Балкански класик! Партизан, Цибона и нова Кецманова улога...!

Традиција показује величину, а Партизан и Цибона су и традиција и величина, ривалитет и поштовање. Они су симболи кошарке у региону, најтрофејнији клубови у Србији и Хрватској, бивши прваци Европе, тренутно у финансијској кризи, али магнет за публику увек. Без сумње, и у петак (19) биће пуне трибине хале "Александар Николић".

Кошарка 07.10.2016 | 09:15
Балкански класик! Партизан, Цибона и нова Кецманова улога...!
Плећаш, Ћоса, Дражен, до Бојана Богдановића, на другој страни презимењак Богдан, па Дивац и Саше, пре њих Кица и Праја. На клупама Новосел, Павличевић, Аца, овде Дуда, Дуле, Жељко... У Драженовом дому „нема да фали“ трофеја, јер су Цибоси освојили све сто у чему су учествовали - 21 национална титула, 18 купова, два Купа шампиона и победника Купова, један Куп Кораћа и АБА прстен. У трофејној сали на ЈНА, исто 21 титула, 13 националних купова, шест АБА лига, три Купа Кораћа уз трофеј Евролиге 1992. и чак четири фајнал фора.

Прошле године Александар Џикић је дебитовао управо против Цибоне. И ове ће само пред "гробарима" у дворани професора Николића. Из тадашњег стручног штаба, остао је Душан Кецман, који је исписао једну од најузбудљивијих страница историје одмеравање снага ова два великана. Тројка у загребачкој Арени засенила је многа финала, продужетке, драматичне завршнице, први плеј-оф, обележила Кецманову играчку каријеру, засенивши чак и незаборавни брејк у Тел Авиву против Макабија коју недељу пре.



Да ли сте ви задужени за скаутирање ривала и који су вам све задаци у стручном штабу код тренера Александра Џикића?

- Скаутирање противника радимо нас двојица помоћних тренера, Чанак и ја, мада и Џикић као главни тренер. Задужења су да гледамо утакмице ривала, запазимо акције које играју, а на основу одгледаних утакмица прави се видео анализа, која се на састанку пушта играчима и указује на карактеристике колективне игре противника и индивидуалне њихових играћа - објаснио је Кецман.

Шта ћете пренети „команданту“, како је популарни Џикићев надимак, а шта играчима, о следећем ривалу?

- Џикићу укажемо на нешто што смо приметили, на шта би можда требало да се обрати пажња или специфичности њихове игре, на пример нешто у њиховом нападу или одбрани.

Цибона је стартовала победама у Лакташима и узбудљивој завршниици против Морнара, попут Партизана. Шакић и Жижић су искочили.

- Жижић и Шакић сигурно чине окосницу тима и они имају највише минута и најбољи учинак, поготово у ова прва два кола. Шакић је играо преко 27 минута у просеку на оба дуела, уз 74 поена, чак 75 одсто за два, скоро 40 одсто за три поена, док је Жижић за скоро 35 минута у просеку, бележио 18 поена, а обојица су ухватила и највише лопти под својим обручем.

Ваш тим је у Бару добио тврду утакмицу, док је у Скопљу победила на „кош више“. Где је шанса Партизана против Цибоне?

- Предност је пре свега што играмо у "Пиониру", на домаћем терену. Мислим да имамо више играча у ротацији, не потцењујући и репектујући све играче Цибоне. Наша игра у ове две утакмице је била задовољавајућа и сигурно ће се екипа уигравати још током ових првих неколико кола. Има ту још доста простора за напредак - није желео Кецман да открије баш све из свог рапорта за Цибону.

Цибона постиже 81 поен, уз 48,6 одсто шута из игре, од чега 53,1 одсто за два, чак 42.6 одсто за три поена, што довољно упозорава, уз одличних 81 одсто са пенала. У односу на прошлу сезону, остала је без Флоренса, Сиришчевића, Хукића, Крушлина и старијег Андрије Жижића. Највеће појачање је веч помињани Жељко Шакић, који је играо заједно са Ратковицом у бугарском Лукоилу, Елијах Џонсон из Ефеса, Сулејмановић из Барселоне и Бошњак из Задра.

Играли сте често против Цибоне. Која је разлика из играчких и тренерских искустава?

- Тек кад гледаш игру из тренерског угла, схваташ како је то јако захтеван и комплексан посао. Колико времена треба да се спреми екипа за једну утакмицу, колико сати треба да се проведе на паркету да се тим уигра, објашњавање, кориговање, критиковање... Као играч, свако добије конкретне задатке које треба да спроведе и уради на терену и да пре свега да свој максимум у датом тренутку.

На другој страни, за разику од „Вукова са Тушканца“, Партизанову игру су носили Хечер, Ратковица, те Маринковић и Бирчевић. Београђани су 75,5 поена у просеку дали уз 48,1 одсто из игре, само 54,2 одсто за два и за разлику од Цибоса, скромних 16,5 одсто за три поена, и 68,8 одсто са линије слободних бацања. Битан фактор биће и пуна дворана.

Да ли ће то бити „ветар у леђа“, или можда притисак новајлијама?

- Искрено, очекујем пун "Пионир", јер смо и кроз ове припремне утакмице видели да се наша публика ужелела утакмица. Мислим да нема боље увертире или да кажес премијере него дуела са противником као што је Цибона. Пун "Пионир" је увек сваком играчу ветар у леђа, мада увек постоји тај моменат почетка саме утакмице, где играчи буду мало стегнути због целог амбијента, атмосфере, противника. Надам се да то неће бити случај у петак - завршава Кецман.

Балкански класик игра се у дворани „Александар Николић“ у петак од 19 сати, а карте се продају на благајнама по цени од 300 динара за трибине и 500 за партер.

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар