"Америка је започела Трећи свјетски рат"

Министарство одбране Руске Федерације је оптужило САД за потпаљивање Трећег светског рата намерним убијањем сиријске војске и помагањем терористима ИСИС-а.

Свијет 23.09.2016 | 08:03
"Америка је започела Трећи свјетски рат"
Руски војни званичници су упозорили да су САД намерно убиле 62 војника у циљу изазивања рата против Русије.

Спутник Неwс су известиле 18. септембра да су руски војни званичници довели у питање истинитост тврдњи америчких колега да су ваздушни напади на сиријске војне базе били грешка. Али један руски званичник, први заменик председника одбора за одбрану и безбедност и члан савета Федерације, Франц Клинтсевич, је рекао за руску новинску агенцију РИА Новости да верује да су координирани напади два Ф-16 борбена авиона и два А10 копнена напада авиона – који потичу из Ирака – били намерни.

“САД спроводи ваздушне нападе на владине снаге у Сирији намерно и промишљено. Свака ваздушна операција је усклађена са командантима на терену. У овом случају (САД) су искористиле информације добијене од својих обавештајних јединица које су упале у ИСИС“.

Други су били суздржанији у својим оптужбама упућеним Сједињеним Државама. Портпарол руског Министарсва одбране, мајор генерал Игор Конашенков, истакао је да је, ако је ваздушни напад САД-а био случајан, тај инцидент био “директна последица неспремности САД-а да координира својим акцијама против терористичких група са Русијом.“

Клинтсевич је истакао да је ваздушни напад био у складу са политиком у Вашингтону, која заступа став да сиријски председник, Башар ал Асад, треба бити смењен и замењен побуњеницима које подржава САД. Он је рекао да се САД понаша тако да “одржи своје економске интересе“ у том подручју.

На страну оптужбе и наводи, сви су се сложили да су преговори о прекиду ватре између државног секретара Џона Керија и руског министра иностраних послова Сергеја Лаврова у Женеви били у опасности.

Руски изасланик Уједињених нација, Виталиј Чуркин, изјавио је да налази да је време ваздушног напада САД “сумњиво,“ с обзиром на текуће преговоре о прекиду ватре. Он је рекао да “неки аспекти ситуације указују да је то могла бити и провокација.“ Али, брзо је додао, напад није нужно значио да је договор о прекиду ватре био готов.

Нејано је да ли је ваздушни напад САД-а против сиријске војне базе у Деир ез-Зору имао било какве везе са неколико бомбашких напада крајем јула на базу САД у Сирији. Према Wалл Стреет Јоурнал, одбрана САД-а и обавештајни званичници су пријавили да су руски авиони бомбардовали базу САД-а и британских снага, и да су то учинили поново 90 минута након што су упозорени да то није мета. Званичници су рекли да верују да Русија покушава да изврши притисак на САД у координацији њиховог ваздушног рата са руском војском.

Појачане тензије су само повећале страхове од ескалације догађаја у региону до тачке Трећег светског рата. Наравно, то је била стална брига откада је Русија ушла у мултинационални сукоб (30. септембра 2015. године, према ББЦ-у), да се привидно придруже борби против ИСИС-а, али свет види да делују као савезници режима Башара ал Асада.

Без обзира на то, улазак Русије је такође повећао шансе за неочекиване инциденте који би брзо могли да прерасту у војне сукобе – инциденти попут оних да Русија бомбардује познату базу САД-а и да САД бомбардује познату базу сиријске војске. (Руски званичници су такође изразили забринутост после напада у суботу, због могућности да би САД могле грешком да бомбардују руски аеродром.)

Слични сценарији потенцијалног окидача за Трећи светски рат су представљени раније. У чланку из септембра 2015. године, Тхе Телеграпх је написао да би до Трећег светског рата врло лако могло доћи због сукоба или несреће на препуном небу изнад Сирије.

“Заиста, на небу над Сиријом почиње да се ствара опасна гужва, са руским авионима који лете близу америчких авиона на стазама за бомбардовање, и спарингом са ваздушном одбраном НАТО-а у суседној Турској:“

Да се зна, Турска је такође сада умешана у рат унутар Сирије. Како преноси Ал Јазеера, тензије са Русијом ескалирале су у новембру када је турски борац оборио руског бомбардера за ког су тврдили да је ушао у турски ваздушни простор и да је више пута упозорен да напусти то подручје.

Ваздушни напад САД-а против сиријске војне базе је само последњи инцидент потенцијалне дипломатске и политичке несреће у већ нестабилном региону света. Према Неw Yорк Тимес-у, амерички војни званичници су признали да су пилоти САД-а циљали сиријску војну базу, али су пилоти мислили да нападају објекте ИСИС-а у том подручју. Високи званичник Обамине администрације, говорећи под условом анонимности, је изјавио за Тимес да су Сједињене Државе изразиле своје жаљење сиријским властима преко Руса за “ненамерне губитке живота сиријских снага“ у текућем рату против ИСИС-а.

Да ли ће се историчари једног дана осврнути на догађаје у последњих неколико месеци као на увод у Трећи светски рат? Или ће ићи даље уназад када је Русија ушла у сукоб? Наравно, историчари могу да оду још даље уназад до стварања калифата Исламске држава или чак стварање ИСИС-а. Без обзира на све, за сада је историја Трећег светског рата само спекулација, али страхови од великих мултинационалних сукоба се стварају са реалним потенцијалима, с обзиром на историјски увид у то како су почели други светски ратови.

Wебтрибуне.рс

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

цццц

23.09.2016 06:11

Да, баш чист Рус овај Франц Клинтсевич.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

23.09.2016 09:06

И Патријарх Кирил је немачког порекла. Па шта?

Name

зумба

23.09.2016 08:10

Америка запоцела рат бомбардујуци војнике а Русија уводи мир разарајуци цитаве градове без иједног руског војника на фронту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фф

23.09.2016 08:43

Зумба ти би требао психологу или да се пребацис у ИСИЛ. Сматрао сам зе мало промоцурнијим.

Name

Ре.

23.09.2016 08:59

Ма то мало Путин мјења демографску слику Сирије, таману ове брадоње, накотило се пуно тога, знам да ти их је зао

Name

Драган

23.09.2016 09:05

Заборављаш да је пре 'арапских пролећа', иза којих стоји погоди ко, тамо владао мир, људи су имали домове, послове и пристојан стандард. А онда је Америка почела да брани свој интерес у Сирији...

Name

перо

23.09.2016 10:56

Зато се додик убезобразио. Мисли да це се заратити. Да се спаси затвора срби у памет се пустите га низ воду

ОДГОВОРИТЕ