Потписан споразум о сарадњи привредника из Србије и Српске

У Источном Сарајеву данас је формирано Удружење привредника Сарајевско-романијске регије и потписан споразум о сарадњи са Форумом послодаваца Србије. Потписивању споразума присуствовао је и министар рада у Влади Републике Српске Миленко Савановић, који је обећао да ће Влада Српске обезбиједити повољнији амбијент за пословање привредника из Србије.

Република Српска 20.08.2016 | 17:40
Потписан споразум о сарадњи привредника из Србије и Српске
Тренутно навећа привредна асоцијација у Србији јесте Форум послодаваца, који окупља скоро 5 хиљада привредних субјеката. Њихова искуства у пословању, те инвестицијама, домаћим и страним, могла би бити од изузетног значаја за привреднике Сарајевско-романијске регије, али и цијеле Републике Српске.

,,Ако будемо размишљали само о томе да људе запослимо у државним институцијама, то ће бити катастрофа за све нас. Богат привредник је богата Република Српска и богата Србија. Морамо коначно почети размишљати другачије'',каже предсједник Форума послодаваца Србије Максим Ђукић.

Развој привреде заначајан је за развој и Српске и Србије, а конкретна сарадња привредника је неопходна јер, истакли су учесници састанка, политика некада није у могућности, а некада не разумије потребе привредника.

,,Сарадња би највише погодовала људима који извозе дрвну грађу и сортименте у Србију – да би могли доћи до квалитетнијих купаца. Могло би се пуно урадити и на отварању представништава предузећа из Србије на подручју Сарајевско-романијске регије. То би омогућило нове инвестиције, нова радна мјеста и поврат ПДВ-а на ову регију'', истиче привредник из Источног Сарајева Ацо Станишић.

Посљедњих година постала је, нажалост, пракса да привредници из Србије отварају представништва на територији Федерације БиХ иако своју робу продају готово искључиво на територији Републике Српске. У Федерацију прелазе и предузећа која су годинама пословала у Српској.

,,То питање морамо ставити на сто и да те фирме из Србије вратимо да раде у Републици Српској. Не видим разлог да Федерација буде повољнији амбијент у смислу неких фискалних намета. Надам се да ћемо то врло брзо ријешити'', тврди министар рада у Влади Републике Српске Миленко Савановић.

Влада Републике Српске коначно би требало да схвати да, иако у Србији живе наша браћа,  кесе нам нису сестре. Привреднике занима профит, а не политички поени, па своја представништва отварају у Федерацији, јер су у том ентитету, у односу на Републику Српску, мањи фискални и парафискални намети.

БН телевизија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

АЦХТУНГ ДИЦХТУНГ

20.08.2016 17:08

Јооој, ових празних споразума можемо на хиљаде потписати...

ОДГОВОРИТЕ