"Земунци", мафија која је хтјела срушити државу

Земунски клан је крајем 20. и почетком 21. века харао Србијом, а важио је за моћну, организовану и власти блиску криминалну организацију.

Србија 04.09.2016 | 10:15
"Земунци", мафија која је хтјела срушити државу
Вође су били Милорад Улемек Легија, командант Јединице за специјалне операције, Душан Спасојевић Шиптар и Миле Луковић Кум.

Важили су за људе који у Србији одлучују о животу и смрти. Била је то група која је убиством премијера Зорана Ђинђића покушала да сруши државни поредак.

Душан Спасојевић и Миле Луковић су родом из околине Лесковца, почели су са ситним крађама и растурањем дроге. Придружили су се “сурчинцима” и њиховом вођи Љубиши Бухи Чумету.

Ојачали су, проширили везе, упознали се са Милорадом Улемеком. Када је убијен Жељко Ражнатовић Аркан, Легија је наоружао “земунце”. Извршили су десетак ликвидација, наводно да би осветили Аркана.

Долази 5. октобар 2000. и "земунци" преко Легије учествују у политичким променама. Колико су били моћни, сведочи и то што је оружје које је тада нестало из ОУП Стари град завршило код "земунаца".

Легија и ЈСО су им омогућили да у злочине иду полицијским марицама, у полицијским униформама и са полицијским значкама. Због "заслуга" за петооктобарске промене власт их није дирала. Са Легијом су учествовали у хапшењу Слободана Милошевића у вили "Мир".

Били су специјализовани за убиства, крађе, уцене, трговину дрогом. Први су почели са отмицама бизнисмена, па су од откупа зарадили више од 20 милиона евра. За откуп Милије Бабовића узели су 11 милиона евра, за враћање Мирослава Мишковића 7,5 милиона немачких марака.

После отмице Мишковића, у априлу 2001. године, побегли су, али су ухапшени у Француској због лажних пасоша. Депортовани су у Србију и док је полиција писала кривичне пријаве за отмице, "земунци" су се нашли на слободи уз помоћ веза међу политичарима, полицајцима, тужиоцима, судијама.

На слободи настављају са злоделима. Улазе у сукоб са дојучерашњим пријатељем Љубишом Бухом Чуметом, кога планирају да убију тако што ће га отровати супруга Љиљана, која је касније за то била оптужена, али је ослобођена. Чуме преживљава тровање, али Легија не одустаје од намере да га убије. Међутим није успео, па Чуме одлучује да полицији исприча све о "земунцима".

У међувремену, врх земунског клана договара се да убије премијера Ђинђића, јер су наводно сви на хашким потерницама, али и да би преузели власт.

Звездан Јовановић, пуковник ЈСО, 12. марта 2003. из снајпера убија премијера Зорана Ђинђића испред зграде Владе и рањава његовог телохранитеља Милана Веруовића. Власт истог дана излази са именима осумњичених, а на врху су Улемек, Спасојевић и Луковић и почиње акција "Сабља".

Спасојевић и Луковић измицали су потрагама полиције до 27. марта, када су лоцирани и убијени у Мељаку. Полиција је тврдила да су убијени јер су "пружали отпор", али је њихова смрт и даље мистерија јер се сумњало да су ликвидирани како не би открили своје везе са политичарима. Легија се скривао до 1. маја 2004, када је наводно изашао из скровишта у својој кући у насељу Церак. Осуђен је на 40 година.

Извор: Блиц

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

зумба

04.09.2016 08:31

Сака јада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.09.2016 07:59

Кратко и јасно си се описао.

Name

Чеда им је био пријатељ

04.09.2016 09:07

Чедомир Јовановић је редовно долазио у вилу у Шилеровој улици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РадикалНО

04.09.2016 09:44

Само наивни могу да вјерују да су Земунци убили Ђинђића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.09.2016 07:11

Ето нек ти знас.

Name

поглеф са стране

04.09.2016 10:38

Нема их висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

04.09.2016 21:27

Глупост.Питајте Срадомира Јовановица ко је убио Дјиндјица и засто.Није он слуцајно тада био у Италији.

ОДГОВОРИТЕ