"Шуме Српске" дугују општинама милионе КМ!

Општине широм Републике Српске размишљају да поднесу тужбе против Јавног предузећа “Шуме Српске”, које им дугује укупно око 9,3 милиона марака, на име ренте за сечу и продају шума.

Република Српска 11.10.2016 | 22:55
"Шуме Српске" дугују општинама милионе КМ!
На списку општина које траже новац су Соколац, Кнежево, Рибник, Хан Пијесак... Локалне управе траже новац јер, како су потврдили за “Новости” начелници општина, без њега тешко могу да функционишу. Уз то се прибојавају да ће дуговања расти из године у годину, уколико не почну да им се измирују дугови.

Горан Боројевић, новоизабрани начелник општине Кнежево, каже за “Новости” да “Шуме Српске” дугују овој општини око 1,2 милиона марака.

- Годишње “Шуме Српске” треба да нам уплате око 500.000 марака. Али у последњих неколико година те уплате су све ређе и нагомилала су се дуговања. Општина Кнежево има буџет од четири милиона марака и новац од “Шума Српске” нам је преко потребан за функционисање. Уколико у наредних месец дана не буде новца, поднећемо тужбу, јер очигледно нема помака - каже Боројевић.

Милован Цицко Бјелица, начелник општине Соколац, каже да је дуг “Шума РС” општини Соколац око 400.000 КМ, што је око 10 одсто од буџета ове локалне заједнице.

- Није у реду да “Шуме Српске” експлоатишу шуме по нашој општини и користе наше природно богатство, а да нам не плаћају за то - каже Бјелица.

Ипак, из “Шума Српске” кажу за “Новости” да ће општинама бити исплаћен сав новац на име дуговања и да је урађен и репрограм дуга, како би се лакше исплатила дуговања.

Ристо Марић, директор “Шума Српске”, каже да је исплаћен дуг свим општинама у Српској за последње две године и да очекује да закључно с крајем 2017. године свим општинама у Српској буде исплаћен дуг по основу ренте за сечу и продају шуме.

- Дуговања према општинама су настала у периоду од 2010. до 2015. године и износила су преко десет милиона марака. Ми смо исплатили дуговања општинама за последње две године и остала су дуговања од 2010. до 2013 године. Закон о шумама РС је јасан и ми морамо по основу продаје шумског сортимента да уплатимо одређен новац локалним заједницама. Али, по закону, локалне заједнице морају да обезбеде подршку скупштина локалних заједница за утрошак тих средстава. Ми имамо општине које нису обезбедиле скупштинску одлуку и ми нисмо имали обавезу да им плаћамо - објашњава Марић.

ОСЛОНАЦ

Ристо Марић додаје да се и поједине општине превише ослањају на “Шуме Српске” и да су допустиле да им новац из овог предузећа буде основа буџета, што је погрешно, јер морају развијати и друге делатности и видове зараде.

- На нас се највише ослањају општине источног дела Српске. У неким од тих општина око 35 одсто буџета је новац који добијају из “Шума Српске”. Овај новац би требало општине да троше на изградњу путева и унапређење даље експлоатације шума, а они га користе за живот администрације - истиче Марић.

(Вечерње новости)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Зоол

12.10.2016 08:31

Зашто те опстине не приказу неки графикон улагања у те суме.Колико они годишње улазу у пошумљавања нових,шта ћемо када ова гола сјеца удари у зид,када нестане онога сто су дјеца из школе ишла да пошумљавају по налогу Тита који нас је како кажу упропастио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

12.10.2016 09:24

"Дуговања према општинама су настала у периоду од 2010. до 2015. године и износила су преко десет милиона марака." како су и зашто настала та дуговања, за шта су утрошене паре, и ко је одгоаврао из ЈП због тога?

Name

ЈАНКО

12.10.2016 09:22

Није истина ово што је изјавио Марић: 1. 2/3 сјечивог етата (дозвољене количине шуме за годишњу сјечу) налази се на истоку РС и логично је да приход припада овим општинама. 2. Општине ова средства не корсите за финасирање администрацијем него, по плановима утрошка који су јавни, за инвестиције у инфраструктуру на подручју општина. 3. Овај приход општинама отима Влада РС и односу у Бањалуку. Овим парама финасирана је и изборна куповина гласова 3. октобра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комунист

12.10.2016 15:08

Додик и његова мафија пољупали све до зила.

ОДГОВОРИТЕ