Хоће да претворе Чернобил у соларни парк

 Украјинске власти желе да претворе Чернобил, мјесто једне од највећих људских и еколошких катастрофа у историји, у огромни соларни парк.

Свијет 07.08.2016 | 18:06
Хоће да претворе Чернобил у соларни парк
Украјински министар еконогије Остап Семерак у тој визији има подршку великих инвеститора као што је Европска банка за обнову и развој.

"Очигледно је да се ово земљиште не може користити за пољопривреду'', рекао је он агенцији Франс прес, због чега ће, како је објаснио, куповина терена за соларни парк бити прилично јефтина.

Истовремено "ниво радијације је веома опао за последњих 30 година", додао је он.

Успјех овог пројекта отворио би и друге могућности у подручју које се сматра једним од најнездравијих у Европи, а Чернобил би тако постао "зона иновација".

Послије хаварије у нукларној централи у Чернобилу 1986. године хиљде људи је умрло, а та зона на сјеверу Украјине је остала без становника, с изузетком неколицине старих домаћинсатва.

Подручје око централе је за посљедњих 30 година постепено прекривено бујном шумом Украјина сматра да се око 6,000 хектара земљишта сада може испунити соларним панелима који би једног дана производили исто толико енергије као некадашњји рекатор у Чернобилу.

ЕБРД је већ саопштила да ће подржати тај пројекат уколико Украјина нађе инвеститоре за прву фазу радова која кошта око милијарду долара.

Према Семераку, интересовање је већ показао велики број страних компанија. "Уз успјешне преговоре, мислим да би пројекат могао да буде у потпуности покренут идуће године", рекао је он.

Украјина жели да постане енергетски независна од Русије након револуције којом је свргнута власт у Кијеву, сукоба украјинских и проруских снага и припајања Крима Русији, подсјећа АФП.

Око 50 одсто енергије још увек се производи у нуклеарним централама, а остатак у термоцентралама, док соларна енергија чини само један одсто.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар