Због депресије се убило 215 грађана Српске

Од укупног броја пацијената у Републици Српској, сваки четврти се доктору породичне медицине јави због неког афективног поремећаја, међу којима доминира депресија.

Република Српска 12.10.2016 | 08:24
Због депресије се убило 215 грађана Српске
Посебно забрињава податак да се прошле године у Српској десило 215 самоубистава која имају везе са депресијом.

Љекари упозоравају да су афективни поремећаји озбиљни психијатријски поремећаји које карактеришу драматичне промене или изражене крајности у расположењу.

Према подацима ресорног министарства, у Српској је лане регистровано 8.000 особа са депресивним сметњама. С друге стране, здравствене установе за заштиту менталног здравља у Републици Српској прошле године је посјетило 30.000 особа, од којих је 3.500 болнички лијечено.

Доктори породичне медицине у Српској потврђују да су афективни поремећаји доминантни у њиховој пракси.

"На 40 пацијената имамо десетак оних са поремећајима расположења, најчешће депресијом. Посебно су опасна стања кад пацијента опседају суицидне мисли. Број обољелих од афективних поремећаја одмах је иза броја пацијената с кардиоваскуларним и малигним болестима", кажу доктори породичне медицине.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Амела Лолић рекла је да је депресија обољење које се испољава у облику депресивних расположења, губитка интереса за уживање, смањене енергије, повећаног умора, смањене воље за животом, те склоности ка самоубиству.

"Постоје одређени фактори ризика за обољевање од депресије код људи који имају породичну анамнезу некога са депресијом. Фактори ризика су присутни и код незапослених, људи који живе сами, необразованих људи, младих жена, код појаве хроничних болести, те губитка члана породице или развода", рекла је Лолићева.

Потрошња антидепресива у порасту

У Српској је у порасту потрошња лијекова за смирење и антидепресива, тако да је лане трошак за ове лијекове износио 2,5 милиона, а, на примјер, 2008. године 2,2 милиона КМ, показују подаци Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Од лијекова за смирење најпрописиванији је ''алпразолам'', а од антидепресива "сертралин". По потрошњи, испред њих су лијекови за кардиоваскуларне болести, антидијабетици, цитостатици, антиепилептици и лијекови за лечење респираторног система.

(ЕуроБлиц)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Четвртина???

12.10.2016 07:15

Четвртина становништва болује од депресије? Четвртина становништва изгласава СНСД из страха да изгубе посао? Није ми математика јача страна, али овдје је изгледа 2+2=9.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грађанин

12.10.2016 07:15

Како да не!Па видите гдје ми живимо?Земља бабарога,страшила и вампира која стари и сиромаши!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

12.10.2016 08:34

УМЈЕСТО ЛИЈЕЧЕЊА ПРЕПОРУЧУЈЕМ ДА ГЛЕДАЈУ "ТАКОЗВАНУ РТРС" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дуса напацена

12.10.2016 09:03

И не цудим се,,, у РС је и Предсједник Републике психијатријски пацијент,,,а сви његови су зиви и здрави, има вилу овдје и ондје,,,камара лове,,,,итд,,,и опет му није добро... а како је тек онима који немају ни посла, ни плате, ни хране, ни дрва за огрев... :(

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трта-Мрта.....

12.10.2016 10:13

Лоше здравство......Шта да радимо кад љекари немају стимулацију за рад....Мало их је запослено на оволики број становника.....Ми смо за њих само број........Мало је професионалаца.....Нећу да дужим,али тотално лоши....П.С.Лично искуство.....

ОДГОВОРИТЕ