Ако нема троугао - не купујте бијелу технику

Налази се на свакој утичници, сијалици, каблу, фрижидеру, пегли, али и заштитној опреми, кацигама, штитницима, опасачима, па и на наочарима за сунце.

Информационе технологије 24.08.2016 | 09:36
Ако нема троугао - не купујте бијелу технику
Српски знак усаглашености постоји већ шест година, али га и даље поједини произвођачи и увозници избегавају. У Министарству привреде упозоравају да уколико карактеристични троугао није утиснут, то је први аларм да са производом нешто није у реду.

Списак уређаја за чију безбедност гарантује српски знак усаглашености обнавља се скоро сваке године. На њему је хиљаде и хиљаде артикала - сви кућни апарати који су на струју, пишу Вечерње новости.

Треба да га има сва заштина и спортска опрема, индустријске и привредне машине, радио и телекомуникациона опрема, а међу њима и мобилни апарати.

“Производ не сме да се нађе на рафу уколико нема тај знак. Тржишна инспекција, међутим, не може да уђе у сваки објекат. Не могу физички то да постигну. Потрошач зато треба да провери да ли знак постоји, а ако га нема да то пријави тржишној инспекцији. Чим знак недостаје, то је знак да је можда реч о фалсификату или је производ ушао у земљу "сивим" каналима”, објашњавају у Министарству привреде.

Препознатљиви троугао је српски пандан европском ЦЕ знаку. Ми ћемо европски моћи да користимо тек када постанемо чланови ЕУ. Тада увозници из Европе неће морати да доказују да је роба безбедна и за српске купце.



“Сада произвођачи и увозници морају да обезбеде уверење о усаглашености”, објашњавају у Министрству привреде.

“За једноставније уређаје то значи да овлашћене лабораторије провере техничку документацију која се тиче безбедности. Сложенији уређаји, попут лифтова, стругова и машина, морају да се прегледају. С једне стране се процењује безбедност потрошача, а с друге висина трошкова и слобода протока робе. Ако би привредницима наметали велике намете, то би се сматрало ограничењем протока робе”, наводе.

Увозници су потврду о усаглашености донедавно морали да обезбеде приликом увоза робе. Сада су тога ослобођени на царини. Потврду морају да имају у моменту стављања производа у промет. Обавеза да се усаглашеност докаже на самој граници остала је још за мобилне телефоне.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

бањалучанин

24.08.2016 09:12

А ми у Босни?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре бањалуцанин

24.08.2016 09:52

Мислис у БиХ или боље у Републици Српској?

Name

Дејан.бл

24.08.2016 09:54

Ми у Републици Српској користимо исти тај знак. За Федерацију не знам

Name

алибаба

24.08.2016 11:42

Тај знак постоји на свим производима за које додик добије лову...

ОДГОВОРИТЕ