Фотографисање Ајфеловог торња ноћу је забрањено

Забрана фотографисања Ајфеловог торња је на снази већ неко време, а Француска постаје све агресивнија у одлуци да заштити своју најпознатију историјску творевину.

Путовања 10.09.2016 | 21:17
Фотографисање Ајфеловог торња ноћу је забрањено
Право Еврпоске Уније дозвољава земљама чланицама да затраже дозволу од људи који желе да поделе или продају фотографије историјских творевина заштићених ауторским правом.

Већина земаља дозвољава такозвану “панорама слободу“, по којој људи могу слободно да фотографишу и снимају творевине и остала уметничка дела.

Међутим, земље као што су Француска, Италија и Данска ограничавају слободу фотографисања и дељења фотографија историјских знаменитости.

Технички је и само фотографисање Ајфеловог торња илегално, али се забрана првенствено односи на дељење фотографије на друштвеним мрежама.

Наима, ако желите да објавите фотографију торња на некој од друштвених мрежа, морате прво добити дозволу од Техничке компаније Ајфеловог торња (‘Социéтé д’Еxплоитатион де ла Тоур Еиффел’).

Још неке од грађевина које су заштићене на овај начин су и статуа Мале сирене у Копенхагену, пирамида музеја Лувр у Паризу, зграда Европског парламента у Страсбургу, чак и Колосеум у Риму потпада под одређема ограничења.

Због негодовања туриста и фотографа, Европски парламент и Викимедија задужбина раде на томе да се ова ограничења пониште, или бар ублаже.

Б 92
фото: инстаграм

Коментари / 0

Оставите коментар