Почела манифестација "Гастро фест", Бардача

Министар трговине и туризма у Влади Републике Српске Предраг Глухаковић данас је на Бардачи код Српца у присуству великог броја посјетилаца отворио Дванаесту традиционалну туристичко-привредну манифестацију „Гастро фест Бардача 2016“.

Република Српска 04.09.2016 | 16:08
Почела манифестација "Гастро фест", Бардача
Поздрављајући учеснике манифестације и госте, начелник општине Србац Драго Ћирић истакао је да је ова туристичко-привредна манифестација, посвећена србачким производним брендовима – пилетини и риби, оправдала своје постојање великим интересовањем и масовношћу посјетилаца, и стварањем услова да ускоро прерасте локалне оквире и постане манифестација од републичког и регионалног значаја.

То је потврдио и министар Предраг Глухаковић, наглашавајући да је Влада ове године прихватила покровитељство у озбиљној намјери да Бардача добије право мјесто које заслужује.

„Ова манифестација заслужује да буде републичког, па и балканског карактера, а то значи да добије више средстава за присуство више излагача из цијеле Републике Српске, и више инвцеститора, не само из Хрватске и Србије, већ и шире регије“, казао је Глухаковић и обећао пуну подршку ресорног министарства на том плану.

Данашњој манифестацији на Бардачи присуствовао је и министар Петар Ђокић и делегација пољске општине Новогродјец, са којом Србац има вишегодишњу културну сарадњу.

Захваљујући „Гастро фесту“, дошло је до развоја туристичких потенцијала, производње здраве хране. На данашњој манифестацији на Бардачи, према незваничној процјени, окупљено је око 2,5 хиљаде посјетилаца, медју којима је и око 50 власника разних фирми, занатских радњи и индивидуалних производјача који су представили своје производе, од кућне радиности до производа од воћа и поврћа, рибе и пилетине.

Пријављен је и велики број екипа које ће се такмичити у припремању рибљег паприкаша и специјалитета од пилећег меса, а најбољима ће Туристичка организација Србац додијелити вриједне награде и признања. Планирано је такмичење у народним спортским дисциплинама – повлачењу конопца, трчању у врећама, испијању пива.

У културном дијелу програма манифестације учествују КУД „Младост“ из Разбоја и „Мотајички вук“ из Ситнеша. Посјетиоци ће имати прилику да уживају, не само у рибљој чорби и пилетини, већ и народним јелима и слаткишима које су припремиле домаћице из србачких села.

„Гастро фест“ на Бардачи почео је практично јуче одржавањем Школе за младе спортске риболовце од 5 до 14 година, које су старији рибари научили све о риболову, прибору и рибама. На тај начин, према ријечима предсједника Спортског друштва „Бистрио“ Горана Гаврановића ово друштво жели да обезбиједи здрав подмладак.

Одржано је и предавање о екологији, заштити природе и животиња, што је искориштено за указивање на велики проблем неодговорног односа човјека према животној и радној средини.

Предавање није било случајно, јер се и „Гастро фест“ одржава у природном амбијенту, мјесту које је заштићено рамсарском конвенцијом, али је нажалост и даље изложено девастацији и угрожавању воде, биљног и животињског свијета.

БН телевизија (С. К. )

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ПАЈЛОТ

04.09.2016 14:43

Хахахаха која смијурија."дошло је до развоја туристичких потенцијала" којих потенцијала?Ста то има у крепалој средини као сто је Србац?Пилетина и риба као и познати "Србацки вес" одавно не станују овде.Једно су узели Словенци-руси,а рибе (бабуски и сомица) јос има по мајданима и ријеци Сави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А баца Руси ни јабуке неце

04.09.2016 15:08

Због небриге Владе РС семберски ратари сав род продају Турској: Након што су домаћи откупљивачи и Влада РС-а више пута изиграли повјерење домаћих пољопривредника, понудивши им мизерну откупну цијену житарица, ратари из Семберије одлучили су сав род продати у Турску. Представници турских фирми, заинтересованих за сарадњу са семберским ратарима дошли су у Бијељину, како би се увјерили у квалитет житарица и начин складиштења, те могућностима откупа овогодишњег рода. Изузетно висок принос и одличан квалитет овогоишњег рода остао је у амбарима. Све наде полажу у фирме из Турске, које би захваљујући бесцаринском режиму који БиХ има са Турском могле откупити тржишне вишкове овогодишњег рода. Такође, семберски ратари заинтересовани су и за уговарање производње за наредну годину са Турском, којој би предали сав род, а што би њима уједно била гаранција за опстанак производње и сигуран пласман. «Ми имамо могућност да узмемо сав урод из БиХ - и брашно и кукуруз и пшеницу», нагласио је Абдулах Фатишен, привредник из Турске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посјетиоц Бардаце и Гастро феста.

04.09.2016 15:09

Бардаца је унистена,па се умјесто рибе у рибњацима сије кукуруз. Толико о бренду Бардаце и насе опстине и застиценом подруцју. Сви у дрзави знају ста је урадјено од Бардаце и сви суте. Гастро фест није промовисао туризам јер се прије свега нема по цему ни доци у Бардацу посто је пут унистен и годинама се не поправља. Данасњи гастро фест је прије свега предизборни скуп владајуцих у Српцу. Унистили су и Бардацу и опстину и незнам одакле им морала и људскости да се поново кандидују на листама и уопсте појављују пред народом. Ту су наравно и министри, нароцито свестрани министар Дјокиц који је експерт за све области а нароцито за свој дзеп,тј.како га најлаксе напунити без имало труда и рада. Толико из Бардаце са лице мјеста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пропаст

04.09.2016 17:06

Неуспјела промоција социјалиста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српцанин

04.09.2016 18:22

Промоција социјалиста на рацун опстинског будзета

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

05.09.2016 05:01

У праву си. А пара нема за плате и социјална давања по ријецима нацелника. ипак има, јер треба промовисати себе и кампању. Само незнам који социјалисти? Ту нема ни с од социјалиста. Просле изборе добили на критивции пљувању по СНСД у а сада са њима у коалицији. Погледајте само листу, све це бити јасно. Ту има свега само не социјалиста. Туга,залост и биједа.

Name

МИХАИЛО Микиц

04.09.2016 19:34

Цеститамо СРБцанима на великом успјеху. Док они прослављају, једу и пију на васарима Бардаца је њима давно пресусила!

ОДГОВОРИТЕ