Литванци тужили Банку Српске за 38,5 милиона

Литванска Укио банка поднијела је Окружном привредном суду Бањалука тужбу против Банке Српске због оспореног потраживања у ликвидационом поступку у износу од 38,5 милиона марака, сазнаје пословни портал ЦАПИТАЛ.ба.

Република Српска 09.09.2016 | 22:55
Литванци тужили Банку Српске за 38,5 милиона
У тужби, која је у посједу ЦАПИТАЛ-а, Укио банка наводи да је након отварања ликвидационог поступка у Банци Српске ликвидационом управнику Петру Мићићу пријавила укупна потраживања од 46,6 милиона КМ, а која је он оспорио.

Ради се о новчаним средствима по трансакционим рачунима и депозитима које је Укио банка имала у Банци Српске, односно бившој Балкан Инвестмент банци.

„Ликвидациони управник Банке Српске је, одлуком од 09. августа 2016. године, у цјелости оспорио тужиоцу пријављено потраживање, те га упутио да покрене парнични поступак пред надлежним судом ради утврђења основаности пријављеног потраживања. Оспорени износ од 46,6 милиона КМ односи се на новчана средства по трансакционим рачунима и депозите које је Укио банка имала код Банке Српске, и то заједно са обрачунатом законском затезном каматом на главни дуг“, наведено је у тужбеном захтјеву.

У тужби се даље прецизира да је Укио банка по основу уговора о отварању коресподентног рачуна из 2004. године у тадашњој Балкан Инвестмент банци, а касније Банци Српске, имала 7,5 милиона америчких долара.

То им је како наводе и потврђено од стране Банке Српске у фебруару 2013. године, након чега су они упутили захтјев за исплату тог новца.

„Будући да тужена страна до дана отварања ликвидационог поступка није исплатила тај новац, тужилац је приликом пријаве потраживања ликвидационом управнику, обрачунао и законску затезну камату на главни дуг“, истиче се у тужби и додаје да је тужилац по основу овог уговора, на трансакционом рачуну отвореном у КМ код Банке Српске имао 118.888 КМ, а што им такође није исплаћено иако су 2013. године упутили захтјев за исплату.

Милиони евра орочавани на један дан

Занимљиво је да је Укио банка у три наврата 23. и 24. октобра 2012. године, само на један дан орочавала новац у тадашњој Балкан Инвестмент банци, а с обзиром на то да им ти износи нису исплаћени тужбом и њих потражују.

У тужби је прецизирано да је Укио банка код Банке Српске 23. октобра 2012. године орочила „овернигхт“ депозит у износу од милион евра, који се заједно за акумулираном каматом од 27 евра морао бити исплаћен сутрадан.

„Имајући у виду да тужена страна није новац исплатила на вријеме, тужилац је приликом пријаве потраживања обрачунао и законску затезну камату на главни дуг“, пише у тужби.

Укио банка је 23. октобра 2012. године орочила још један „овернигхт“ депозит у износу од четири милиона евра који је заједно за акумулираном каматом од 111 евра морао бити исплаћен сутрадан.

Укио банка је и 24. октобра 2012. године орочила још један „овернигхт“ депозит у износу од 280.000 евра, а с обзиром на то да ни он није исплаћен на вријеме и ова потраживања су пријављена и на њих обрачуната законска затезна камата.

Укио банка тражи од суда да се њихова потраживања од Банке Српске у износу од 38,5 милиона КМ признају у цјелости  и да се ликвидациони управник обавеже да у складу са овом одлуком њихова потраживања стврста у призната.

Балкан инвестмент банка била је у власништву Литванске фирме из Каунаса “УКИО гроуп” тајкуна Владимира Романова.

У склопу “УКИО гроуп” била је и Укио банка, а у оквиру Романове империје у БиХ, била је и Фабрика глинице Бирач. Након што је Балкан инвестмент банка доведена на руб пропасти и у њој половином 2013. године уведена принудна управа, а литванско руководство напустило БиХ, Влада РС је исте године докапитализовала банку и преименовала је у Банку Српске.

Међутим, ни тада није било помоћи, Банка Српске је наставила да послује са губницима, а у мају је отишла у ликвидацију.

Тегелтија обећао исплату

Када је почела да се урушава комплетна литванска групација у Републици Српској, Агенције за банкарство је да би спријечила повлачење новца који је Укио банка имала код Балкан инвестмен банке, 24. јануара 2014. године донијела Привремену мјеру забране располагање власнику рачуна Укио Банкас Каунас.

Приликом последње посјете стечајног управника Укио банке Гинтрас Адомонис Бањалуци, министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија им је рекао да њихова потраживања од Банке Српске нису уопште спорна, јер се ради о депозиту, за разлику од потраживања од Фабрике глинице Бирач.

Из Банке Српске нам до објаве текста нису доставили коментар на тужбу Укио банке.

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Пендула

09.09.2016 16:48

Иза овог стоји Баке и свита. Из ЕУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Димњачар

09.09.2016 16:49

Постоји ли иједна банка, фирма, тезга на пијаци... да није уништена и тужена? Када све пресуде дођу на наплату, РС ће се једноставно угасити, неће остати ни 10 марака у државној каси...

ОДГОВОРИТЕ
Name

постен

09.09.2016 16:51

Људи ми пара немамо а ви тразите ста год зелите. Зар не видите да продајемо некакве хартије. Ми радимо са хартијама ако це те то? Мозе. Ил ако нас будете провоцирали позват цемо народ на референдум. Па како народ одлуци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

09.09.2016 16:52

Говорим својој породици и пријатељима већ годинама: И када Додик не буде више на власти, ми ћемо годинама (деценијама?) испаштати и плаћати за његове криминалне послове. Зато ме ова вијест не изненађује. Наравно, Додик би могао да покрене питање одговорности истих ових Литванаца - који сада потражују новац - за пропаст банке и да, барем, путем Интерполове потјернице доведе у Републику Српску и да им суди. Али тада би на видјело изашло његово саучесништво. И тако ће он и убудуће да се бави уништавањем а ми ћемо да плаћамо цех.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЦО В .

09.09.2016 17:28

Овај Додик је направио економски геноцид.

ОДГОВОРИТЕ