Ердогане, нареди да умремо, и умријећемо

Стотине хиљада људи почеле су да се окупљаљу како би присуствовале митингу који је у Истанбулу сазвао турски председник Реџеп Тајип Ердоган у знак протеста против неуспелог пуча 15. јула.

Свијет 07.08.2016 | 16:23
Ердогане, нареди да умремо, и умријећемо
Скуп којим ће бити окончане тронедељне демонстрације против пуча уједно је и демонстрација снаге Ердогана који је суочен са критикама западних земаља због чистки и хапшења у Турској после неуспелог покушаја рушења његове власти, јавио је Ројтерс.

Присталице турског председника су на данашњи скуп донеле транспаренте на којима пише "Ердогане, ти си дар од Бога" или "Нареди нам да умремо и ми ћемо то учинити".

Следбеници Ердоганове Партије правде и развоја (АКП) излазе на улице сваке ноћи откако је покушан пуч и убијено 273 људи међу којима 34 завереника, подсећа француска агенција.

Данашњи скуп, под слоганом "Демократија и мученици", биће одржан под јаким мерама безбедности,а Ердоган је позвао и опозиционе лидере, изузев прокурдске странке ХДП, да се обрате окупљенима.



Митинг ће бити одржан на истанбулском тргу Јеникапи, а неки медији предвиђају да би на њему могло да учествује чак до 3,5 милиона људи.

Скуп ће бити преношен уживо на огромним екранима широм земље, како је Ердоган најавио, а наступиће и певачи који су позвани за ту прилику.

Екран ће бити постављен и у Пенсилванији, у САД, где живи муслимански свештеник Фетулах Гулен кога турска влада оптужује да стоји иза покушаја пуча, што он негира.

"Један огроман екран биће постављен на још једном месту. Знате ли где? У Пенсилванији. Порука ће бити упућена", рекао је Ердоган новинарима.

Лидер опозиционе Партије националног покрета (МХП) написао је на Тwиттеру да је прихватио Ердоганов позив за учешће.

"Стаћу на страну Турске, против издајица и центара непријатељства", написао је он у твиту, а Ердоган је његову поруку потом објавио на свом налогу.

Неименовани званичник у турској влади је рекао да је Ердоган први пут "ретвитовао" поруку једног опозиционог лидера.

Председник секуларне Републиканске народне партије (ЦХП) Кемал Киличдароглу првобитно је одбио да учествује на скупу и најавио да ће послати представнике, али је после више позива Ердогана и премијера Бинали Јилдирима, та странка у петак одлучила да ће Киличдароглу ипак учествовати, "због посвећености демократији и вере у владавину права".

Турски председник је у изјави турским медијима у суботу захвалио опозиционим лидерима што су пристали да учествују на скупу који ће, како је истакао, ојачати турско јединство.

(Мондо.рс)
(Фото: АП Пхото/Емрах Гурел)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

РадикалНО

07.08.2016 15:17

Ово ми нешто познато. Као да сам негдје видео нешто слично.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сенад Имамовиц

07.08.2016 15:38

Овако се воли домовина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пантара

07.08.2016 15:55

Овако диктатори користе стоку за преузимање апсолутне власти. Као чика Адолф у свохе вријеме.

Name

Мало зезе

07.08.2016 16:08

Неко домовину а неко отадзбину.

Name

Даста него тако

07.08.2016 16:03

Навијаци Манцхестер Унитеда оцекују да се и њима постави бина јер су и они црвени. У БиХ пак имамо проблем и ако би се постављо екран црвеним то би сад били Нерко и Миле,а остали су у другим бојама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

07.08.2016 16:04

Запад ударио на тврд орах!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небитно

07.08.2016 20:19

Вољели их или не, ово је велики НАРОД. У ноци војног удара бацају се под тенкове, супротстављају се орузаној сили и гину за своју земљу,..свака цаст. Овако несто могу јос само Руси такодје велики НАРОД. А МИ смо обицне пи..е. Нас обицне ЈАЈАРЕ јебу деценијама, и праве идиотима. Ови би их појели!

ОДГОВОРИТЕ