Народни збор код храма у Лијевча пољу

Светом литургијом, ломљењем славског колача, благословом новог грожђа и културним манифестацијама, у србачком селу Гламочани прослављена је крсна слава Парохијског храма „Преображење Господње“  Српске православне цркве Стапарске.

Република Српска 20.08.2016 | 16:10
Народни збор код храма у Лијевча пољу
Поводом великог  православног празника, који истовремено означава преображење горе и воде,  у Гламочанима је одржан и традиционални народни збор коме је присуствовало више стотина грађана овог и сусједних села из Лијевча поља.

Преображањске свечаности почеле су седмим концертом Културно-умјетничког друштва „Младост“ , друштва које је основала парохија стапарска са свештеником Младеном Продановићем на челу. Поред домаћина, у пригодном програму, разновсним кореографијама и запаженим наступом обиљежавање празника у Гламочанима  увеличали су и фолклорни ансамбли из више културно-умјетничких друштава општине Србац и сусједних мјеста.



Посјетиоци су били одушевљени играма и пјесмама учесника, а највише аплауза добили су најмлађи учесници, који су на најбољи начин показали да не треба страховати да ће се народно културно-историјско благо, обичаји и коријени српског народа заборавити.



Светој литургији, коју је служило шест свештеника србачке општине и Епархије бањалучке, присуствовао је велики број вјерника, којима је након богослужења отац Крстан Дубравац, који је некада службовао у Парохији стапарској,  подијелио славски хљеб и благословио грожђе.

БН телевизија/ (С. К.)

Коментари / 0

Оставите коментар