Синдикалци различито о Колективном уговору

Главна тема састанка предсједника синдикалних организација Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске са подручја Бијељине, Лопара и Угљевика био је недавно потписани колективни уговор за запослене у области здравства.

Република Српска 20.09.2016 | 19:15
Синдикалци различито о Колективном уговору
Миленко Гранулић – предсједник Гранског синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске тврди да је нови колективни уговор радника запослених у здравству најбољи који су до сада имали.

“Овај колективни уговор је добар. Задржао је садашња и повећао многа права. Први пут након 8-9 година да ће радници у здравству од септембарске плате да осјете мало повећање овако мизерних плата радника запослених у здравству РС”, каже за БН телевизију Гранулић.

“Ни у једном сегменту нико није оштећен, него ће чак радници имати 2,3,5 па и више одсто већу плату”, каже др Дагомир Керовић – предсједник Основне синдикалне организације Дома здравља Лопаре.

И радници су задовољни потписаним.

“Сматрам да ће ово бити један од најбољих колективних уговора, само да се испоштује до краја", каже Мирослав Стевић, радник Болнице “Св. врачеви” из Бијељине.

Струковни синдикат доктора медицине Српске не признаје и не прихвата посебни колективни уговор у области здравства, јер сматра да није закључен у складу са законом, нису га потписали легитимни представници синдиката и штетан је за здравствене раднике, посебно докторе медицине.

“Ово је најлошији колективни уговор што постоји за здравствене раднике, поготово за докторе због тога што је укинута маса ствари коју су до сада имали и што у овом уговору профитирају немедицински радници из подручја социјане заштите. Сада су изједначена при одласку у пензију давања послодавца. Три примања су дата и за чистачице, и за љекаре, и за особље – и то је оно што је страшно. Како је он могао да иде у преговоре, како је он могао да потпише – то је посебно питање, али ми то знамо што је њему послодавац ресорни министар здравства. И сам Гранулић је рекао да он мора урадити онако како министар каже”, рекао је доктор Миодраг Фемић, предсједник Уније синдиката радника запслених у здравству.

Сад се поставља питање, каже Фемић, како ће се реализовати исплата сљедеће плате, које треба да се исплати са неким додацима када се зна да је здравство Српске у великим дуговима.

(БН телевизија)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ДЕ ГОТХИА

20.09.2016 19:07

ТАКОЗВАНИ ВЈЕЧИТИ СИНДИКАЛАЦ ГРАНУЛИЋ ЈЕ ВЈЕРНИ БОГДАНИЋЕВ ПОМОЋНИК ЗА СИНДИКАЛНА ПИТАЊА - ОН ТАКАВ, СВОЈИМ СКУЧЕНИМ УМОМ И ЛАЖНОМ ПРИЧОМ ПРОВОДИ ОНО ШТО ОВАЈ КОРУМПИРАНИ СЕОСКИ РЕФЕРЕНТ ЗА ЗДРАВСТВЕНИ ТУРИЗАМ ЗАМИСЛИ, САМО ДА БИ ПАЦИЈЕНТИМА И ЗДРАВСТВЕНИМ РАДНИЦИМА БИЛО ШТО ГОРЕ, А ЊИМА ЉИГАВЦИМА - ШТО БОЉЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

немедицинар...

20.09.2016 19:29

Друже о чему ти причаш,јеси ли ти прочитао овај чланак? Непримјећујеш дегутантност струковног синдиката доктора,криво му што доктори имају исто три изплате за пензију а некаже да је плата помоћне раднице максимум 500 марака а његова вала није мања од 2500. Човече један дишемо ли ми исти ваздух?

Name

ДЕ ГОТХИА

20.09.2016 21:11

ДРУЖЕ, НОВИ ПОСЕБНИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОР ГОВОРИ ПРОСЈЕЧНОЈ ПЛАТИ У ЗДРАВСТВУ ЗА СВЕ РАДНИКЕ КАДА ИДУ У ПЕНЗИЈУ... ТО НИЈЕ НИКАКВО НОВО ДОСТИГНУЋЕ ГРАНУЛИЋА - ТО ЈЕ ДИСКРИМИНАЦИЈА И ДОКТОРА И МЕДИЦИНСКИХ СЕСТАРА И СВИХ ДРУГИХ РАДНИКА... ЗНАМ О ЧЕМУ ГОВОРИМ, САМО ФЕМИЋ НИЈЕ БИО ЈАСАН ЈЕР СУ ВЈЕРОЈАТНО БЕЗ ЛОШЕ НАМЈЕРЕ "ИСЈЕКЛИ" ЊЕГОВУ ИЗЈАВУ ЗБОГ ДУЖИНЕ ПРИЛОГА.

Name

Др

20.09.2016 19:43

Цуј повецали права и плате... А јесу ли насли нацина да повецају мјесецна средства које се дознацују здрав. Установама...одакле це се то исплациват... Јос један удар на здравство које је у амбису...одосмо јос дубље... Ово је брука и срамота...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

21.09.2016 05:59

Фемић је једини прави синдикалац, а Гранулић је министров узгузник.

ОДГОВОРИТЕ