто Србија хоце са Трепцом. Рецимо прије 1941 цјела Трепца је била у власниству Енглеске, Енглези је изградили, али се налазила на територији краљевине Југославије и њој плацала рудну ренту

Name

Лазо Лазаревиц

15.10.2016 16:05

Професоре не обрацајте пазњу на ове коментаре. Уз Новака сте највеци у српском народу. То ми из Сарајева најбоље знамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

с7

15.10.2016 16:06

Ја мислим да није ни једно ни друго, он је ?НЕСТО ИЗМЕДУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦИА

15.10.2016 17:50

И он би волијо да зна шта је

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре циа

15.10.2016 18:05

Не казе се волиЈо... а мудрујес...

Name

Ре ре циа

16.10.2016 17:26

Не каже се "мудрујес", него се каже "мудрујеш"!

Name

ј

17.10.2016 00:53

казе се како нам је цејф, цаса конфирмација о језицима нам је невазна

Name

Xx

15.10.2016 18:23

Он је исто сто и ти ето ста је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.Микиц

15.10.2016 20:03

Ха, браво Микицу "србин исламске вјероисповијести" зар и то постоји попе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Таксират

16.10.2016 07:44

Цудно је али је ипак тако. Сви дрзављани Србије су срби и српкиње али ипак нису сви православне вјероисповијести.

Name

олгице

15.10.2016 22:00

Не дрпи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ојха патриЈота

16.10.2016 11:02

Не дрпи????Трололололо!

Name

семберац

15.10.2016 22:18

Додикова подгузна мува

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

16.10.2016 07:02

Оде Трепча, дефинитивно. Рама донио лову за Трепчу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

роб

16.10.2016 07:16

Муслиман који се вратио православљу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

16.10.2016 10:58

Робе, човјек је питао за националну припадност, а не вјерску. То су двије различите ствари. Ја сам, на примјер Србин, али нисам православац већ атеиста. Образуј се мало.

Name

лептир

17.10.2016 10:00

Благо теби Раде јеси напредан.?

Name

МладаБосна

16.10.2016 12:33

Куста је СРБИН и то један од највецих у историји по ономе сто је урадио и сада ради за Српство

ОДГОВОРИТЕ
Name

16.10.2016 15:10

Циго ста це бити друго,мада су и цигањи људи!!!

Name

Дарко

16.10.2016 15:35

Одговор на циго. Ја бих био било ста, само не цовјек као ти!

Name

р

17.10.2016 00:51

фираун (циго) неки су пресли на српску страну али ато су хиљаде и хиљаде пресло на турску страну ха ха ха

Name

Још један Србин Босанац

16.10.2016 22:31

Емир Кустурица је и Босанац и Србин. Босанац је географска одредница, а Србин етничка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

17.10.2016 06:52

нека је шта хоће само нека се и окупа, кад је већ паметан нека буде мало и уредан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.10.2016 11:17

Прилагодио се :)

Name

yxx

17.10.2016 07:00

ви који хвалита Кустурицу да се прекрстио нека вам га, само по томе можете да знате који је карактер. Нема вјере ни нације да би прави човјек издо своје родитеље и порјекло. Он је једн будалетина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

17.10.2016 08:38

Није проблем промјена идентитета дешава се то диљем свијета,занимљивост је да је емир добио милионе на основу промјене идентитета и вјере,такво што не постоји на кугли земаљској. а сама вјера на Балкану је најобичнија фикција у 90% случајева,ма ко до тога држи,познајемо се ми итекако

Name

Ре. Yxx

17.10.2016 13:03

Па твоји преци продадосе вјеру, буди храбар па се и ти врати вјери правој, православној

Name

Хаманн

17.10.2016 07:22

Емир је Н€мања

ОДГОВОРИТЕ
Name

оса

17.10.2016 10:04

Немања зна шта је и шта су му и ко били предци. А ко од Вас који га критикујете зна ко му је био и одакле Чукун дјед. То је само 200-250 год уназад. Ко зна халал му селам.Ајде јавите се.

Name

За оса

17.10.2016 13:17

А има нас којима је брига ста нам је био цукундјед. Има нас сто не зивимо у прослости него садасњости.

Name

Анте

17.10.2016 07:51

Рама ни он незна стаје моздаму буде следеци капут дрвени

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђура

17.10.2016 10:35

Дај ба пустите и Кустурицу и Раму и Вучића на миру, него гледајте своја посла и шта можете да учините од свог живота да вам буде боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Самуел

17.10.2016 19:36

Учинио сам гласом за СНСД а сада 4 године само коментарисем.

Name

имао се раста и родити

17.10.2016 11:14

засто неки вриједјају великог КУСТУ јер им смета сто је успјесан СРБИН из антифасистицке фамилије сто многи муслимани нису били КУСТА се увјек осјецао и изјасњавао као СРБИН а то је вазно јер како се осјецас то си досао је са запада и све улозио у Српске земље и направио свјетске културне атракције...зато је један од највецих свих времена

ОДГОВОРИТЕ
Name

јес

17.10.2016 12:02

за добре паре И ти би био Муслиман

Name

Самуел

17.10.2016 19:34

Након пропале каријере у Америци одлучио Куста да буде по професионалности србин. За 5000 КМ направио милионске инвестиције. Србовање великих срба вам је дошло главе.

Name

НКЦ

17.10.2016 12:44

Нити је Босанац нити Србин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@НКЦ

17.10.2016 13:06

Бит це Кинез ако му се добро плати. Ста год хоцес он це да постане само за паре.

Name

поп

17.10.2016 14:21

"нит је вино нит је вода"

Name

Дон

17.10.2016 13:45

Бијело Дугме = босанска, сарајевска група. Горан Бреговић = Босанац, Сарајлија. Емир Кустурица = Босанац, Сарајлија. Иво Андрић = Босанац, Травничанин. А шта му се свиђа од српске културе? Вјероватно Палма, Цеца, Бетховен и Шопен :-).

ОДГОВОРИТЕ
Name

посавина

17.10.2016 18:36

Доне немас ти појма.

Name

миксер

17.10.2016 18:03

Кустурица је цовјек који зиви на старој слави али не од филма него од народа.музе паре из будета за којекакве пројекте.стварно незнам када је задњи пута добио награду осим од Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

17.10.2016 18:50

"Не знаш" ... Да ли знаш колико је Кустурица узео новаца од тебе, да ли можеш рећи цифру? Ја му динара нисам дао...

Name

Да ја питам

17.10.2016 22:03

Мени редовно пису гејови из Албаније. У Тирани има сигурна куца за мање од 10. Господин Рама лазе прво себе па онда јавност да су ти људи сигурни. Засто бијете педери? И они су људи и Муслимани.

ОДГОВОРИТЕ