Професор који "зна" ко ће бити нови предсједник

Професор који је претходних 30 година тачно предвиђао резултате избора зна ко ће бити нови председник САД.

Свијет 25.09.2016 | 18:20
Професор који "зна" ко ће бити нови предсједник
Алан Лихтман је прецизно предвидео исходе председничких избора још од 1984. године.
 
Он каже да му никада није било толико тешко да унапред закључи ко ће победити, све до сада.

Ипак, захваљујући свом систему дошао је до закључка да ће победник бити републикански кандидат Доналд Трамп.

Лихтман је написао књигу о томе како се предвиђа исход избора.

Суштина је у серији од 13 кључних питања и одговора који могу бити “тачно” или “нетачно”. Питања се односе на то да ли се странка која тренутно држи Белу кућу изборила са одређеним проблемима у земљи.

Ако је више од седам одговора “тачно”, следећи председник САД ће бити из исте странке као и његов претходник.

“Одговор ‘тачно’ иде у корист, у овом случају демократама. Питања су осмишљена тако да рефлектују теорију према којој су избори заправо пресуде у погледу преформанса владајуће странке. Ако је на шест или више кључних питања одговор нетачно, владајућа странка ће изгубити. Ако на мање од шест питања буде одговор нетачно, странка ће имати власт још четири године”, каже Лихтман.



Према његовом систему Трамп би требало да победи, али, како каже професор, републиканац је толико неуобичајен кандидат, да би могао да буде изузетак из овог шаблона који већ деценијама влада у САД.

“Никада нисмо видели кандидата који је провео живот обогаћујући се на туђу штету. Он је први кандидат у историји који толико измишља приче”, каже Лихтман.

Он се осврнуо на чињенице да је Трамп, имао бројне контроверзне изјаве у којима је практично позвао на убиство ривалке Хилари Клинтон, затим позвао руске хакере да нападају сајтове и мејлове Демократске странке и има пријатељски однос са Владимиром Путином, руским председником.

“Уз све то што Трамп представља, могао би да буде разбије историјски шаблон који постоји више од 150 година и да ипак изгуби”, рекао је Лихтман.

Ипак, иако изгледа да ће бити тесно, историјска статистика иде у корист Трампу, па Лихтман сматра да ће он остварити победу.

Извор: Бусинесс Инсидер

Коментари / 0

Оставите коментар