"Станари" почињу комерцијални рад

Компанија ЕФТ је успјешно завршила свој греенфиелд инвестициони пројекат и званично започела комерцијални рад нове Термоелектране Станари.

Република Српска 20.09.2016 | 13:56
"Станари" почињу комерцијални рад
Церемонији поводом завршетка реализације инвестиције британске компаније ЕФТ од 550 милиона евра у развој рудника и изградње термоелектране Станари присуствовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић са министрима, представници амбасада Велике Британије и Кине, представници државних институција и партнери компаније.

Завршетак развоја пројекта рудника и термоелектране Станари представља значајан догађај за све актере, за компанију ЕФТ која је показала посвећеност и одлучност овом пројекту али и Републику Српску и БиХ која на својој територији има модерну електрану која ће обезбиједити сигурност снабдјевања за цијелу земљу.

ЕФТ и кинески извођач Донгфанг Елецтриц Цорпоратион су потписали Сертификат о преузимању који је обиљежио последњу фазу у изградњи нове електране капацитета 300МW. Током 2016. године успјешно су завршена сва тестирања опреме, пробни рад термоелектране и синхронизација са националном мрежом чиме је Термоелектрана Станари показала да је поуздан произвођач електричне енергије. ЕФТ је раније успјешно реализовао инвестиције у рудник као и постројење за пренос.

У периоду јануар-август 2016. Термоелектрана Станари је имала остварење плана од 103,7%, просјечна нето снага за исти период износила је 252МW. У августу 2016. забиљежена је рекордна вриједност нето произведене енергије у износу од 203,492МWх. У истом посматраном периоду за август, потрошња угља по једном МWх електричне енергије износила је 1.170 тона. У августу је блок радио у пуном капацитету од 100%.

Савремена Термоелектрана Станари ће производити 2 милиона мегават сати годишње и биће прва електрана своје врсте у БиХ која се у потпуности уклапа у све релевантне ЕУ директиве о заштити животне средине ЕУ стандарде очувања квалитета ваздуха.

Церемонија прославе у Станарима је комплетирана отварањем Парка пријатељства у коме су представници ЕФТ, Републике Српске, амбасаде Велике Британије и Кине засадили саднице дрвећа са најбољим жељама ка новим економским партнерствима.

ЕФТ - Рудник и Термоелектрана Станари је чланица ЕФТ групе. ЕФТ група се бави трговином и инвестицијама у енергетском сектору, посебно у западној, средњој и југоисточној Европи. Пројекат у Станарима је највећа инвестиција у енергетски сектор у Босни и Херцеговини у последње три деценије.


Саопштење: РиТЕ Станари

Коментари / 0

Оставите коментар