Добро плаћено ћутање у Парламенту Српске

Индивидуална активност дијела посланика у Народној скупштини Републике Српске (РС) и даље је на врло ниском нивоу, подаци су Центара цивилних иницијатива (ЦЦИ) о раду ентитетских парламентараца у првом полугодишту 2016. године.

Република Српска 20.08.2016 | 21:54
Добро плаћено ћутање у Парламенту Српске
У посматраном периоду, одржано је 27 засједања на којима су размотрене 92 мјере и усвојено 28 закона, али има и парламентараца који своју позицију не користе активно за заступање интереса грађана који су их изабрали на ту одговорну, али и уносну дужност.

Чак њих 12 није дискутовало ни о једној од тих мјера. То су: Горан Јеринић (СНСД), Милорад Јагодић (СНСД), Милан Дакић (ДНС), Ненад Кузмић (СНСД), Ивана Ловрић (ХСП), Чедо Вуковић (СНСД), Недељко Чубриловић (ДНС), Бранко Бутулија (СДС), Војин Митровић (СНСД), Зорка Андрић (НДП), Илија Таминџија (СНСД), Синиша Илић (РСРС).

Мониторинг рада Народне скупштине Републике Српске показао је да 27 посланика, од укупно 83, нису поставили или покренули ниједно питање или иницијативу, а 14 парламентараца дискутовало је само о једној од свих мјера које су се појавиле на дневном реду.

Ако је плата накнада за рад, поставља се питање како су је зарадили „ћутолози“ или њихове колеге које су за шест мјесеци и 27 засједања само једном се јавили за дискусију.

Грађани Републиек Српске из свог џепа издвајају за зараде парламентараца, од којих је 53 професионализовало свој статус у Скупштини Републике Српске, тј. имају статус запослених и примају пуну плату по овом основу.

Из ЦЦИ-а су навели да се може рећи да је просјечна плата професионалног посланика, уз минули рад, око 3.000 КМ.

У статусу професионалног посланика је Војин Митровић (СНСД), који је напустио НДП након избора у парламент, те се поново вратио у окриље владајућег СНСД-а, а уједно је и власник приватне фирме.

И он није усамљен примјер, јер иако има приватну фирму, у статусу професионалног посланика у парламенту Републике Српске су још неки парламентарци међу којима и Славко Дуњић (Слободни демократски српски клуб), који се, по подацима ЦЦИ-а, за шест мјесеци свега једном јавио за дискусију.

Проста рачуница показује да су Митровић и Дуњић за шест мјесеци (не)рада грађане Републике Српске "коштали" око 18.000 КМ, при чему је за једну минуту једне дискусије Славка Дуњића требало издвојити чак 1.800 КМ.

Народни посланици који нису у сталном радном односу у Народној скупштини Српске имају право на накнаду у мјесечном износу (паушал) од 70 посто основне плате посланика који су у сталном или професионалном раду. По наведеном основу, примају мјесечну накнаду од 1.785 КМ.

Значајно је истаћи, да посланици који примају паушал од 1.785 КМ, неометано на својим професионалним радним мјестима примају пуну плату за послове и функције које обављају, па већина посланика која није професионализовала свој статус, мјесечно фактички остварује дупла примања.

Буџет Народне скупштине Републике Српске у 2016. години износи 10.840.600 КМ. Структура му је таква да је за лична примања посланика и запослених на годишњем нивоу предвиђено 6.700.000 КМ или 62 посто од укупних буџетских средстава предвиђених за рад највише законодавне институције.

У ЦЦИ-у сматрају да би било значајно и да се на wеб страници постављају и подаци о платама професионалних посланика, као и износи паушала које примају.

И ово је питање које ће се морати ријешити, а ЦЦИ-у се питају због чега то не ураде скупштинске службе, већ чекају да добију инструкцију од ЕУ гдје је ово обавезан стандард.

Или је на овом простору и данас све исто као што је Нушић у својој комедији давно написао "посланичка функција се види као неисцрпни мајдан за лично богаћење кроз привилегије које посланички мандат пружа. Кандидују се они који мисле да треба да буду посланици зато што је то у њиховом интересу ...“.

А, народ све то плаћа.

Извор: Фена

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

СОКРАТ

20.08.2016 11:28

Значи ПДП НАЈАКТИВНИЈИ. Хајд добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Меша

20.08.2016 11:50

Можда би људи нешто и рекли, али не могу доћи до ријечи које им (од)узме ДОДИК!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

20.08.2016 14:47

У земљи једноумља је довољан један глас.

Name

Посланик

20.08.2016 12:12

Све ће тако бити док народ представљају људи за које није гласала ни сва породица (Ристић, Шукало, Михаљица итд).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драганче

20.08.2016 14:10

Систем нас лаже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубомир Дракул

20.08.2016 14:14

Па шта сте мислили, да се јављају и дискутују! Са кокошјим мозгом и купљеним дипломама се не дискутује, чак и да те евет ефендије и сами нису дубоко инволвирани у проблеме које би требало да изнесу или, не дај боже, предложе начин њиховог рјешавања. Таквим својим односом и понашањем ништа мање не "доприносе" овој квази држави од Рамиза Салкића, али никога од њих није срамота примити плату од које ниједну марку нису зарадили. Гаде ми се!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

20.08.2016 14:27

Дуњиц има десет милиона марак,зато цути и мути. Он је цовјек који дрма здравственим фондом са кинеском и лосом робом. Провјерите у болницама какви су конци за операцје

ОДГОВОРИТЕ
Name

мами

20.08.2016 15:33

Све је то јама без дна! А ја се захваљујем сваког дана на бозијој милости сто ме бог не даде гладну!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мами

20.08.2016 16:08

Република Српска је семенисте добро плаћених ћутолога!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазо

20.08.2016 17:22

Надам се да тај Дуњиц који је мене преварио за асфалт и глас који сам му дао отици послије ових избора у прослос. Ово му је сигуран сам у то последњи покусај да превари!!! За слободну Градиску без Дуњица и Адзица у политици!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗОКА

20.08.2016 21:01

СТО ОВО НЕКО НЕ РИЈЕСАВА,ЗА НИСТА ДОБИЈАЈУ ПАРЕ.

ОДГОВОРИТЕ