Куповина на гајбе попуњава оставе

Куповина поврћа и воћа на велико, односно на гајбе и вреће увијек је била исплатива, али ових дана је то још израженије јер су уштеде на неким производима вишеструке па се, осим власника продавница који ту робу пласирају на своје тезге, за ову врсту набавки одлучују и купци за домаћинства.

Република Српска 19.08.2016 | 12:48
Куповина на гајбе попуњава оставе
Најочигледнији примјер за то је црвени лук. Врећица од пет килограма на кванташкој Новој пијаци кошта од три до 3,5 КМ, а када се на мало купује килограм кошта од једне марке па навише. Уштеде се могу остварити на паприци и парадајзу. Тако су минулих дана на Новој пијаци поједини продавци нудили жуте паприке на кутије, тежине од 15 до 18 килограма, за минималних пет марака.

На осталим продајним мјестима у граду цијене на килограм су много више и крећу се од 70 фенинга па до марку. Гајбица парадајза тежине до десет килограма је од шест до седам марака, док се на мало ово сласно поврће продаје за марку до 1,5 КМ за килограм. Рачуница је једноставна, уштеде само на овим основним артиклима су и до 50 одсто.

Килограм бијелог лука на градској тржници кошта седам, а на Новој пијаци пет марака. Уштеда на тиквицама је 50 одсто, јер се у граду продају најчешће за марку по килограму, док су на Новој пијаци упола јефтиније. Гајба од десет килограма кошта седам марака. Цијене мркве, кромпира и краставаца су приближне на свим продајним мјестима.

Слична ситуација је и са воћем, па гајба грожђа од десет килограма кошта око 15 марака, док је килограм у малопродаји од двије до 2,5 марке. Иста количина брескви може се купити за 13 марака, док се њихова цијена на тезгама пијаца и продавница креће од 1,7 КМ па навише.

Како долази вријеме за прављење пекмеза, тако расте потражња шљива. Гајба од десетак и више килограма јуче је стајала десет марака, с тим да је цијена килограма у малопродаји од 1,5 марака. Најскупља воћка на велико и на мало је лимун са цијеном до шест марака.

"Мислим да је боља куповина на вреће и гајбе него на мало јер у данашња времена када је свака марка важна, разлике у цијенама су велике, а када у џепу остане десетак марака више а фрижидер се напуни, онда је то пун погодак", истакао је продавац поврћа на Новој пијаци Никола Костић.

Купци пажљиво бирају, али више гледају цијене него квалитет. Пензионер који није желио да му објавимо име каже да му се исплати да дође на Нову пијацу и неке намирнице купи у мало већим количинама због разлике у цијени.

"Врећица паприка од три, четири килограма је марка или марка и по. За нас пензионере сваки фенинг који остане у џепу од разлике у цијенама је добродошао. Гледам, народ купује баш на велико. Додуше, иде сезона прављења зимнице и вјерујем да ће цијене ускоро бити још ниже", казао је наш саговорник.

Лубенице

Лубеница је ове године преплавила тржнице и мјеста за уличну продају. Тако поједини узгајивачи ове посластице за само десет марака нуде 100 килограма бостана. Није мали број продаваца који бостан нуде на комад, а без обзира на величину за једну траже двије или три марке.

"Имао сам заиста добар род ове године и цијене нису ни приближне квалитету. Жао би ми било да пропадне па зато бостан нудим по минималним цијенама", рекао је један од узгајивача лубенице у Лијевчу који се представио само именом Раде.

(Глас Српске)

Коментари / 0

Оставите коментар