Планета полако кључа: Температура расте...

САД и Кина су током прошлог викенда ратификовале Париски споразум о климатским промјенама као два највећа загађивача на планети Земљи. 

Босна и Херцеговина 11.09.2016 | 13:28
Планета полако кључа: Температура расте...
Дуго су се опирале овом потезу, али дошао је у питање опстанак планете Земље и људске врсте. Већина стручњака поздравила је овај историјски догађај, али изразили су страх да је он дошао прекасно.

Температура на планети Земљи расте из године у годину. То се најбољи осјети по топлини мора, промјени климе, екстремним временским условима и свему ономе на што иначе нисмо навикли.

Температура дефинитивно стално расте

Како је у разговору за Клиx.ба рекла Милица Ђорђевић, из Републичког хидрометеролошког завода, различити ставови о расту температуре се појављују јер се узимају у обзир различити периоди. Најчешће се узима као упоредни период од 1961. до 1990. године, али ако се погледа још даље у прошлост, ситуација с температуром је још неповољнија.

"Дефинитивно је да температура стално расте и идеја је да се заустави пораст на два степена у односу на индустријско доба. Гледајући глобално, температура је прешла један степен, а у БиХ је посматрајући период од 1961. до 1990. и од 1981. до 2010. забиљежен пораст од 0,4 до један степен. Али, ако посматрамо задњих 15 година, а посебно Бањалуку, Сарајево и дијелове Херцеговине, температура је отишла и преко два степена", упозорила је Ђорђевић.

Екстремне појаве постале учестале

И људи су сами примијетили да годишња доба нису онаква каква су некад била. Упоредо с растом температуре имамо све чешћу појаву екстрема због чега се мијења стандардни режим климе. Зиме су све блаже, али онда се деси екстремна ситуација попут 2012. године када је у појединим дијеловима БиХ сњежни покривач био и преко три метра висине. Порасла је минимална, средња и максимална температура.

"И љети имамо екстреме температуре. Код нас није било уобичајено да је температура већа од 40 степени, али сада је то постало нормално, па је тако у Бијељини измјерено и 43 степена. Смањује се број хладних дана, али онда се наједном појави мраз и све поремети. То највише утиче на пољопривреду. Све више преовладава медитеранска клима, а хладнија иде према сјеверу, али имамо остатке континенталне климе због ћега се пољопривреда најтеже прилагођава", казала нам је Ђорђевић.

Директна посљедица топлијег времена

У посљедњих 15 година БиХ је имала највеће поплаве и највеће суше. Ђорђевић је подсјетила како су 2010. године количине падавина обориле све рекорде и да се то сврстало у појаву која се дешава и ријетко, међутим дошла је 2014. година у којој је ситуација била још гора. Суше су биле 2007, 2012. и 2015. године.

"Прво је ишло екстремно топло љето, па онда на јесен доста кише. Када узмемо просјек падавина током године ту је он негдје, али он се надомјести појавом екстрема који су учестали и све то је директна посљедица тога што је све топлије и имамо све већу количину енергије. Ако би се то успорило, онда би се могло све ублажити у наредних 30 до 50 година јер чак и да се емисија штетних гасова сада прекине треба времена да се заустави тај процес", рекла је.

Историја ће показати да ли је касно стигао споразум

Истиче како не знамо какве ће посљедице имати све ово што се догодило с планетом, поготово на сјеверу и половима јер се ту, како каже, налази “вентилатор” који све смирује, али сада је све мање леда. Није познато да ли ће то утјецати да се повећа температура океана или промјене струје, па да као за посљедицу буду брже промјене у односу на климатолошке моделе који се пројектују за наредних 30 до 50 година.

"Живимо у свему томе па ћемо искусити сами јер то више није висока технологија па да се може предвидјети. Добро је што је коначно потписан Париски споразум и то ће се сада требати имплементирати. То што се потписало је велики догађај и велики напори су чињени, али чињени су уједно и велики отпори јер је огромни новац у питању, велики лобији, нафтни произвођачи и сл. То је велики плус, а да ли је касно или не, то ће историја показати", рекла је Ђорђевић.

Париски споразум потписала је и БиХ у априлу ове године, али још требамо видјети које су обавезе БиХ, и да ли је Босна и Херцеговина дорасла томе.

(Клиx.ба)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Одговор је...

11.09.2016 13:40

ХААРП!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србк

11.09.2016 20:27

Није ХАРП него 7 милијарди похлепних становника земље.

Name

Супер

11.09.2016 14:23

Да хоце да се распадне, добро би било. Само тако це белосветски праведници узивати у плодовима својих планова.

ОДГОВОРИТЕ