Болест плавог језика коси стада у Српској

Болест плавог језика, која се протеклих дана појавила на територији Фоче, узима данак. Десетине оваца је угинуло, а више од стотину њих је заражено у другим дијеловима РС.

Република Српска 19.08.2016 | 16:50
Болест плавог језика коси стада у Српској
Према незваничним информацијама, болест плавог језика се појавила и у општинама Калиновик, Невесиње и Гацко, због чега фармери широм Српске страхују за своја стада.

Фочански сточари кажу да не знају шта да раде, слушају упутства ветеринара, али овцама, како се чини, спаса нема, јер свакодневно оболијевају.

"Угинуло ми је 12 оваца, а има их још пет обољелих. Тешко ми је и да их гледам како се пате, нити једу, нити могу стати на ноге" испричао је сточар Милован Бодирога и додао да је прије појаве заразе његово стадо бројало око 100 оваца.

Бодирога каже да без обзира на лијекове, које дају ветеринари, овце се тешко опорављају. Иста мука задесила је и браћу Ненада и Павла Владичића, који су по узгоју стоке и броју грла која имају познати у цијелом крају.

"Неколико оваца је угинуло, а 15 лијечимо лијековима које су нам препоручили ветеринари, једна се овца опорави, на другој већ видимо симптоме. Нема сточара у овој регији код кога није обољела бар једна овца" рекао је Ненад Владичић.

Информацију о појави болести плави језик потврдили су јуче и фочански ветеринари, који су регистровали обољела грла.

"У мањим стадима смо регистровали по неколико обољелих грла, а у стадима од 150 оваца има и по 20 заражених" рекао је ветеринар из Фоче Слободан Крунић.

Он је додао да је ријеч о вирусу који преносе комарци, а чему су погодовали временски услови овог љета.

"Болест се препознаје по натеклим уснама, овца бали, безвољна је, има ранице по устима, не једе, а касније болест напада зглобове и папке па животиња не може да се креће. Болест се лијечи антибиотицима, а уколико се на вријеме не почне са терапијом, постоји вјероватноћа угинућа" рекао је Крунић.

Он је напоменуо да је потребно да се власници оваца, чим уоче симптоме болести, јаве ветеринару, додавши да смртност од ове болести износи од два до 30 одсто од броја обољелих грла.

Из Ветеринарског института РС "Др Васо Бутозан" истакли су да су до сада урађене анализе из узорака крви оваца са подручја општине Фоча, и то са два имања.

"Потврђен је позитиван налаз на болест плавог језика код осам животиња из Фоче. За сада немамо достављене узорке на анализу из других општина РС2 рекао је директор Института Жељко Сладојевић.

Директор Канцеларији за ветеринарство БиХ Љубомир Калаба каже да болест плавог језика, као и болест квргаве коже, не прелази на људе, али да изазива велику економску штету.

Квргава кожа

Министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић је истакао да су обезбијеђене двије трећине неопходних вакцина против сточне болести квргава кожа.

"У случају да БиХ буде имала потребе за вакцинацијом против квргаве коже од Европске комисије је обезбијеђено 25.000 доза, а од шведске СИДА готово 170.000" казао је Шаровић.

Он је нагласио да је донесена потпуна забрана увоза животиња и хране животињског поријекла из Србије, Црне Горе, Македоније и Грчке.

Извор: Глас Српске

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

тарабици

19.08.2016 14:54

Кад ријеке изгубе здравље,кад нестане пцела,кад нестане оваца приблизава се крај на земљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко вас .ебе!

19.08.2016 15:54

Хоцете ви да узгајате хибриде? Нека вам је сад! Праменка и цигаја, двије овце без премца и болести...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјуро мириц

01.09.2016 08:41

Крај народа зеленгора.

ОДГОВОРИТЕ