Шарлот: Уведен и полицијски час

Полицијски час уведен је протекле ноћи у америчком граду Шарлоту, након три данас протеста покренутих пошто је полицајац убио једног мушкарца афроамеричког поријекла.

Свијет 23.09.2016 | 09:45
Шарлот: Уведен и полицијски час
Градоначелник Шарлота, у Северној Каролини, потписао је документ којим је полицијски час уведен од поноћи до шест сати ујутру, преноси АП.

Протести су се, међутим, наставили и послије поноћи, али полицајци нису покушавали да хапсе људе на улици у првим минутима након полицијског часа.

Демонстранти протестом настоје да изврше притисак на полицију да објави видео снимак који би можда могао да помогне расвјетљавање убиства Афроамериканца.

Они су узвикивали "Пустите снимак" и "желимо снимак" на кратко блокирајући раскрсницу код сједишта Банке Америке након чега су изашли на аутопут који пролази кроз град, одакле их је, како преноси АФП, полиција потиснула бацивши сузавац.

Демонстрант који је тешко рањен током друге ноћи протеста и прикључен на апарате, у међувремену је преминуо.

Полиција је тада употријебила сузавац против стотине демонстраната који су напали и новинаре, ломили прозоре и изазивали мање пожаре, навео је ББЦ.

Протест је почео мирно, али је онда дошло до пуцњаве у којој је тешко рањен мушкарац. Градски званичници тврде да у њега није пуцала полиција.

Демонстранти су онда почели флашама и петардама да гађају полицију, која је одговорила сузавцем. Повријеђена су четири полицајца.

АП преноси да се у јутарњим сатима ситуација смирила и да запослени у хотелима и ресторанима рашчишћавају стакло од полупаних прозора.

Улични протести су покренути у уторак након што је полицајац, афроамеричког поријекла, убио наоружаног мушкарца, такође афроамеричког поријекла, Кита Ламонта Скота (43).

Локална полиција навела је на Твитеру да је првог дана протеста повријеђено око 12 полицајаца.

Протести у Шарлоту услиједили су само неколико сати након што су у граду Талса у савезној држави Олкахома избиле демонстрације јер је полиција пуцала на ненаоружаног мушкараца, такође афроамеричког поријекла.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар